Бондаренко, Шлапак, Гриценко та Сухін - кандидати на виліт з Київради

Депутати Київради масово прогулюють засідання комісій. Розгляд важливих питань часто відкладається, бо бракує кворуму. Тоді як уже восени мають відбутися чергові місцеві вибори, і можна припустити, що чимало чинних депутатів знову балотуватимуться до Київради.

Аби громада Києва зробила свій вибір осмислено, громадський Рух ЧЕСНО проаналізував роботу кожного депутата не лише на сесіях Ради, але й в постійних комісіях.

Якщо кожне четверте засідання пропускає понад 15% депутатів, то на засіданнях комісій ситуація більш ніж удвічі гірша. Тут вже нараховуємо майже третину депутатів-прогульників.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань Ради чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад»).

Роботу Київради за цією статтею доволі важко оцінити, бо повного року Київрада не відпрацювала ані цьогоріч, ані минулого року. Проте тенденція - простежується.

Завдяки моніторингу громадського Руху ЧЕСНО у Київраді вдалося виявити 5 потенційних кандидатів на виліт, котрі вже пропустили понад 50% засідань.

Перщий кандидат на виліт - Володимир Бондаренко з “Батьківщини”. У бюджетній комісії він пропустив аж 29 засідань з 33.

Саме він конкурував на виборах мера з Віталієм Кличком та після поразки на мажоритарному окрузі Олександра Третьякова (БПП) заявив, що у 2015-му балотуватиметься в мери.

Утім, зараз для киян він працює без особливого ентузіазму.

Другу сходинку посідає син екс-міністра оборони Анатолія Гриценка та один з лідерів Автомайдану - Олексій Гриценко, який побував свого часу у полоні в Криму.

Він потрапив у комісію з питань транспорту та зв’язку, де з 18 засідань пропустив 13. Але варто зазначити, що Олексій - військовослужбовець.

Фото з Facebook Гриценка

Гриценко - депутат-"списочник". Якби він склав мандат, то на його місце потрапила б наступна людина у списку "Громадянської позиції", яка мала б змогу з більшою регулярністю працювати в комісії та відвідувати на сесії Київради, де Гриценко теж пропустив понад 25% засідань.

“Радикал” Юрій Сухін увійшов до комісії ЖКГ і пропустив 6 з 11 засідань.

Варто нагадати, що родина “радикала” Сухіна відома тим, що отримала на території Бучанського межигір’я 5 ділянок в лісі, які потім опинились у власності родини екс-нардепа комуніста Ігоря Калєтніка, який зараз перебуває у розшуку.

Шлапак Алла згідно з офіційними даними пропустила понад 50% засідань комісії з питань охорони здоров’я. Нагадаємо, ЗМІ називали цю депутатку однією з учасниць земельних махінацій часів мера Черновецького.

Фото "Антикор"

За підсумком аналізу кандидатів у народні депутати її було включено до списку фігурантів антикорупційних розслідувань.

Ці депутати, які увійшли у список кандидатів на виліт через прогули засідань комісії, так само є прогульниками засідань Київради з показником 25% пропущених засідань.

Знаково, що з-поміж кандидатів на виліт мав би бути Андрій Лозовий, який з 22 засідань комісії з питань власності пропустив 21. Але він уже “вилетів” із Київради до парламенту.

Він тепер - депутат Верховної Ради. Туди він потрапив як №2 “радикального” списку Олега Ляшка.

Депутати, що пропустили понад 25%, але не більше половини засідань, згідно з моніторингом ЧЕСНО, потрапляють до списку прогульників.

Мосійчук Ігор з Радикальної партії залишив лави Київради і потрапив у парламент, Пройшов за списком під номером 9.  За результатами аналізу кандидатів у народні депутати, Ігор Мосійчук також потрапив до списку фігурантів антикорупційних розслідувань.

Зі списку прогульників третина - мажоритарники.

Висновок невтішний: кандидати на виліт і прогульники є у Київраді навіть тоді, коли депутати обрані лише строком на півтора роки. Знаково, що нові сили, які з’явились у столичній раді й декларували нові цінності, теж потрапили до лав прогульників.

Щоправда, якщо “Самопоміч” фактично очолила цей список, то представники Демальянсу опинилися посередині та замкнули його.

Громадський Рух ЧЕСНО готовий оприлюднити позиції тих, хто потрапив до лав кандидатів на виліт і до лав прогульників засідань комісій Київради.

Ірина Федорів, координатор регілнальної мережі громадського руху ЧЕСНО

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]