Відкритість та підзвітність: які ради публікують відео зі своїх засідань

Фото: Відкритість та підзвітність: які ради публікують відео зі своїх засідань

На початок жовтня 2024 року більшість міських рад обласних центрів працює очно — 16 із 21 ради (67%). Ще три ради працює у змішаному форматі (14%), а чотири (19%) — в дистанційно.

Більш як половина рад — 12 (57%) — свої сесії транслюють наживо, а дев’ять (43%) оприлюднюють записи згодом. Водночас низка міськрад обласних центрів проводили трансляції своїх засідань або ж публікували відео згодом й до цього. Про це йдеться в аналізі ЧЕСНО про те, як міські ради облцентрів в умовах воєнного стану дотримуються оприлюднення інформації зі своїх засідань.

Із 14 серпня 2024 року набрали чинності зміни до Закону України “Про місцеве самоврядування”, які зобов’язали місцеві ради фіксувати на відео засідання сесій та комісій. Під час воєнного стану чимало міськрад облцентрів змінили форму засідань, дозволивши в регламентах проводити зібрання в режимі відеоконференцій або у змішаному форматі (частина депутатів працює із зали засідань, а решта — дистанційно). 

Лише дев’ять міських рад публікують відео безпосередньо на своїх сайтах, решта — на YouTube-каналах, на які часто не дають посилань на офіційних сторінках. Навіть законодавчі новації щодо відеотрансляцій внесли у свої регламенти лише 12 міських рад. Є проблема з окресленням чітких строків опублікування протоколів сесій (фактично письмової версії відеозасідань) і відповідно з їх розміщенням у вільному доступі. 


 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]