Тут і зараз чи безпека передусім: як міськради публікують відео зі своїх засідань

Фото: Тут і зараз чи безпека передусім: як міськради публікують відео зі своїх засідань

У серпні 2024 року місцеві ради законодавчо зобов’язали фіксувати на відео засідання сесій та комісій. Наразі вже вісім міських рад обласних центрів  проводять прямі трансляції з офлайн-зібрань. Водночас низка міськрад обласних центрів проводили трансляції своїх засідань або ж публікували відео згодом й до цього. 

 Під час воєнного стану чимало міських рад облцентрів змінили форму засідань, дозволивши в регламентах проводити зібрання в режимі відеоконференції або у змішаному форматі — частина депутатів працює із зали засідань, а решта — дистанційно. Станом на жовтень 2024-го більшість міських рад працює очно: 16 із 21 ради, у змішаному — три ради, у дистанційному — чотири. 

Натомість близькість до фронту — не визначальний фактор. Наприклад, Запорізька міська рада вимагає особистої присутності обранців на засіданнях, а Тернопільська дозволяє працювати віддалено. 

ЧЕСНО дослідив, як міські ради облцентрів в умовах воєнного стану дотримуються оприлюднення інформації зі своїх засідань. Дані зібрані станом на 1 жовтня 2024 року. У дослідження не включали окуповані Донецьк і Луганськ, а також Херсон, де після деокупації міська рада не виконує свої функції, а її повноваження покладені на міську військову адміністрацію. 

Нові правила

Із 14 серпня 2024 року набрали чинності зміни до Закону України “Про місцеве самоврядування”, які зобов’язали місцеві ради фіксувати на відео засідання сесій та комісій. Серед іншого закон визначає і строки оприлюднення відеозаписів — невідкладно після закінчення засідання, але не пізніше наступного дня після його проведення, на офіційному сайті ради чи в інший спосіб із забезпеченням відкритого доступу до відеозапису. Усе задля прозорості й ефективності місцевого самоврядування, наголошував під час презентації автор законопроєкту нардеп Роман Лозинський:

“Розуміємо, що під час воєнного стану є нюанси, тому ми свідомо відкладаємо цю норму як обов’язкову на післявоєнний стан. Норма працюватиме зараз у форматі записів, але одразу після завершення воєнного стану, після нашої перемоги, ми будемо дивитися онлайн не тільки матчі улюблених команд, засідання Верховної Ради, а й засідання місцевих рад і комісій”.

Натомість завідувач відділу конституційно-правових проблем державного будівництва Національної академії правових наук України Олексій Лелюк у коментарі ЧЕСНО виокремив колізію — за бажання місцеві ради можуть не оприлюднювати записи засідань, якщо не транслювали їх онлайн:

“Абзац другий частини 18 статті 46 закріплює, що відеозапис пленарного засідання ради оприлюднюється в частині, що транслюється. Таким законодавчим формулюванням реалізація цієї норми пов’язується з обов’язковістю проведення процесу транслювання, хоча це є два різні механізми, які різняться за змістом, за характером і так далі. Можна зазначити нечіткість законодавчого формулювання, яке тягне за собою правову невизначеність цієї ситуації”.

Втім, на місцях “лазівок” не шукають. Вже зараз вісім міськрад взагалі проводять прямі трансляції з офлайн-зібрань. Під час воєнного стану чимало міськрад облцентрів змінили форму засідань, дозволивши в регламентах проводити зібрання в режимі відеоконференцій або у змішаному форматі (частина депутатів працює із зали засідань, а решта — дистанційно). Станом на жовтень 2024-го більшість працює очно: 16 із 21 ради, тобто 67%. Відповідно у змішаному — три ради (14%), а в дистанційному — чотири (19%). Близькість до фронту — не визначальний фактор. Наприклад, Запорізька міська рада вимагає особистої присутності обранців на засіданнях, а Тернопільська дозволяє працювати віддалено. 

Більш як половина рад — 12 (57%) — свої сесії транслюють наживо, а дев’ять (43%) оприлюднюють записи. Причому незалежно від формату засідання. Харківська міськрада збирається дистанційно, але публікує лише записи, ще й із запізненням, натомість Одеська — в очному форматі, з трансляцією в мережі. 

Тільки дев’ять міських рад публікують відео на своїх сайтах, решта — на YouTube-каналах, на які часто не дають посилань на офіційних сторінках. Навіть законодавчі новації щодо відеотрансляцій внесли у свої регламенти лише 12 міських рад. Є проблема з окресленням чітких строків опублікування протоколів сесій (фактично письмової версії відеозасідань) і відповідно з їх розміщенням у вільному доступі.

Максималісти: онлайн-трансляція очного засідання

Органи місцевого самоврядування Житомира, Києва, Одеси, Рівного, Ужгорода, Хмельницького, Черкас та Чернівців не чекають на завершення воєнного стану, а вже збираються офлайн і показують засідання наживо. 

Сесії Житомирської міськради транслюють на офіційному YouTube-каналі у визначені строки. У регламенті зазначено, що протокол виготовляють протягом 20 робочих днів після пленарного засідання. Наприклад, засідання 45-ї (позачергової) сесії 8-го скликання міської ради від 19.09.2024 містило лише поіменне голосування. За минулі роки є “пробіли”: на сайті відсутні протоколи торішніх 29-ї та 33-ї позачергових сесій і 31-ї — чергової.

На сайті Київської міськради засідання сесій винесені в окремий розділ, де є відео, проєкти порядку денного, поіменне голосування, протоколи та стенограми. Із 14 серпня депутати провели два зібрання: 29 серпня та 19 вересня (є на сайті). Протоколи публікують із запізненням.

Скриншот із сайту Київської міської ради

У регламенті вказано, що протокол і стенограма пленарного засідання Київради розміщуються на сайті протягом десяти календарних днів із дня пленарного засідання. 

Раніше ЧЕСНО писав, що перші засідання під час великої війни Київрада проводила у закритому режимі — без завчасної публікації анонсів, порядків денних, трансляцій та присутності журналістів. Відповідно, процес моніторингу громадськістю голосувань за землю ускладнювався.

Читайте також: “Дорогими для мене стали схили Дніпра”: як Київрада розподіляє землю столиці

Одеська міськрада за проаналізований час провела одну сесію — 18 вересня. Трансляція розміщена не на офіційному сайті, а на порталі “Твій депутат Одеської міської ради”. Тут також є поіменне голосування і протокол за 18 вересня.

Скриншот із сайту Одеської міської ради

Рівненська міська рада провела одну сесію міської ради — 22 серпня 2024 року. Тоді в регламент внесли зміни щодо відео. Трансляції наживо можна знайти на YouTube-каналі міськради й на сайті. Також публікують результати голосувань, протоколи, аудіозаписи. Регламент визначає, що протокол із додатками розміщують на сайті міськради не пізніше як через 60 робочих днів після закриття засідання, а результати поіменних голосувань — у день голосування. Засідання, що відбулося 16 липня, вже містило всі документи, а за 22 серпня — ні. 

В Ужгородській міській раді з 14 серпня відбулося дві сесії: 5 й 11 вересня. Трансляції розміщують на сайті, причому ще із 2018 року. Супроводжувальні документи (результати поіменного голосування, ухвалені рішення та протоколи) є у вкладці “Рішення сесії”. Протоколи розміщують приблизно через місяць після засідання, бо в регламенті термінів немає. 

Хмельницька міськрада провела дві сесії: 43-тю (16 серпня) й 44-ту (26 вересня). Трансляції обох засідань наявні на сайті. Цю практику започаткували 3 травня 2017 року. Після початку повномасштабного вторгнення публікацію відео поставили на паузу й поновили 13 березня 2024 року.

Черкаська міськрада провела три засідання: 15 та 29 серпня і 5 вересня — і в очному, і у змішаному форматах. Про це свідчать прямі трансляції, які розміщені на YouTube-каналі міськради. У регламент внесли зміни щодо відео, проте в документі немає чітких термінів розміщення протоколу. З перерахованих вище сесій на вебресурсі є документи перших двох, оприлюднені 4 й 6 вересня відповідно. Останній протокол, який з’явився на сайті теж 6 вересня, датований ще 28 травня. На сайті даних щодо того, як саме голосували депутати, немає. Сам розділ не оновлювався з квітня минулого року. 

Скриншот із сайту Черкаської міської ради

Регламентом Чернівецької міської ради передбачено, що засідання транслюються в режимі онлайн, а також на порталі ради в розділі “Онлайн-трансляції Чернівецької міської ради” не пізніше наступного робочого дня після проведеного пленарного засідання. Насправді ж розділу із такою назвою на сайті немає. Ця інформація міститься у розділі “Графік пленарних засідань”. Від 14 серпня міськрада провела низку засідань: 15 серпня, 29 серпня, 4 та 26 вересня. На сайті є протоколи засідань сесій 15 й 29 серпня. Згідно з регламентом, їх розміщують не пізніше як через 30 робочих днів після закриття пленарного засідання.

Місце незмінне, час секретний

Вінницька, Запорізька, Івано-Франківська, Кропивницька, Луцька, Львівська й Чернігівська міськради проводять сесії в очному форматі, проте, мабуть, задля безпеки оприлюднюють лише відеозаписи засідань. 

Телеканал “Віта” оприлюднює на своєму YouTube-каналі сесії Вінницької міськради з 25 вересня 2020 року, а з 28 січня 2022-го відео почали публікувати й на офіційному сайті. Від 14 серпня 2024-го тут відбулося два пленарні засідання: 48-ї сесії (23 серпня) та 49-ї (20 вересня). Кожна має свій блок, що складається з документів і відеозапису. Відповідно до регламенту міської ради, протокол оформляється не пізніше ніж через 15 днів після завершення сесії. Їх розміщують вчасно. 

Посилання на сесії Запорізької міської ради розміщують в окремій вкладці на сайті з 20 квітня минулого року. Вони скеровують на YouTube телеканалу “МТМ Запоріжжя”, де ЗМІ публікує свої програми, новинні сюжети і засідання ради, наприклад останніх двох сесій: 14 серпня та 18 вересня. Власного каналу на YouTube міськрада не має. З кінця березня цього року на сайті розміщують сесії за їхніми номерами. Так, 24-та (14 серпня) містить порядок денний, додаткові питання, протокол сесії, регламент, результати поіменного голосування і навіть протокол засідання Погоджувальної ради. Натомість позачергова сесія (18 вересня) 25 вересня мала лише порядок денний, а 28-го вже була інформація про голосування. У регламенті чітко зазначено, що результати поіменного голосування оприлюднюють у день голосування, а протоколи оформлюють не більш ніж за десять робочих днів від засідання. 

Читайте також: Особиста присутність — обов’язкова: як в умовах війни працює міськрада Запоріжжя

За проаналізований період міська рада Івано-Франківська не проводила сесій. Остання відбулася 2 серпня 2024 року. Примітно, що міськрада має два сайти: Івано-Франківська міська рада та Івано-Франківськ. Офіційний сайт міста. У регламенті визначено, що для висвітлення діяльності ради функціонує сайт mrada.if.ua. Але є ще й третій портал — Нормативні акти Івано-Франківської міської ради. Тут у розділі “Протоколи засідань” зібрані і виконкомівські, і міськрадівські. Протоколи сесій публікують не надто оперативно. Документи двох останніх сесій, які внесені в цю базу, від 25 й 20 червня, не містять самого тексту документа — там порожня сторінка. За 2 серпня документів теж немає. Згідно з регламентом, протокол сесії оформляється й підписується у п’ятиденний термін із часу закриття сесії. Останній протокол опублікований ще 28 лютого цього року. На сайті Івано-Франківськ. Офіційний сайт міста є розділ “Відеотрансляція засідань сесії”, однак він не активний. Натомість відеозаписи низки засідань є на сторінці YouTube-каналу міськради. 

На YouTube-каналі Кропивницької міської ради публікують відео із трьох камер. Саме з розкадрувань і можна дізнатися, що з 14 серпня тут провели дві сесії: 15 серпня й 10 вересня. Це підтверджують і результати голосувань, однак не протоколи, бо останній документ датований ще 4 липня. У регламенті міськради не зазначено термінів оприлюднення. 

Останнє засідання Луцької міської ради відбулося 25 вересня, про що свідчить запис засідання. Усі відео сесій, комісій та виконкомів зібрані у вкладці “Відеотрансляції” й розміщені на сайті у хронологічній послідовності. Протокол 62-ї сесії, що відбулася 28 серпня, оприлюднили на сайті 4 вересня. А 1 жовтня опублікували протокол 63-ї, яка пройшла 25 вересня. 

Усі відео сесій Львівської міської ради одразу публікують у розділі “Трансляції”. Меню дозволяє перегляд у хронологічному порядку та містить архіви трансляцій кожної постійної комісії та сесії. З 14 серпня депутати збиралися на сесію єдиний раз — 12 вересня. Регламент передбачає, що протокол пленарного засідання оприлюднюється на інформаційному порталі депутатів протягом п’яти робочих днів з моменту його підписання. Через 16 днів протоколу у відповідному розділі не було.

Скриншот із сайту Львівської міської ради

Чернігівська міська рада від 14 серпня провела одну сесію 16 серпня 2024 року, про що свідчить відеозапис на сайті. Зібрання поставили на паузу, проте пізніше засідання не продовжили. Тож формат оприлюднення відео невідомий. На сайті є лише три позиції в архіві відеотрансляцій, тобто вони з’явилися незадовго до ухвалення закону. Останній протокол сесії, розміщений на вебресурсі, датований ще 10 серпня 2024 року. 

Скриншот із сайту Чернігівської міської ради

Віддалена робота: сесії-відеоконференції у прямому етері

Ради облцентрів, які розташовані поблизу лінії зіткнення, задля безпеки переважно працюють у дистанційному форматі: Дніпра, Миколаєва, Полтави, Сум і Харкова. Єдина “біла ворона” — Тернопільська міська рада, що працює у змішаному режимі. 

Сесії Дніпровської міської ради відбуваються у змішаному форматі: трансляція на сайті триває в режимі реального часу. Перша відеотрансляція датована ще 4 грудня 2015 року. Результати поіменного голосування теж публікують. Протоколи наявні, проте на сайті з’являються не зовсім оперативно. Наприклад, документ із 54-ї сесії (21 серпня) розмістили 16 вересня. Згідно з регламентом, він готується не пізніше ніж у двотижневий строк після закриття роботи сесії. 

За проаналізований термін відбулося дві сесії Миколаївської міської ради в режимі відеоконференції. На офіційному YouTube-каналі наявні записи обох трансляцій: 29 серпня та 26 вересня. Порядки денні на сайті теж є. Вкладка “Результати голосувань” не відображається, тож чи розміщують їх вчасно — невідомо. Згідно з регламентом, протокол оформляється у 30-денний термін. Останній на сайті датований ще 13 травня. Відтоді, згідно із порядками денними, міська рада провела ще п’ять засідань.

Останнє засідання Полтавської міськради датоване 9 серпня 2024 року. Про це довідуємося з офіційного YouTube-каналу, де розміщена трансляція, однак на сайті міськради відео знайти не вдалося. Окремого розділу, який би містив документальний супровід сесій, на сайті також немає. Знайти протокол сесії можна через пошуковик “Документи”.

Остання сесія Сумської міської ради, запис якої розміщено на YouTube-каналі, проходила в режимі відеоконференції. Це єдине відео із пленарного засідання, наявне тут. До початку широкомасштабного вторгнення проводили трансляції із засідань міської ради, а після взяли паузу. В регламенті передбачено, що протягом місяця з дня наступного після завершення пленарного засідання міської ради завершують оформлення протоколу та розміщують його на офіційному сайті. Втім, на порталі взагалі немає цих документів за 2022–2024 роки.

Скриншот із сайту Сумської міської ради

Тернопільська міська рада з 14 серпня провела одну сесію у змішаному форматі — 13 вересня. Про це свідчить протокол, який оприлюднили 19 вересня, й відеозапис, з якого важко зрозуміти, як голосують обранці-заочники. Про це можна дізнатися із протоколів, які публікують вчасно — не пізніше ніж за п’ять робочих днів.

Засідання Харківської міської ради проходять у дистанційному режимі без онлайн-трансляції. Відеозаписи публікують на офіційному YouTube-каналі. З 14 серпня 2024-го, згідно із ним, тут відбулося дві позачергові сесії: 29-та (20 серпня) і 30-та (10 вересня). А протоколи засідань, які розміщують на порталі “Єдиний міський реєстр актів”, свідчать про інше: знаходимо документи 29-ї сесії з датою проведення 19 серпня і 30-ї — 28 серпня. Тобто їх оприлюднили з порушеннями.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]