Нардеп-утікач Дмитрук бере участь у засіданнях комітету онлайн

Фото: Нардеп-утікач Дмитрук бере участь у засіданнях комітету онлайн

Скандальний нардеп-мажоритарник Артем Дмитрук, який отримав підозру у кримінальній справі та оголошений у міжнародний розшук, після виїзду за кордон бере участь та голосує на засіданнях Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності в онлайн-режимі. Участь нардепа в останньому засіданні у понеділок, 7 жовтня, у коментарі ЧЕСНО підтвердили нардепи-члени цього комітету.

За словами депутатів, Дмитрук зʼявився під час розгляду третього питання порядку денного і голосував за законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення кримінальної відповідальності за зараження інфекційними хворобами або інфікування їх збудниками (№ 9398). 

Рух ЧЕСНО також звернувся за коментарем до голови комітету від “Слуги народу” Сергія Іонушаса, однак на момент публікації він так і не відповів.

Читайте також: Портрет нардепа Дмитрука — іподиякон і пропагандист в парламенті

Як повідомляється на офіційній сторінці комітету у Facebook, на позачерговому засіданні 7 жовтня члени комітету зокрема розглядали проєкт закону щодо змін до кримінального кодексу щодо відповідальності за корупцію (№12039). У засіданні також брали участь представники НАБУ і САП. 

Засідання правоохоронного комітету ВР 7 жовтня 2024 року / НАБУ / Facebook

Водночас оскільки комітет не веде онлайн-трансляції і не публікує відео засідань, немає можливості перевірити, хто брав участь у засіданні і як голосували нардепи-члени комітету. У січні цього року ЧЕСНО звертався до комітетів Ради із вимогою відновити відкритість роботи у питаннях, які не містять безпекових ризиків та є суспільно значущими для українців.

Читайте також: Вхід дозволено. Рейтинг відкритості парламентських комітетів — 2023

Зазначимо, що Артем Дмитрук досі лишається членом правоохоронного комітету ВРУ. 

Наприкінці серпня цього року Офіс генпрокурора повідомив про підозру Дмитруку через напади на правоохоронця в Одесі та військового у Києві. Того ж дня стало відомо, що нардеп виїхав за кордон. 

Згодом ДБР повідомило про порушення карної справи за фактом незаконного перетину кордону. Також Офіс генпрокурора оголосив Дмитрука у розшук.

У вересні 2024 року ДБР повідомила про підозру трьом людям, які допомогли Дмитруку втекти з України. За даними правоохоронців, нардеп незаконно перетнув кордон пішки в районі пункту пропуску "Павлівка", перейшовши до т.з. Придністров’я. 

Наприкінці вересня Дмитрук повідомив про своє затримання та суд у Лондоні щодо його екстрадиції в Україну.

Нагадаємо, у 2019 році Дмитрук був обраний депутатом Верховної Ради IX  скликання від "Слуга Народу" за виборчим округом №133 (Одеська область) як безпартійний. У листопаді 2021 року Дмитрука виключили з фракції "Слуга народу". Напередодні цього Дмитрук дав інтерв'ю підозрюваному у державній зраді Анатолію Шарію, в якому заявив про своє розчарування в "Слузі народу". А після повномасштабного вторгнення у 2022 році Дмитрук приєднався до  новоутвореної на той час депутатської групи "Відновлення України", яка складалася переважно із колишніх представників забороненої ОПЗЖ.

Раніше ЧЕСНО також писав про інших нардепів-прогульників, які понад рік фізично не відвідували Верховну Раду та не голосували у сесійній залі, але дистанційно беруть участь у засіданнях комітету. Зокрема мова йде про депутатку від фракції “Батьківщина” Анжеліку Лабунську та представника депутатської групи “Довіра” Сергія Шахова, який перебуває в розшуку НАБУ через неявку в суд у справі про декларування завідомо недостовірних відомостей. Це помітив Рух ЧЕСНО під час моніторингу роботи відкритості комітетів ВРУ в умовах дії воєнного стану.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]