Хто із голів громад має провадження щодо злочинів проти нацбезпеки?

Фото: Хто із голів громад має провадження щодо злочинів проти нацбезпеки?

Щонайменше 18 голів громад мають відкриті провадження щодо злочинів проти нацбезпеки України. П’ятеро з них уже отримали обвинувальні вироки суду, а щодо десяти осіб розгляд справ триває. Найбільше серед них представників ОПЗЖ та самовисуванців.

Обвинувальні вироки

У липні 2024 року суд визнав голову Старого Салтова Едуарда Коновалова винним у колабораціонізмі. Йому призначили покарання у вигляді трьох років позбавлення волі. Наразі Коновалов оскаржує це рішення в апеляції. За даними слідства, він заселив збройні формування рф у приміщення Старосалтівського ліцею. Спочатку йому оголосили підозру в держзраді, згодом слідство перекваліфікувало справу за статтею “колабораційна діяльність”, що передбачає  менші терміни покарання.

У справі міського голови Південного Олександра Брюханова слідство також перекваліфікувало його дії за статтею, що передбачає меншу відповідальність. За посягання на територіальну цілісність України передбачено 5–10 років позбавлення волі, тоді як за державну зраду — 12–15 років. Згодом суд затвердив Брюханову угоду про визнання винуватості з прокурором та звільнив його від покарання з іспитовим терміном у два роки. 

Також обвинувальні вироки отримали голова Рубіжного Сергій Хортів, голова Новотроїцького Петро Збаровський та мирненський селищний голова Юрій Радьков. Їх визнали винними у державній зраді та колабораційній діяльності. Вони отримали покарання у вигляді 10 та 15 років позбавлення волі. 

Читайте також: Справи проти нацбезпеки: чи закон однаковий для всіх?

Проблематика справ

 

У березні — квітні 2022 року провадження могли відкриватись поспіхом та під суспільним тиском без належного розгляду, а деякі й досі перебувають на стадії досудового розслідування. 

Наприклад, справу підозрюваного у держзраді голови Михайлівської селищної ради Володимира Рикуна закрили через відсутність складу кримінального правопорушення. Також деякі політики пов’язують відкриття проваджень із ймовірним політичним замовленням опонентів, прикладом є справа міського голови Бурині Віктора Ладухи

Водночас у березні 2022 року Луганська обласна прокуратура почала кримінальні провадження щодо голови Марківської громади Ігоря Дзюби та голови Мілового Олега Савченка щодо ймовірної держзради. За два роки ці справи так і не передали до суду.

Важливим є ретельне досудове розслідування з урахуванням усіх вимог. Так, у справі обвинуваченого в держзраді голови Первомайської селищної ради Сергія Розсохи суд повернув обвинувальний акт прокурору. Причина повернення доволі показова: “Висунуте обвинувачення є неконкретним, його не можна визнати зрозумілим, що позбавляє суд можливості визначити його обсяг та межі”. Наразі справа перебуває на розгляді в суді.

Раніше ЧЕСНО з’ясував, що десятеро нардепів поточного скликання мають офіційні підозри у злочинах проти національної безпеки України та один вирок суду.

Важливо, аби причетні до вчинення правопорушень проти основ національної безпеки України були притягнуті до відповідальності та не допущені до політичної системи. Долучитись до наповнення Реєстру зрадників можна за посиланням або написавши листа на пошту [email protected].

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]