У Верховній Раді працює майже 4,5 тисячі помічників нардепів

Фото: У Верховній Раді працює майже 4,5 тисячі помічників нардепів

У Верховній Раді наразі працює вдесятеро більше помічників, ніж народних депутатів — 4449. Переважна більшість із них — 3295 — на громадських засадах, 1087 — за строковим трудовим договором на постійній основі, 67 — теж за строковим трудовим договором, але суміщають це з іншою роботою. Усі вони є помічниками 401 народного депутата, які станом на кінець вересня 2024 року працюють у Верховній Раді. Про це йдеться в аналізі Руху ЧЕСНО.

Кожен із нардепів має право найняти собі максимум 31 помічника-консультанта. Такі помічники можуть працювати за трудовим договором (отримувати за свою роботу гроші) або на громадських засадах.

Максимальну кількість помічників наразі мають семеро нардепів — по 31 помічнику. Четверо з них є представниками “Слуги народу”, троє — колишні депутати нині забороненої ОПЗЖ.

Помічники депутата, особливо ті, що працюють платно,  мають допомагати готувати законопроєкти, організовувати проведення звітів і зустрічей із виборцями, виконувати доручення нардепа у взаєминах із виборцями, а також з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, ЗМІ, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями тощо. 

Знайти інформацію про актуальні списки помічників народних депутатів можна на сайті Верховної Ради. Але там немає даних про звільнення помічників, їх перехід на роботу до інших нардепів. І, що найважливіше, інформації про помічників минулих скликань ВРУ на сайті немає, вона не зберігається. Хоча це важливий аспект політичної пам’яті, який має бути збережений та опублікований.

Без збереження та публікації інформації про помічників минулих скликань журналістам і виборцям важко виявити неформальні зв’язки між групами, виокремити потенційні конфлікти інтересів, кумівство або лобізм як самих нардепів, так і помічників, які стали активними політиками. 

Нагадаємо, ЧЕСНО проаналізував дані помічників депутатів Верховної Ради ІХ скликання під час повномасштабної війни росії проти України та з’ясував, хто з депутатів має найбільше помічників, а в кого лише по одному, хто ці помічники, які нардепи працюють самі та що змінилося за три роки порівняно із попереднім подібним аналізом ЧЕСНО.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]