Особиста присутність — обов’язкова: як в умовах війни працює міськрада Запоріжжя

Фото: Особиста присутність — обов’язкова: як в умовах війни працює міськрада Запоріжжя

Три очільники міста від 2020-го, заяви про запровадження військово-цивільної адміністрації та понад половина обранців-прогульників. 

Протягом 2023 року міська рада Запоріжжя провела 12 сесій, переважно понад 20 разів відбувалися засідання кожної з восьми постійних комісій. Причому всі зібрання проводять в очному режимі: ані онлайн-формату, ані змішаного регламентом не передбачено. 

Засідання сесій депутати переважно відвідували, але понад чверть зібрань комісій пропустили 28 обранців. Тому і збирати кворум вдавалося не завжди. Дванадцятеро депутатів взагалі потрапили в когорту кандидатів на відкликання, тобто пропустили понад половину засідань сесій чи комісій. 

Лише третина із них — від заборонених в Україні партій, тож їх не може позбавити мандата сама політсила. Натомість восьмеро — представники чинних організацій, але депутатську роботу їхні обранці ставили у пріоритет не завжди. 

ЧЕСНО продовжує аналізувати роботу міських рад прифронтових обласних центрів. 

Самоврядування на лінії зіткнення

Запоріжжя — шосте місто в Україні за кількістю населення (понад 700 тисяч), розташоване неподалік від лінії зіткнення. Його російські окупанти обстрілюють з відстані 60 кілометрів, ракети ж долітають за 30-40 секунд. Про це, зокрема, повідомляв начальник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров

Від 2020 року у Запоріжжі вже тричі змінили очільника міста. 30 вересня з посади міського голови пішов менше як рік тому обраний на другий термін Володимир Буряк. Офіційна причина — погіршення стану здоров’я. Тимчасово виконувати обов’язки мера депутати призначили секретаря ради — Анатолія Куртєва від “Слуги народу”. 24 квітня 2024-го депутати підтримали дострокове припинення його повноважень, після того, як політик звернувся до президента Володимира Зеленського із пропозицією щодо утворення міської військової адміністрації Запорізької області. Натомість депутати обрали нового секретаря ЗМР — Регіну Харченко, до якої також перейшли повноваження в. о. мера міста. 

Загалом депутатський корпус Запорізької міської ради, згідно із Виборчим кодексом, має складатися з 64 депутатів. Саме таку кількість представників визначили законодавці для органу місцевого самоврядування населеного пункту при кількості виборців від 500 тисяч до мільйона. Проте станом на кінець 2023 року міськрада Запоріжжя налічувала лише 59 обранців. 

Засідання міської ради Запоріжжя

Протягом 2023 року припинили повноваження семеро запорізьких депутатів, а це майже 11% від депутатського складу. Першим склав мандат Віктор Філас від Партії Шарія — на засіданні сесії 24 квітня. 31 травня — Марина Лісова, представниця Партії Володимира Буряка “Єднання”, 27 вересня — депутат від ЄС Микола Бєлий та представник “Слуги народу” Віктор Тлєуш. На останньому засіданні сесії торік, 22 грудня, припинили депутатську діяльність Олександр Константинов із ЄС та Катерина Грицай зі “Слуги народу”. 

Колишня очільниця фракції, а нині секретарка міськради та виконувачка обов’язків міського голови Регіна Харченко каже у коментарі ЧЕСНО, що переважно причиною складання мандатів депутатами були сімейні обставини. 

Водночас виявляється, що деякі депутати від забороненої проросійської Партії Шарія “розвиваються”, їм потрібне спілкування і виїзд за кордон”. Про це ЧЕСНО сказав голова постійної комісії з питань депутатської діяльності, регламенту, законності, правопорядку та запобігання корупції Олег Корольов:

“У Віктора Тлєуша, наприклад, сімейні обставини. Марина Лісова за кордоном із дитиною, тож вона не може сюди їздити з-за кордону на засідання комісії й сесії. Із фракції Шарія людина (Віктор Філас — прим. ред.) склала повноваження, у нього взагалі інші обставини: він розвивається, а законодавство, яке прийняли, що депутати не можуть залишати країну, то для нього це обмеження було визначальним, бо він працює в науковій сфері, тож йому потрібно спілкуватися та їздити за кордон. Тому й склав свої повноваження”.

Крім того, на жаль, обірвалося життя представниці “Слуги народу” Катерини Дорошенко. Про це 9 жовтня 2023 року повідомляла Запорізька міськрада. 

Натомість посвідчення депутата у 2023 році отримали Дмитро Веліканов (Партія Володимира Буряка “Єднання”) та Владислав Погорєлов (“Слуга народу”). Замінити Віктора Філаса депутатом нижче у списку партії не можна, адже він представник забороненої в Україні Партії Шарія. А ще чотири місця у сесійній залі напередодні нового року залишалися вакантними. 

“Це ж залежить від територіальної виборчої комісії, це ж не фракція ці процедури проводить. Відповідно до Виборчого кодексу, саме територіальна виборча комісія має збиратися і протоколом ухвалювати певні рішення, а потім голова ТВК на черговій сесії оголошує нового депутата”, — розповіла ЧЕСНО Регіна Харченко.  

Як працюють депутати заборонених партій

У 2023 році Запорізька міська рада складалася із чотирьох фракцій: Партії Володимира Буряка “Єднання” (16 депутатів), “Слуги народу” (11), ЄС (9) та “Нової політики” (6). Решта 17 обранців — позафракційні. Вони потрапили в орган місцевого самоврядування за списками нині заборонених проросійських партій — ОПЗЖ (13) і Партії Шарія (4). Останні не створювали депутатських об’єднань після заборони. Про це в коментарі ЧЕСНО повідомила Віталіна Яковлєва — колишня очільниця фракції Партії Шарія у міській раді Запоріжжя:

“Наразі фракції немає, кожен із нас окремо сам собі депутат. Партійних стосунків взагалі немає, тому що партія заборонена, і партійну діяльність вона припинила. У депутатську групу ми не об’єднувалися, як “Опозиційна платформа — За життя”.

Натомість експредставники ОПЗЖ розкололися на дві частини, подібно до ситуації у Верховній Раді: семеро утворили депутатську групу “Платформа за життя та мир”, а ще п’ятеро — депутатську групу “Відновлення”. Дмитро Міщенко — єдиний, хто не доєднався до жодної з них. 

Якихось проблем із роботою у сесійній залі чи під час засідань комісій із представниками заборонених партій не виникало, розповідає ЧЕСНО Геннадій Наумов — голова найбільшої фракції в Запорізькій міській раді, Партії Володимира Буряка “Єднання”. Він зауважує, що його політсила прийшла у міськраду від промерської партії, однак після кількаразової зміни керівника міста в опозицію не перейшла: 

“Очільника міста обирали містяни, голосуючи на виборах міського голови. За станом здоровʼя Володимир Буряк склав повноваження, і, відповідно, повинні були відбутися перевибори міського голови. У звʼязку з військовою навалою росії введено військовий стан, наша фракція не грається в коаліційні ігри та намагається робити максимум для підтримки мешканців та найшвидшої перемоги”.

Прогульники міськради Запоріжжя

За методологією ЧЕСНО, прогульником є депутат, який пропустив понад 25% сесійних засідань або засідань комісії. Таких у Запорізькій міській раді 2023 року було 32. Серед фракцій найбільші проблеми з відвідуванням у відсотковому співвідношенні мають депутати забороненої Партії Шарія  — 100%. Усі четверо представників цієї політсили прогуляли більш як чверть засідань сесій і комісій. На другому місці — фракція ЄС, у якій восьмеро з дев’яти обранців пропустили понад 25% засідань, а на третьому — фракція “Нової політики”, де четверо із шести обранців — прогульники. 

Віталіна Яковлєва, яка була керівницею фракції Партії Шарія, каже, що нині усі зв’язки із колишніми однофракційцями обірвала, тож про причини їхньої відсутності на засіданнях сесій і комісій нічого повідомити не може:

“Я не спілкуюся з колишніми колегами із фракції, і наскільки мені відомо, то двоє з них не відвідують сесійної зали з початку війни. Олександр Скирта працює так само, як я, позафракційний депутат, стосовно його політичних амбіцій нічого не скажу”. 

Натомість очільник фракції ЄС Валерій Прозапас спершу на коментар погодився, а коли дізнався, що частина питань стосується пропусків засідань сесій та комісій і пов’язаної з цим можливості складання мандатів через партійний механізм, відмовився. Порадив шукати інформацію про діяльність фракції ЄС у відкритих джерелах. 

У звіті про роботу фракції за 2023 рік вказано, що наразі чотири депутати фракції ЄС у міськраді Запоріжжя є діючими військовослужбовцями: Валерій Прозапас, Олександр Лобас, Андрій Согорін та Олександр Кобзарюк. Але діяльність депутатів не поставлена на паузу. Вони продовжують роботу. 

В’ячеслав Зайцев, який був депутатом від ЄС у міській раді Запоріжжя, на жаль, загинув у 2022 році, захищаючи Україну від окупантів. Крім того, за інформацією місцевих ЗМІ, ще один представник ЄС Олександр Константинов з початку повномасштабного вторгнення теж став на захист України. Тому пропустив усі засідання сесій, а перед останньою, грудневою, написав заяву про дострокове складання мандата. Водночас інформації щодо причин пропусків ще трьох представників ЄС у звіті немає. 

Крім депутатів від ЄС, котрі стали на захист України, за інформацією керівника фракції Партії Володимира Буряка “Єднання” Геннадія Наумова, його колега Олег Коломоєць теж служить у Силах оборони. 

Згідно із законом, відсутність депутата протягом року під час більше ніж половини засідань сесій або постійної комісії, до якої він належить, є підставою для відкликання його виборцями (ч. 5 ст. 49 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ч. 2 ст. 37 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”). Після ухвалення Виборчого кодексу партії мають можливість застосовувати імперативний мандат, щоб відкликати тих депутатів, які пропускають засідання або ж неякісно виконують представницьку функцію протягом року. При цьому закон не передбачає поважних і неповажних причин для пропусків засідань сесій або комісій.

Кандидати на відкликання

Кандидати на відкликання, згідно із методологією ЧЕСНО, це ті обранці, які пропустили понад половину засідань сесії чи комісії, до складу якої вони входять. Таких у 2023 році було 12. Зауважимо, що у рейтинг ми включали лише тих депутатів, які залишилися з мандатами до кінця року. Наприклад, згаданого вище Олександра Константинова від ЄС та Марини Лісової, що була представницею Партії Володимира Буряка “Єднання” до кінця травня 2023-го, коли припинила свої повноваження, у списку немає. 

Троє кандидатів на відкликання — представники забороненої й розформованої фракції Партії Шарія. Стільки ж і депутатів від “Європейської солідарності”, проте всі вони служать в ЗСУ. 

“Дмитро Міщенко — в нього склалися обставини, що він потрапив у дуже складну й дуже серйозну аварію. Він дуже довго лікувався і досі не увійшов у процес міської ради. Олександр Лобас — офіцер, військовий. Він взагалі на лінії фронту, захищає нашу державу, тому ніколи йому їздити сюди, щоб бути присутнім на сесіях і комісіях”, — повідомив ЧЕСНО голова постійної комісії з питань депутатської діяльності, регламенту, законності, правопорядку та запобігання корупції Олег Корольов.

Натомість голова фракції Партії Володимира Буряка “Єднання” Геннадій Наумов переконаний, що закон передбачає такий критерій ефективності діяльності, як відвідування сесій та комісій, але це не єдиний показник, і військовий стан теж вніс корективи: “Оцінку роботи кожному депутату виборці дадуть на наступних виборах. Майже всі з перелічених депутатів (хто пропустив понад 25% засідань сесій та комісій — прим. ред.) активно займаються волонтерською діяльністю як для мешканців міста, так і для військових, зокрема проводять багато часу в комунікаціях із донорами. Олег Коломоєць служить. Івахненко Дмитро — оперуючий хірург”.

Примітно, що лише 11 потрапили у цей список, бо прогулювали сесії, а 17 із 20 пропустили більш як чверть засідань комісій, членами яких вони є. Наприклад, Регіна Харченко, яка до призначення в. о. міського голови Запоріжжя була членкинею постійної комісії з питань комунальної власності пропустила 46% її засідань.

“Земельні комісії проходять щотижня, і це середа. Оскільки я працювала на роботі (всі депутати міської ради не отримують зарплату з міського бюджету), то в мене постійно була якась накладка: або відрядження, або судове засідання, або не встигала з дитиною… Я себе не виправдовую і не кажу, що це окей. Це — не окей, депутати мають ходити на комісії і розглядати там питання. Всі питання, що розглядалися на земельних комісіях, я завжди їх детально вивчала… Я єдина депутатка, яка п’ять разів подавала проєкт рішення про скасування земельних пакетів”, — розповіла ЧЕСНО про свою відсутність Регіна Харченко. 

Зауважимо, що комісію з питань комунальної власності 20 грудня 2023-го пропустили всі її члени. А так, як Владислав Погорєлов та Олександр Скирта, поповнили її лави лише на двох останніх засіданнях, тож і виходить, що на половині зібрань були відсутні. Втім, найгірша ситуація склалася у невеликих комісіях, розповів Олег Корольов:

“Кворум був не завжди, бо, наприклад, у нашій комісії чотири депутати. Один із них — військовий, інший не завжди може відлучитися з роботи і стан здоров’я не дозволяє бути постійно присутнім. До травня 2024 року в законодавстві була прогалина: згідно із Законом України “Про місцеве самоврядування”, стаття 47, була фраза, що постійна комісія є повноважна, якщо збирається не менш як половина депутатів. Тобто якщо чотири депутати і два з них є, то це ж не менше половини? Не менше. І тому комісія спокійно працювала. Рішення приймати не може, бо для прийняття рішення потрібна більшість. Така проблема була в комісії з екології, в нашій комісії і в комісії із підприємництва”. 

Із серпня у регламент внесли зміни. Тепер комісії будуть повноважними лише за умови присутності більш як половини членів. Чи зможуть працювати — покаже час. Можливим варіантом розв’язання проблеми міг би стати змішаний формат засідань, втім, від цього міська рада Запоріжжя відмовлялася неодноразово. 

Регіна Харченко переконана, що міській раді Запоріжжя потрібно вводити можливість дистанційного проведення виконавчих комітетів і сесій: “У 2022 році особисто я подавала проєкт про внесення змін у регламент, за типовим зразком із містом Дніпром (там можна проводити змішану форму), але тоді депутати не підтримали. Вирішили, що якщо ви депутат, представник своєї громади, то, як би складно в місті не було, все одно приходьте, ухвалюйте рішення, голосуйте, проводьте депутатські прийоми, тож депутати не підтримали його. І навіть наприкінці березня цього року у нас зранку був потужний обстріл, і все одно всі прийшли на сесію і голосували в залі. Запоріжжя — місто сталевих людей!” 

Раніше ЧЕСНО вже розповідав, як працювали Сумська та Миколаївська міські ради


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]