Протасів Яр: домовленості за спиною громадськості та викуп землі Київрадою

Фото: Протасів Яр: домовленості за спиною громадськості та викуп землі Київрадою

Вже кілька місяців Київрада не включає у порядок денний пленарних засідань два проєкти рішень про захист ландшафтного заказника “Протасів Яр” імені Романа Ратушного. Обидві ініціативи мають на меті скасувати зміну категорії земель з рекреаційної зони на “під забудову”, яка відбулася ще у 2004 році. 

Днями пройшла вже друга зустріч компанії-забудовника, громадськості та Київради, яку ініціював голова комісії з земельних питань Михайло Терентьєв. Ключова ціль — обговорити “проблемні питання”, які можуть виникнути при розгляді проєктів рішень щодо захисту Протасового Яру.

Представники громадськості, зокрема ГО “Захистимо Протасів Яр”, зазначали, що це має “ознаки неформальних домовленостей за спиною у громади”. Справді, проєкти рішень уже підтримала одна із двох профільних комісій Київради — з питань екологічної політики. 

У чому ж важливість проєктів рішень стосовно Протасового Яру та який підсумок раптових зустрічей із забудовником, розповідає Рух ЧЕСНО. 

“Ми безпосередньо з міським головою досягли консенсусу щодо того, що будь-які рухи по Протасовому Яру мають узгоджуватися з громадою” — це уривок розмови активіста та захисника Протасового Яру Романа Ратушного із ЧЕСНО від 2021 року.

Роман Ратушний загинув у червні 2022 року на Ізюмському напрямку. На прощанні із громадським діячем київський міський голова Віталій Кличко зазначав, що “мрія Романа здійсниться — Протасів Яр залишиться зеленою зоною його рідного та улюбленого міста”. Місяцем пізніше Київрада таки ухвалила рішення про створення ландшафтного заказника “Протасів Яр”. А у листопаді 2023 року зеленій зоні було присвоєно ім’я Романа Ратушного.

Громада Протасового Яру в суді. Фото з архіву Романа Ратушного

 

Читайте також: “На паркані виб’ють імена всіх, хто долучився до відновлення парку”. Роман Ратушний про успішну історію боротьби за Протасів Яр

Проте у 2024 році ситуація зі збереженням заказника знову невтішна. Крім судових справ, регулярно відкладається розгляд ініціатив, які мали б забезпечити існування зеленої ділянки як цілковито рекреаційної зони. Натомість утворюється прецедент комунікації представників Київради із забудовником на етапі, коли проєкти рішень мали б бути вже винесені в сесійну залу. Найбільш критичним є те, що раніше подібні зустрічі відбувалися без участі громади взагалі. 

Суть проєктів

Наразі існує два проєкти рішення, які передбачають закріплення за урочищем статусу ландшафтного заказника “Протасів Яр” імені Романа Ратушного — № 653 та № 654. Обидві ініціативи були зареєстровані ще у травні, а місяцем пізніше — підтримані профільною комісією з питань екологічної політики. 

Водночас на сайті Київради зазначено, що постійна комісія з питань земельних відносин повернула проєкти рішень суб’єкту подання — депутату “Європейської солідарності” Леоніду Ємцю. Ймовірно, це і створило простір для “маневру” та призначення додаткових зустрічей, попри очікування громадськості, що рішення будуть ухвалені. 

Сторінка проєкту рішення № 653 на сайті Київради

Ризик забудови Протасового Яру виник ще у 2004 році, коли Київрада часів Олександра Омельченка ухвалила ряд рішень, що дають дозвіл на руйнування природного ландшафту столиці. Серед них, зокрема, передача та продаж земельних ділянок ТОВ “Протасів Яр” для будівництва житлового комплексу та зміна категорії земельних ділянок із “рекреаційної зони” на “громадську та житлову забудову”.

Натомість нові проєкти рішень мають на меті визнати ці рішення такими, що “не відповідають інтересам територіальної громади Києва”, та затвердити заяву Київради щодо статусу ландшафтного заказника місцевого значення — тобто документально закріпити існування зеленої зони та вжити відповідні організаційно-правові заходи для імплементації цього рішення. 

Текст проєкту рішення № 653

Важливість ухвалення цих проєктів рішень полягає не лише у тому, щоб врятувати столицю від чергових багатоповерхівок. Урочище “Протасів Яр” — зелена зона, в якій збереглися природний ландшафт та рослинність. Відповідно, її знищення та забудова може призвести до ерозії, сповзання схилів, подальшої шкоди екології та збільшення навантаження на інфраструктуру, про що неодноразово говорили активісти.

Наразі ж є сподівання, що завдяки суспільному розголосу рішення нарешті будуть ухвалені на найближчому пленарному засіданні, яке має відбутися у четвер, 19 вересня. Проте поки що проєктів рішень немає у порядку денному, а перелік “невідкладних” питань ще не опублікований на сайті Київради. 

Київрада, забудовник і громадськість

Стандартна процедура ухвалення голосувань за проєкти рішень у Київраді має чітку послідовність: спочатку ініціатива реєструється на сайті міської ради, пізніше її розглядають профільні комісії, і в разі ухвалення проєкт рішення потрапляє на розгляд депутатів у сесійній залі. 

Проте у випадку Протасового Яру додалася ще одна ланка — зустріч для обговорення “проблемних питань” із представниками ТОВ “Протасів Яр”, ГО “Захистимо Протасів Яр” та представниками земельної комісії Київради. 7 вересня активісти повідомили про це у своїх соціальних мережах. 

Публікація ГО “Захистимо Протасів Яр” у Facebook, 7 вересня 2024 р.

“Що за проблемні питання з’явились, коли проєкти  рішень вже всіма погоджені та мали бути винесені на голосування, пан Терентьєв не пояснив”, — йдеться у публікації. 

Також стало відомо, що представник забудовника мав окрему зустріч із депутатами Київради, яка відбулася без участі громадськості, що прямо суперечить дотриманню прозорості процесу захисту урочища та обіцянкам столичної влади стосовно збереження зеленої зони.

“Замість засідання земельної комісії по факту відбулася презентація незрозумілої, невнятної позиції забудовника”, — зазначила після першої зустрічі голова ГО “Захистимо Протасів Яр” Юлія Бартле. Крім того, було підкреслено, що забудовник має чіткий намір забудувати галявину Протасового Яру — ділянку, на якій зараз регулярно проводяться кінопокази та фестиваль “Протасів Яр” пам’яті Романа Ратушного. 

Галявина Протасового Яру, яку має намір забудувати ТОВ “Протасів Яр”
Фото: Рух ЧЕСНО

Вочевидь, зміст проєктів рішень, які мають незабаром опинитися на розгляді Київради, прямо суперечить намірам забудовника. Наразі компанія не пропонує жодного конкретного плану, а лише “гіпотетичні ідеї”. І навіть за таких умов Михайло Терентьєв не перебуває на боці громадськості, а навпаки — “намагається допомогти забудовнику в досягненні їх цілей щодо забудови”.

На ситуацію довкола Протасового Яру оперативно відреагувала громадськість. Під КМДА вже відбулося дві акції підтримки збереження заказника, а в соціальних мережах здійнялася чергова хвиля обурення стосовно ризику забудови зеленої ділянки. Тож увага киян прикута до найближчого голосування Київради, і особливо — до нещодавніх зустрічей із забудовником.

Фото: ГО “Захистимо Протасів Яр”

Підкреслимо, що вирішення земельних питань у форматі призначення подібних зустрічей на етапі, коли проєкти рішень вже мали розглядатися Київрадою, — небезпечний прецедент для інших ініціатив щодо забудови. Головною проблемою є те, що це створює для компаній додаткові важелі впливу на профільні комісії Київради навіть тоді, коли подібні процедури не передбачені. 

Київрада має намір викупити земельні ділянки

17 вересня секретар Київради та депутат фракції УДАР Володимир Бондаренко опублікував у себе в соціальних мережах новину: Київрада ініціює процес викупу земельних ділянок, які увійшли до заказника “Протасів Яр” імені Романа Ратушного. 

Публікація Володимира Бондаренка у Facebook, 17 вересня 2024 р.

 

Нагадаємо, що рішенням від 14 липня 2022 року Київрада офіційно ухвалила створення заказника. Проте до нього увійшли і території, які є приватною власністю та належать ТОВ “Протасів Яр” — власне, це і є однією з підвалин конфлікту у забудові урочища. 

За словами Бондаренка, перемовини з ТОВ “Протасів Яр” зайшли у глухий кут, адже власник ділянок має намір використати їх бодай частково під забудову, із чим категорично не погоджується громадськість. Рішенням став потенційний викуп земельних ділянок, із чим погодилася сторона забудовника. 

Покриття витрат на викуп землі має здійснюватися за рахунок надходжень до бюджету столиці, а розгляд відповідного проєкту рішення очікується вже завтра, на найближчому пленарному засіданні Київради. Водночас Володимир Бондаренко нічого не сказав про інші важливі ініціативи, які стосуються збереження заказника. Тож достовірність їхнього розгляду надалі залишається невідомою.

Примітно те, що протягом останніх кількох днів у фракції УДАР присутнє чітке розходження позицій стосовно Протасового Яру та його збереження: Михайло Терентьєв під час ініційованих зустрічей підіграє забудовнику, натомість Володимир Бондаренко наступного дня повідомляє про намір Київради викупити ділянки, які належать забудовникам. А суб’єктом подання цього проєкту рішення виступає Віталій Кличко. 

ЧЕСНО слідкуватиме за перебігом завтрашнього засідання Київради, особливо в аспекті збереження Протасового Яру імені Романа Ратушного від забудови. 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]