Хто із нардепів “випарувався” і не підтримав дерусифікацію понад 300 населених пунктів — Рух ЧЕСНО

Фото: Хто із нардепів “випарувався” і не підтримав дерусифікацію понад 300 населених пунктів — Рух ЧЕСНО

Верховна Рада провалила голосування за постанову про перейменування понад 330 окремих населених пунктів та районів, пов’язаних із російським імперським та радянським минулим. 

Постанова, зокрема, передбачала перейменування 15 міст, семи районів та кількох сотень сіл, які досі мають російські чи радянські назви. Серед них міста Ватутіне, Южне, Новомосковськ, Первомайський, Павлоград та інші. 

Утім, під час засідання у середу, 18 вересня, постанову № 11188 голосами “за” підтримали лише 208 нардепів. Водночас 137 депутатів (34%) не голосували або вдали, що були відсутні під час цього голосування. 

Троє нардепів проголосували проти дерусифікації, а п’ятеро “утримались”. 

Фракція більшості (“Слуги народу”) дала лише 132 голоси за — 57% від складу фракції. Троє нардепів-“слуг” проголосували проти — це Роман Каптєлов, Андрій Мотовиловець та Степан Чернявський. До того ж 79 представників владної фракції (34%) “не голосували” або вдали, що були відсутні у залі. 

Найбільший відсоток голосів "за" дали опозиційні фракції — “Європейської солідарності” (81%) та “Голосу” (65%). Водночас четверо нардепів від ЄС “випарувались” під час цього голосування. Зокрема, “не голосувала” за постанову про дерусифікацію картка п’ятого президента та лідера партії ЄС Петра Порошенка (картка у слоті, але жодні дії не відбуваються).  

Вже наприкінці засідання головуючий повідомив, що Петро Порошенко, а також Яна Зінкевич (ЄС) попросили зарахувати свої голоси: 

“Оголошення про те, що не спрацювали картки. Просять зарахувати свій голос за цю постанову 11188 Яна Зінкевич та Петро Олексійович Порошенко”.

Раніше ЧЕСНО зазначав, що заява нардепа про відкликання/зарахування голосу є радше політичною, адже фактично процедури зміни голосів через заяву не існує.

Водночас співголова фракції ЄС Ірина Геращенко у дописі на своїй сторінці наголосила, що постанову провалили саме “слуги”:  

“Це підтвердження політики “какая разніца, как називается уліца, єслі на нєй фонарі і асфальт”. Цинізм для воюючої країни, де досі сотні населених пунктів носять імена катів українського народу. Одне Ватутіне на Черкащині чого варте, просто соромно…”  

Найменше голосів дали депутатські групи, які утворились із залишків нині забороненої проросійської ОПЗЖ: ПЗЖМ (5%) і “Відновлення України” (17%). 

Після провалу постанови депутати заблокували трибуну Ради, вимагаючи зібрати нову погоджувальну раду і повторно винести документ на голосування. Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук згодом закрив засідання. Ряд нардепів повідомили, що буде підготовлена нова постанова.

Один з авторів постанови, голова підкомітету з питань деколонізації, нардеп “Голосу” Роман Лозинський після голосування зазначив, що “неформальне об’єднання “Депутати московського патріархату” усіма правдами й неправдами накрутили колег, тому на табло лише 208 голосів”: 

“Це тотальна ганьба для України. Це реванш. Обов’язково опублікую список усіх, хто був проти, утримався чи боягузливо не голосував за цю постанову або прикинувся мертвим”.

Під час цього голосування 62 депутати вдали, що були “відсутні”, хоча вони були присутні у залі та голосували за інші питання. Це означає, що саме під час цього голосування нардепи витягли зі слотів персональні картки для голосування, аби не приймати рішення та не нести за нього відповідальність.

Ще 75 нардепів не натиснули жодну кнопку, тому відображаються у системі як такі, що “не голосували”. Рух ЧЕСНО зауважує, що в обов’язки депутата входить голосувати “за”, “проти” або “утримуватися”. Такої участі у голосуванні, як “не голосував”, регламентом ВРУ не передбачено.

Найбільший відсоток нардепів, які “випарувались” під час цього голосування, у депутатських групах ПЗЖМ (77%), “Відновлення України” (67%) та серед позафракційних (38%).

Примітно, що під час цього голосування начебто був відсутній лідер фракції “Слуги народу” Давид Арахамія, хоча згодом він спілкувався з нардепами, які блокували трибуну. Також тимчасово був “відсутній” ексголова ВРУ та перший номер списку “Слуги народу” Дмитро Разумков. Крім того, “випарувалась” під час голосування за перейменування і частина нардепів із групи Разумкова МФО “Розумна політика”.  

ЧЕСНО звернувся за коментарем до нардепів, які “випарувались” під час голосування за перейменування. Представник “Голосу” Ярослав Железняк повідомлення проглянув, однак на момент публікації так і не відповів, чому його картка була “відсутня” під час цього голосування, але голосувала в інших випадках.

Представниця “Слуги народу” та заступниця голови комітету гуманітарної політики Євгенія Кравчук тимчасову “відсутність” своєї картки пояснила тим, що вона  наразі перебуває у відрядженні. Водночас згідно з даними на офіційному сайті Ради, картка Кравчук двічі відображала результат “не голосувала” протягом засідання 18 вересня, що означає, що картка була у слоті, але жодних дій з нею не відбувалось.

Раніше Рух ЧЕСНО у форматі текстової трансляції писав про запеклі дискусії нардепів на засіданні комітету з питань держвлади та місцевого самоврядування під час розгляду питань про перейменування населених пунктів та деколонізацію.

Крім того, ЧЕСНО аналізував, як у березні 2023 року фракції та депутатські групи голосували за деколонізацію та хто із нардепів “випарувався” чи просто сидів із карткою у слоті. 

Тоді голосування викликало істерію у частини прихильників радянського минулого у владній фракції. Розгляд законопроєкту вкотре намагався заблокувати нардеп від “слуг” Максим Бужанський, який казав, що “нельзя… зривати радянську символіку із братських могил”. Натомість група ПЗЖМ, до якої увійшли депутати із забороненої ОПЗЖ, не дала жодного голосу за законопроєкт в цілому.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]