Адвокати однієї партії: кому “Батьківщина” віддає мільйони з держбюджету

Фото: Адвокати однієї партії: кому “Батьківщина” віддає мільйони з держбюджету

За останні два роки партія “Батьківщина” витратила із коштів державного бюджету понад 211 мільйонів гривень. Найбільше пішло на оплату послуг на рахунки ФОП, більшість із яких були зареєстровані у 2022 році, коли кількість працівників “Батьківщини” за трудовим договором скоротилася вдвічі.

Дехто з цих людей був повʼязаний із партією або окремими депутатами від неї. Ба більше, навіть орендну плату “Батьківщина” переказує “своїм партійцям” через товариства, кінцевий бенефіціар яких — Олександр Абдуллін, нардеп та заступник голови партії Юлії Тимошенко, а керівник Володимир Шакало значився його помічником. 

ЧЕСНО проаналізував витрати партії “Батьківщина” та зʼясував, як окремі фізичні особи, які отримали мільйони на свої рахунки, були з нею повʼязані.

Трикутник власності

За останні два роки “Батьківщина” витратила 17 млн гривень із коштів державного бюджету на орендну плату. На фото дві сусідні будівлі по вулиці Турівській, 13 і 15 відповідно. Тут має офісні приміщення партія “Батьківщина”. 

Будівлі по вул. Турівській, 13 і 15, де орендує приміщення партія “Батьківщина”

Власник першого приміщення — ТОВ “Екотехпром”, а другого — ТОВ “МЦ-Файнанс”. Керівником обох товариств є Володимир Шакало. Журналісти вже писали про схему продажу приміщення. Шакало був підставною фігурою, бо значився завгоспом партії: займався прибиранням та технічним забезпеченням офісних приміщень. Він також значився помічником на громадських засадах нардепа та чинного заступника голови партії Олександра Абдулліна

Та це не єдиний факт, що вказує на звʼязок із депутатами “Батьківщини”. Засновники товариства “Екотехпром” (ТОВ “Інститут економіки та права”, ТОВ “Трейд-компани”, Мирослава Лук’янчук та Раїса Вишневська) аналогічно повʼязані з “людьми партії”, а саме Русланом Лукʼянчуком, який керував фінансовим департаментом, та Олександром Турчиновим — першим заступником голови партії Юлії Тимошенко. 

У свою чергу ТОВ “Екотехпром” стало засновником іншого згаданого товариства, яке володіє сусідньою будівлею за номером 15 — “МЦ-Файнанс”. Його також орендує АО “Адвокатська контора “Фінкель та Гімпельсон”. Їй партія “Батьківщина” за два роки заплатила найбільше — понад 20 млн гривень за надання правової допомоги. Адвокатом і керівником організації є Микола Титаренко, особистий адвокат лідерки партії Юлії Тимошенко.

Читайте також: Мільйони на оренду та друк газет. На що витрачали гроші українські партії та хто їх фінансував

Скриншот із сайту АО “Адвокатська контора “Фінкель та Гімпельсон

Отже, у двох будівлях одночасно перебувають партійці “Батьківщини”, два товариства — “Екотехпром” та “МЦ-Файнанс”, адвокатська контора “Фінкель та Гімпельсон”, а також з ними повʼязані 37 млн гривень, які сплатила партія за оренду та надання правової допомоги у цих приміщеннях.

Кошти ФОП

Чимале фінансування із коштів державного бюджету партія “Батьківщина” переказала на рахунки 39 фізичних осіб — підприємців. Загалом за два роки вони отримали понад 115 млн гривень. За цікавим збігом обставин, 27 із цих ФОП були зареєстровані у 2022 році, ще чотири — у 2023-му. Частина з них була так чи інакше повʼязана з “Батьківщиною”: одні до 2022 року отримували від партії зарплату, інші співпрацювали з окремими депутатами на громадських засадах чи були учасниками ГО “Батьківщина молода”. 

Так, Анастасії Захарченко за послуги із просування “Батьківщини” у соцмережах протягом двох років заплатили 7 млн гривень. Вона значилась помічницею на платній основі народного депутата від партії “Слуга народу” Михайла Ананченка.

Помічники-консультанти народних депутатів станом на 2020 рік

ЧЕСНО запитав у помічниці, чи була вона повʼязана з партією і що саме для неї робила. Проте деталей Анастасія Захарченко вирішила не розголошувати через конфіденційність договору. А щодо ймовірної співпраці з партією відповіла:

“Ми не співпрацювали. Я є прихильником партії і нічого не маю проти неї, і коли до нас звернулися по наданню послуг, ми з задоволенням погодились. Ми працюємо не тільки з партією “Батьківщина”, в нас є різні клієнти. У нас до 2022 року розвивався бізнес у цій сфері”.

Цікаво, що соцмережі Анастасії свідчать про її участь у ГО “Батьківщина молода” кілька років тому.

Допис з Instagram-сторінки, де позначена Анастасія Захарченко

Також вона проходила тренінги для потенційних кандидатів із внутрішньої комунікації для партії “Батьківщина”. У одному з дописів вона відмітила свого чоловіка Олексія Захарченка. Йому партія сплатила 1,5 млн гривень за ведення соцмереж. Олексій кілька разів балотувався від партії, проте безуспішно. Значився помічником народного депутата від “Батьківщини” Бориса Тарасюка на громадських засадах.

Допис із Facebook-сторінки Анастасії Захарченко

ЧЕСНО також вдалося поспілкуватися з Сергієм Вороновим, який отримав від партії понад 3 млн гривень за послуги монтажу і виготовлення відеоматеріалів. На питання про співпрацю з партією на платній основі чи громадських засадах до 2022 року він відповів, що таких послуг не надавав, а чому обрали саме його, краще запитати у самої партії. 

Проте відкриті джерела та соцмережі Воронова свідчать, що він є першим заступником голови у ГО “Батьківщина молода”. Також він був помічником на громадських засадах вищезгаданого Бориса Тарасюка. Ба більше, у ІІІ кварталі 2022 року Воронов отримував від партії зарплату розміром близько 25 тис. гривень, тобто був її прямим співробітником. У вересні він відкриває статус підприємця і в жовтні вже за своїми КВЕД отримує на рахунок ФОП кошти, які в десятки разів перевищують зарплату, за даними фінансових звітів.

Допис із Facebook-сторінки Сергія Воронова​​

Таких випадків ЧЕСНО зафіксував ще кілька, однак поспілкуватися з цими людьми не вдалося. Вони отримували гонорари за різні послуги, включаючи виготовлення відеоматеріалів, економічні консультації, юридичні послуги та наповнення вебсайтів. Йдеться приблизно про 12 млн гривень із держбюджету.

Аналогічну ситуацію зі співпрацею на громадських засадах до 2022 року ми простежили і в Михайла Тарасюка та Костянтина Матвієнка. Вони у розмові з ЧЕСНО підтвердили свою співпрацю з народними депутатами “Батьківщини”. Михайло Тарасюк надавав партії послуги економічного консультування, за що отримав гонорар у понад 5,4 млн гривень. Він зазначив, що має відповідний ступінь, що підтверджує наявність наукових публікацій у галузі.

Натомість Костянтин Матвієнко вирішив не казати ЧЕСНО, що саме він робив для партії, через підписаний контракт, де “чорним по білому” написано про нерозголошення.

Ми намагалися отримати відповіді і від помічників на громадських засадах голови партії Юлії Тимошенко, зокрема Руслана Русина та Сергія Супруна, яким “Батьківщина” платила за охорону офісних приміщень понад 6,5 млн кожному. На питання, що саме вони робили для партії і чи мали до неї відношення, Русин відповів, що “не знає, що таке Рух ЧЕСНО”, і поклав слухавку, а Супрун порадив звернутися до “відомості, бо там все написано”. 

Сергій Супрун чітко сказав, що не працював на партію, хоча у фінансових звітах вказано, що до серпня 2022 року він отримував від неї заробітну плату. При цьому за липень він як працівник отримав близько 12 тис. гривень, а вже в листопаді — майже у 40 разів більше. Ці кошти надійшли вже на рахунок ФОП. 

Найбільше партія переказала Олені Рибченко — понад 13,3 млн гривень за обслуговування та утримання будинків. Поспілкуватися з нею Руху ЧЕСНО не вдалося: почувши питання, Рибченко сказала, що зараз не може розмовляти, а згодом слухавки не брала.

Важливо зазначити, що у проміжку між 2017 та 2021 роками партія “Батьківщина” мала близько 100 працівників на умовах трудового договору. З 2022 року ця цифра скоротилася вдвічі, а станом на 2024 рік таких працівників 41. Ймовірно, партія вирішила платити своїм працівникам на рахунки ФОП за договорами, а сума виплат стала значно більша.

Нагадаємо, раніше ЧЕСНО вже аналізував, як партія “Слуга народу” уклала контракт на 200 млн гривень із компанією “Профмаркет Сервіс”, яка на той момент існувала лише тиждень і припинила своє існування за кілька тижнів до дедлайну подання фінансових звітів.

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]