Суд задовольнив позов Портнова щодо вилучення його з Реєстру зрадників. Рух ЧЕСНО подає апеляцію

Фото: Суд задовольнив позов Портнова щодо вилучення його з Реєстру зрадників. Рух ЧЕСНО подає апеляцію

Печерський райсуд задовольнив позов колишнього заступника голови адміністрації Януковича та екснардепа Андрія Портнова. Наразі рішення суду ще не набрало законної сили, оскільки його можна оскаржити в апеляційній інстанції. Рух ЧЕСНО подає апеляційну скаргу.

Позивач вимагає видалити його профіль з Реєстру зрадників. Також просить визнати недостовірною та такою, що порочить честь, гідність та ділову репутацію, інформацію наступного змісту: вчинення державної зради, “Zрадник країни”, “Посібник російських можновладців, які взялись за агресивну війну проти України та зміну її кордонів”. 

Портнов вимагає визнати недостовірною інформацію “кримінальне провадження за ст. 111 ККУ (державна зрада)” та спростувати її. До того ж позивач просить стягнути чверть мільйона гривень. Це одна з найбільших фінансових вимог за його позовами до різних організацій.

“Ми бачимо спробу масштабного тиску на українські громадські організації та медіа. Цікаво, що всі рішення, винесені Печерським судом за позовами Портнова, не на користь журналістів та активістів. ЧЕСНО буде відстоювати свою позицію в апеляції та захищатиме свободу слова”, — наголошує лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

Андрій Портнов позивався до низки ЗМІ та громадських організацій щодо захисту честі та гідності. Печерський районний суд неодноразово ставав на бік екснардепа. Цьогоріч він виграв у першій інстанції справу проти Hromadske через розслідування щодо окупації Криму, а також справи щодо ЦПК та проєкту “Схеми”. Розгляд інших справ ще триває. Рух ЧЕСНО подавав клопотання щодо зміни підсудності справи до Подільського райсуду, однак його не задовольнили

Суддею у цій справі є скандально відомий В'ячеслав Підпалий. Вища рада правосуддя відкрила проти нього кілька дисциплінарних проваджень. Також Підпалий ухвалив дозвіл Генпрокуратурі щодо доступу до повідомлень та дзвінків із телефонів журналісток проєкту “Схеми” Наталії Седлецької та Христини Бердинських із видання NV. Тоді ЄСПЛ виявив у цьому порушення Європейської Конвенції з прав людини.

Нагадаємо, що Портнов, за даними ЗМІ, виїхав з України у 2022 році. Також він потрапив до санкційного списку США. Проти нього у 2018 році було відкрите кримінальне провадження за статтею “державна зрада” щодо ймовірної причетності до анексії Криму, яке згодом закрили.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]