Лише 17% українців вважають, що телемарафон не втратив актуальності. Результати соцопитування

Фото: Лише 17% українців вважають, що телемарафон не втратив актуальності. Результати соцопитування

Близько половини українців вважає, що єдиний телемарафон наразі є неактуальним. Нейтральне ставлення до нього мають близько 16% громадян, ще 15% не мають відповіді. Водночас лише 17% українців вважають, що телемарафон не втратив актуальності.

Рівень підтримки телемарафону громадянами значно зменшився у порівнянні з минулою хвилею соціологічного дослідження, яке було проведено у грудні 2023 року. Тоді актуальним телемарафон вважали на 5% більше опитаних. Нейтральне ставлення до актуальності телемарафону також мали на 5% більше громадян.

Крім того, українці мають запит на відновлення відкритості роботи парламенту. Близько 57% громадян виступають за онлайн-трансляції засідань на телеканалі “Рада” — цей показник не змінився.

Такими є результати соціологічного опитування, яке провів Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення Руху ЧЕСНО з 8 по 15 серпня 2024 року. 

Результати дослідження демонструють, що глядачів телемарафону стає все менше, а отже і доцільність його існування під питанням. Абсолютно погоджуються з тезою про втрату актуальності формату телемарафону 35% українців. Ще близько 16% громадян скоріше підтримують таку позицію. В цей же час новопризначений міністр культури Микола Точицький у своїх перших виступах на посаді наголошує, що телемарафон продовжить своє існування

Точицький зазначає, що конструктивні зміни формату телемарафону будуть сприйняті позитивно. Про потребу зміни формату в інтерв’ю ЧЕСНО говорив і голова комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин, проте суттєвих змін за весь час існування телемарафону так і не відбулося.

Читати більше: А що думаєте про телемарафон ви? 

У регіональному розрізі опитування зафіксувало певні відмінності. Південні регіони України мають менш негативне ставлення до телемарафону, тоді як показники інших регіонів майже не відрізняються.

Окремим цікавим питанням є оцінка актуальності телемарафону залежно від мови респондентів. Так, українці, що називають своєю рідною мовою російську, на 10% частіше називають телемарафон неактуальним. В цей же час відсоток тих, хто вважає формат телемарафону актуальним, серед україномовних та російськомовних є однаковим.

Щодо онлайн-трансляції засідань парламенту на телеканалі “Рада” позиція всіх регіонів дуже схожа. Суттєвих відмінностей у цьому питанні мешканці різних регіонів не демонструють.

Як бачимо, теперішній формат внутрішньої інформаційної політики в Україні втратив актуальність, а громадяни все більше отримують новини із соцмереж та з анонімних ресурсів. Перегляд формату телемарафону, відновлення відкритості роботи влади — необхідні кроки для відстоювання демократичних здобутків України. В умовах довготривалої війни це має лишатись одним із пріоритетів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]