Відкритість парламенту: журналісти на засіданнях — головний фактор прозорості. Результати опитування

Фото: Відкритість парламенту: журналісти на засіданнях — головний фактор прозорості. Результати опитування

Найбільше на відкритість роботи парламенту впливає присутність журналістів на засіданнях (на балконі чи в кулуарах) та присутність громадськості та журналістів на засіданнях комітетів. Доступ до засідань вважають важливим трохи більше 50% опитаних, а присутність на засіданнях комітетів — близько 44%.

Такими є результати опитування, яке провела соціологічна служба Центру Разумкова спільно із Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва на замовлення Руху ЧЕСНО з 8 по 15 серпня 2024 року. 

 

Серед усіх опитаних 50,5% відзначили, що відкритість роботи парламенту значно підвищується завдяки доступу журналістів на засідання, чи то на балконі, чи в кулуарах. Цей фактор випереджає інші шляхи забезпечення прозорості, такі як присутність громадськості на засіданнях комітетів (44,2%) та онлайн-трансляції на телеканалі “Рада” (37,4%).

Цікаво, що оцінка значення доступу журналістів до засідань парламенту варіюється залежно від макрорегіонів. На півдні України 65,4% респондентів вважають цей чинник вирішальним, що є найвищим показником серед регіонів. У той же час на сході цей показник становить 41,3%, що свідчить про певні регіональні відмінності у сприйнятті механізмів прозорості парламенту.

В той самий час 44,2% українців вважає, що присутність громадськості та журналістів на засіданнях комітетів впливає на відкритість роботи парламенту. Найбільший відсоток підтримки цієї тези в центральному регіоні — 48,2%, а найменший — на сході України: 39,6%. 

ЧЕСНО раніше аналізував рейтинг відкритості комітетів, де сім комітетів отримали максимальний бал відкритості та посіли перше місце. 

Незважаючи на поширеність думки про необхідність онлайн-трансляцій засідань на телеканалі “Рада” (37,4%), їхня важливість значно поступається фізичній присутності медіа. Проте на півдні України трансляції вважаються більш важливими — там цей показник склав 58,4%.

У питанні участі опозиції в ефірах телеканалу “Рада” думки розділилися. Лише 23,9% опитаних звернули увагу на важливість цього фактора, а найбільше значення йому надають у південних та центральних регіонах (32,9% та 28,7% відповідно).

Одним із аспектів відкритості також є трансляції засідань погоджувальних рад або доступ до них — 28,1% зазначили, що це найбільше впливає на прозорість роботи парламенту.

Результати опитування демонструють, що громадськість чітко розуміє значущість різних механізмів прозорості роботи парламенту. Присутність журналістів, доступ до засідань комітетів та онлайн-трансляції залишаються основними інструментами забезпечення відкритості парламенту, але важливість кожного із факторів сприймається по-різному залежно від регіону.

Таким чином, українці бачать у присутності журналістів основну гарантію прозорості роботи Верховної Ради, надаючи їй перевагу навіть перед онлайн-трансляціями. Це підкреслює необхідність збереження та розширення доступу медіа до парламенту, особливо в часи суспільних змін та війни.

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]