Понад 80% українців за обов’язкове декларування для співробітників Офісу президента — соцопитування

Фото: Понад 80% українців за обов’язкове декларування для співробітників Офісу президента — соцопитування

84% українців вважають, що співробітники та радники Офісу президента повинні подавати електронні декларації. 

Такими є результати соціологічного опитування, яке провів Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення Руху ЧЕСНО з 8 по 15 серпня 2024 року. 

Як показують результати дослідження, 67,5% цілком погоджуються з тезою, що співробітники та радники Офісу президента повинні подавати електронні декларації. Ще 16,7% громадян скоріше погоджуються з цією тезою. Тож загалом 84,2% українців виступають за запровадження декларування для діячів ОП. 

Минулого року таку ідею підтримувало 77,7% громадян. Таким чином, кількість тих, хто так вважає, зросла. 

Не згодні та скоріше не згодні з цією тезою лише 5,9% українців. Ще 9,9% не мають відповіді на це питання. 

У регіональному розрізі відмінностей у цьому питанні майже немає. Мешканці східних регіонів України трохи рідше висловлюються за обов’язкове декларування для діячів ОП. Там також вищий відсоток тих, хто не визначився. 

Такі результати опитування свідчать про запит суспільства на підвищення відкритості роботи Офісу президента. 

Раніше ЧЕСНО звертав увагу на те, що у відкритому доступі не можна знайти повний перелік посадових осіб ОП, а обов’язки та повноваження радників і заступників ОП настільки розмиті, що незрозуміло, за що саме вони відповідають, які їхні компетенції та напрямки діяльності. 

Без відкритості й законодавчого регулювання не йдеться і про жодну відповідальність діячів ОП. А це неприпустимо, надто в умовах війни, адже ці люди мають вплив на державну політику України. Тож вимога громадськості, аби радники та помічники ОП декларували свої статки, є цілком справедливою.

Раніше Рух ЧЕСНО опублікував оновлений список радників Офісу президента та його голови. 

Результати соціологічного опитування, що проводилося соціологічною службою Центру Разумкова спільно із Фондом “Демократичні інціативи” імені Ілька Кучеріва з 8 по 15 серпня 2024 року. 

Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях — лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії). 

Опитування проводилося за стратифікованою багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки та квотного методу відбору респондентів на заключному етапі (коли здійснювався відбір респондентів за статево-віковими квотами). Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення). 

Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]