Портрет нардепа Дмитрука — іподиякон і пропагандист в парламенті

Фото: Портрет нардепа Дмитрука — іподиякон і пропагандист в парламенті

Чим запам’ятався одіозний нардеп Артем Дмитрук у Верховній Раді ІХ скликання.

Нещодавно колишній мажоритарник від “Слуги народу”, а тепер член групи “Відновлення України” Дмитрук незаконно перетнув кордон України з Молдовою та полетів до Риму. Тоді в пресслужбі парламенту заявили, що нардеп у відрядження за кордон не направлявся. Натомість у МВС Молдови прокоментували, що його прийняли як громадянина, який покинув територію, де йде війна. Водночас при перетині кордону Дмитрук не заявляв, що є членом українського парламенту. Після виїзду правоохоронці повідомили йому про підозру в нападах на громадян і замаху на викрадення вогнепальної зброї. Також його оголосили у розшук.

Рух ЧЕСНО у рамках спецпроєкту #ПортретНардепа на основі даних із персональних сторінок нардепів на сайті парламенту демонструє, яким законотворцем є депутат, які запити він надсилав, до яких законопроєктів подавав правки, які теми порушував найчастіше.

Бійки, комісії, перевірки

У 2019 році Артема Дмитрука обрали нардепом від партії “Слуга народу” як мажоритарника за виборчим округом № 133 (м. Одеса). Свою передвиборчу кампанію він фінансував самостійно та вніс майже 702 тис. гривень. Понад 90 тис. гривень вклала в його рекламу в інтернеті громадська організація “Команда Зеленського”. 

Ще 377 тис. гривень витратили на розміщення агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами. 207 тис. коштував ефірний час на одеських телеканалах. Також Дмитрук замовив виготовлення пакетів та ростової фігури для агітації.

До обрання нардепом Дмитрук був керівником “Фітнес-центру”, членом ГО “Ілля Муромець”, співзасновником ГО “Я одесит — мені не все одно”. Після обрання нардепом у листопаді 2019 року Дмитрук став членом партії. 

У перший день роботи Верховної Ради нардеп за кілька годин після голосування за новий Кабмін не зміг назвати імені очільника уряду Гончарука. Також Дмитрук голосував за збереження Авакова у кріслі глави МВС.

Артем Дмитрук у черзі на отримання депутатського посвідчення, 29 серпня 2019 р. Фото: Рух ЧЕСНО

Вже у листопаді 2021 року його виключили із фракції “Слуги народу”. Тоді нардеп пов'язував своє виключення із неголосуванням за відставку Дмитра Разумкова та непідтримку закону про олігархів. 

Дмитрук на брифінгу в Раді після виключення із фракції “Слуги народу”. Фото: Рух ЧЕСНО

Читайте також: “Колишні” Зеленського: хто пішов у “відбій” із першої “колоди” депутатів

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну скандальний нардеп вступив до депутатської групи “Відновлення України”, яка утворилась із залишків забороненої ОПЗЖ та колишніх “слуг”. Примітно, що Дмитрук досі є членом Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, хоча фракція ініціювала його виключення з комітету.

Дмитрук відомий своїми бійками, зокрема у стінах Верховної Ради України. У 2020 році він побився з Сергієм Власенком, обранцем від “Батьківщини”.

Скриншот відео з каналу ZIK

Також він влаштував бійку на засіданні земельної комісії Одеської міської ради. За інформацією ЗМІ, Дмитрук намагався зірвати засідання, ключовим питанням якого було відведення землі під санаторієм Держприкордонслужби “Аркадія”. Тоді постраждали кілька правоохоронців. За цими епізодами нардепу повідомили про підозру. 

Минулого року нардеп входив до ТСК щодо боротьби з кол-центрами. Тоді Дмитрук разом з обранцем від “Слуги народу” Олександром Куницьким влаштував бійку на території одного зі столичних бізнес-центрів. Вони прийшли туди нібито для перевірки роботи кол-центру. Було відкрито кримінальне провадження за трьома статтями. 

Читайте також: “Караван лає, ТСК йде”. Навіщо нардепи створюють слідчі комісії та що з ними не так.

Лобіст московського патріархату

Артем Дмитрук за час роботи поточного скликання парламенту подав 25 депутатських запитів. Найбільше з них до Кабміну — 13. Інші направив керівникам органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Також звертався до президента, ці запити стосувалися присвоєння звання Героя України. 

Як автор або співавтор законопроєктів Дмитрук загалом зареєстрував 82 ініціативи, з яких лише 8 стали чинними (прохідність майже 10%). Рух ЧЕСНО аналізував раніше, що Дмитрук був відсутній на засіданнях, що передували російському вторгненню.

Нардеп відомий як активний лобіст інтересів московського патріархату. Він подав понад 100 правок до законопроєкту щодо заборони московської “церкви” (№ 8371). Значна частина з них була “поправковим спамом”, що значно затримувало розгляд ініціативи. 

Дмитрук був серед 50 нардепів, які вимагали звернутися за висновком до Венеціанської комісії щодо розгляду цього законопроєкту. До того ж він у своєму телеграм-каналі називав нардепа від ЄС Володимира В'ятровича “нацистом”. Він, за словами Дмитрука, погрожував знову заблокувати трибуну, якщо законопроєкт про заборону УПЦ (МП) не винесуть на голосування.

За час роботи у Верховній Раді IX скликання Дмитрук мав всього 44 виступи (з місця — 14, із трибуни — 30). Перед голосуванням у другому читанні за законопроєкт щодо заборони московської “церкви” (№ 8371) він заявив, що нардепи стають на “шлях фатальної помилки, яка матиме трагічні наслідки для всього українського народу”.

Скриншот зі стенограми

Зрештою у другому читанні цього законопроєкту він голосував проти його ухвалення.

 

Читайте також: Хто з нардепів  “випарувався” і голосував проти заборони російської церкви?

Під час голосування за законопроєкт про позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду держави-агресора (№ 11410) Дмитрук також  “випарувався” та не голосував. 

Рух ЧЕСНО неодноразово зауважував, що в обов'язки депутата входить голосувати “за”, “проти” або “утримуватися”. Такої участі у голосуванні, як “не голосував”, регламентом ВРУ не передбачено. У цих випадках система голосування “Рада” відображає на табло результат “не голосував”.

Зв'язки з “московськими попами”

У липні цього року Дмитрук став іподияконом УПЦ (МП). За це він дякував митрополитам Онуфрію та Агафангелу. Нардеп зазначив, що для нього це “велика честь та відповідальність”.

Скриншот із телеграм-каналу Дмитрука

На фото: Артем Дмитрук разом з митрополитом Онуфрієм

У своїх соцмережах нардеп відомий дописами щодо захисту священників УПЦ (МП), зокрема й тих, що мають підозри у злочинах проти нацбезпеки. Деяких із них він називав політв'язнями. Також, за інформацією ЗМІ, він вніс заставу за Павла Музичука — ієродиякона УПЦ МП, підозрюваного у виправданні збройної агресії росії.

Скриншот видаленого посту з телеграм-каналу Артема Дмитрука

Журналісти Bihus.info знаходили скриншот допису про зустріч нардепа із підозрюваним у держзраді священником УПЦ (МП) Сергієм Чертиліним. Депутат дякував за юридичний аналіз законопроєкту щодо “московських попів” (8371), з  приводу якого вдалося переконати деяких депутатів. Також Дмитрук зазначив, що готовий до повної співпраці з Чертиліним.

Скриншот з ютуб-каналу Bihus.info

Проросійські наративи та маніпулятивні висловлювання

Нещодавно Дмитрук розкритикував дії ЗСУ у Курській області, чим підіграв російській пропаганді. Періодично після російських обстрілів він закликав до миру з росіянами, зокрема після обстрілу дитячої лікарні “Охматдит”. 

У своєму ютуб-каналі нардеп публікував відео з маніпулятивними заголовками та матеріалами щодо “кінця держави”, “чи буде Майдан-3?”. Також був гостем в ефірі забороненого телеканалу “Наш” Євгена Мураєва. Крім того, Артем Дмитрук брав участь у шоу Шарія щодо подій в Одесі 2 травня 2014 року.

Скриншот з ютуб-каналу 

Раніше Рух ЧЕСНО писав, скільки священників УПЦ (МП) Україна обміняла на полонених українців з початку повномасштабного вторгнення. 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]