Майже половина депутатів — від заборонених партій: як працювала Миколаївська міськрада у 2023 році

Фото: Майже половина депутатів — від заборонених партій: як працювала Миколаївська міськрада у 2023 році

Онлайн-режим і робота із позафракційниками — вихідцями із заборонених проросійських партій в Україні. Миколаївська міська рада від початку повномасштабного вторгнення не припиняла працювати. Попри близькість лінії зіткнення і постійні обстріли міста росіянами, тут не запроваджували воєнної адміністрації — містом керували органи місцевого самоврядування.  Проте засідання сесій і постійних комісій міської ради проходять у режимі відеоконференції. 

Миколаївська міськрада має специфічні особливості: майже 30% — кандидати на відкликання. Це ті місцеві політики, які пропустили понад половину засідань сесій чи комісій. Четверо із них взагалі жодного разу не спромоглися долучитися до відеоконференції. 

Саме в онлайн-форматі від початку повномасштабного вторгнення росіян працює Миколаївська міська рада. Втім, схоже, можливість віддаленої роботи — ще не гарантія її виконання, бо 14 депутатів опинилися в категорії прогульників. Тобто не з’явилися на більше як чверть засідань комісій чи сесій. 

Депутатський склад ради дуже строкатий: станом на 2023 рік 22 обранці були позафракційними, адже потрапили у представницький орган місцевого самоврядування від заборонених нині в Україні ОПЗЖ і Партії Шарія (у 2024 році їх налічується вже 26 — додалася заборонена партія “Наш край”). Депутати від двох останніх найгірше відвідували засідання — усі без винятку мають більше ніж 25% прогулів. Один із представників екс-ОПЗЖ взагалі у Реєстрі зрадників. 

Рух ЧЕСНО проаналізував роботу депутатів Миколаївської міської ради 8-го скликання у 2023 році й дізнався, як функціонує орган місцевого самоврядування, в якому майже половина депутатського складу — представники заборонених нині в Україні партій, чому засідання сесій і постійних комісій проводять у режимі відеоконференції, та виявив обранців, котрі за рік не відвідали жодного засідання, навіть онлайн.

Робота в умовах війни

Станом на 2023 рік депутатський корпус Миколаївської міської ради складався із 54 обранців. Налічувалося чотири фракції: “Пропозиції” (14 депутатів), “Слуги народу” (9), ЄС (5) та “Нашого краю” (4). Решта 22 — позафракційні. Втім, потрапили вони у міську раду як представники партій, адже Виборчий кодекс чітко регламентує, що право висування кандидатів у депутати територіальних громад із кількістю виборців 10 тисяч і більше реалізується виборцями через місцеві парторганізації. 

У міськраді Миколаєва 8-го скликання найчисельнішою фракцією (17 депутатів) була ОПЗЖ, п’ятьох представників мала Партія Шарія. Позафракційними вони стали після того, як 20 червня 2022 року Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність партії “Опозиційна платформа —  За життя”. 

Тривалий час у Миколаївській міській раді точилися дискусії щодо того, як далі бути обраним від цієї партії депутатам. Так, наприкінці 2022-го рада не підтримала проєкт змін до регламенту, що передбачав розпуск фракції  ОПЗЖ. Не розпустили фракцію й пізніше. Про це у коментарі ЧЕСНО розповів колишній очільник фракції ОПЗЖ у Миколаївській міській раді, нардеп ВРУ 8-го скликання Артем Ільюк.

“За законом, фракція — це представницький орган партії. Якщо партія заборонена, то фракція автоматично перестає існувати. Фракція не може бути відокремлена від партії, бо це ж не депутатська група. І ми стали позафракційними. Я був ліквідатором партії, яка наразі повністю закрита, документи всі здані в архів. Вона припинила своє існування. Все”.

6 вересня 2022 року Касаційний адмінсуд у складі Верховного суду поставив крапку у справі про заборону Партії Шарія. У такий спосіб іще п’ятеро депутатів Миколаївської міської ради стали позафракційними.

А станом на серпень 2024-го у міській раді Миколаєва залишилося лише три фракції, адже 19 червня цього року той самий Восьмий апеляційний адмінсуд заборонив ще одну політичну партію — “Наш край”, У 2023 році четверо депутатів представляли цю політсилу у міськраді.

Попри політичні перипетії й наближеність до фронту, Миколаївська міськрада безперебійно і, що не менш важливо, продуктивно працює від початку повномасштабного вторгнення. 2023 рік винятком не став.

“Позафракційні депутати міської ради становлять невід’ємну частину депутатського корпусу, беруть безпосередню участь у вирішенні нагальних для життя міста Миколаєва питань, зокрема надання допомоги військовим, вирішення питання водозабезпечення міста, роботи комунальних підприємств в умовах війни тощо”, — запевнив ЧЕСНО секретар Миколаївської міської ради Дмитро Фалько.

Згідно із даними канцелярії, у 2023 році Миколаївська міська рада провела 11 сесій, які “розтягнулися” на 17 засідань. Дев’ять разів сесії “ставили на паузу”. Як пояснює секретар міської ради, перерви оголошували через відсутність кворуму, причиною чого, зокрема, були проблеми зі зв’язком або інтернетом через відсутність електроенергії у деяких депутатів. 

“Зараз із 54 людей міської ради присутні 35 максимум (присутні на засіданнях сесії — прим. ред.). 28 потрібно для прийняття рішення. У мене в команді 10–12 людей, з них 10 — стабільно присутні, бо ми розуміли, що треба максимально мобілізуватися і працювати так, щоб Миколаївська міська рада не припинила свого існування”, — каже колишній очільник фракції ОПЗЖ Артем Ільюк.

Очільниця фракції ЄС у міській раді Олена Кісельова переконана, що за відсутності їхніх голосів рада, ймовірно, була б неспроможна ухвалювати ці рішення: 

“Чисто математичний підрахунок — скільки депутатів має приймати рішення. В цілому палких дискусій і конфліктних ситуацій у міськраді немає. Рішення готують виконавчі органи, рішення проходять без значних дискусій і зауважень, за рідкісними моментами”.  

Голова фракції “Слуги народу” у Миколаївській міській раді Тетяна Домбровська у коментарі ЧЕСНО наголошує, що після повномасштабного вторгнення у міськраді немає розділення за фракціями чи партіями. “У нас дуже великі проблеми і з питною водою, і з обстрілами, у 23-му році готувалися, щоб було тепло у всіх оселях, тож ми об’єднувалися, і в міській раді була єдина команда”. 

Усі засідання відбувалися в форматі відеоконференції, що визначено регламентом  Миколаївської міськради, в якому йдеться, що пленарні засідання Ради, засідання постійних комісій та інших комісій Ради у разі введення воєнного стан  у в Україні або в окремих її місцевостях, які включають території м. Миколаєва, можуть проводитись в режимі відеоконференції (дистанційне засідання), крім питань, що потребують таємного голосування. Цю статтю додали у регламент 22 липня 2022 року.

Втім, навіть онлайн-формат — не запорука відвідування засідань сесії депутатами. Лише дев’ятеро із міських обранців Миколаєва змогли бути присутні на всіх 17 зібраннях у відеоформаті. 

Прогульники міськради

Згідно із законом, відсутність депутата на більше ніж 50% засідань сесій або постійної комісії, до якої він належить, протягом року є підставою для відкликання його виборцями (ч. 5 ст. 49 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ч. 2 ст. 37 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”). Після ухвалення Виборчого кодексу партії мають можливість застосовувати імперативний мандат, щоб відкликати тих депутатів, які пропускають засідання або ж неякісно виконують представницьку функцію протягом року. При цьому закон не передбачає поважних і неповажних причин для пропусків засідань сесій або комісій. 

За методологією ЧЕСНО, прогульником є депутат, який пропустив понад 25% сесійних засідань або засідань комісії. Таких у Миколаївській міській раді у 2023 році було 23 (засідання сесій), і так само 23 тих, хто пропустив понад чверть зібрань комісій. Причому 16 депутатів стали прогульниками в обох категоріях.

Серед фракцій міської ради Миколаєва найбільші проблеми з відвідуванням у відсотковому співвідношенні мають депутати від партії “Наш край” та Партії Шарія — 100% депутатів. Кожен із представників цих політсил прогуляв щонайменше понад чверть засідань сесій і комісій. 

Дізнатися про причини “колективної безвідповідальності” у представників уже заборонених партій не вдалося. Контактна інформація депутатів, розміщена на їхніх сторінках на сайті Миколаївської міськради, не відповідає дійсності. 

Очільниця фракції “Слуги народу” Тетяна Домбровська каже, що її однофракційці до сесій долучаються, але через робочі завдання не завжди працюють протягом усього засідання, тому й отримують “енки”: 

“Наші депутати з поважних причин не були присутніми. Тому що Віталій Кім — голова військової адміністрації, він має і мав багато проблем у місті та в області. Миколаїв був під обстрілами, не тільки місто, але й область. І ми знаємо, що у нього дуже багато було проблем і завдань. Щодо Наталі Горбенко — вона займається гуманітарною допомогою з перших днів війни, донині вона співпрацює із благодійним фондом. Микола Капацина — він наразі є Почесним консулом королівства Данії в Миколаєві та Миколаївській області і теж займається відновленням Миколаївщини, і у нього дуже багато було відряджень і нарад, саме в той час, коли були сесії”. 

Попри те, що фракції ОПЗЖ у Миколаївській міській раді немає і за присутність депутатів від неї її колишній очільник Артем Ільюк не відповідальний, він все ж пояснює, що має свою команду: 

“Люди, які прийшли зі мною, більшість вони так і залишилися, ми співпрацюємо й комунікуємо разом у міськраді. Працюємо”. 

16 депутатів Миколаївської міської ради пропустили понад половину засідань сесій і комісій — це кандидати на відкликання. 

Четверо обранців не відвідали жодного зібрання. Троє з них — представники нині забороненої в Україні ОПЗЖ Максим Невінчанний, Владислав Чайка, Руслан Москаленко, один — представник ЄС Сергій Танасов

Зв’язатися з Русланом Москаленком не вдалося: номер телефона, зазначений як контактний на сайті, не обслуговується, на повідомлення у соцмережах та електронні листи чоловік не відповідає. Така ж ситуація із Владиславом Чайкою. Спроба зв’язатися з ним навіть за  номером телефона громадської організації “Миколаївське міське громадське об’єднання “Миколаїв — єдина родина”, директором якого він зазначений, теж успіху не мала. Третій представник стовідсоткових прогульників — Максим Невінчанний, який є фігурантом Реєстру зрадників. За словами міського голови, Невінчанний періодично з’являвся в ефірах російських телеканалів і озвучував свою колаборантську позицію, представляючись депутатом Миколаївської міської ради. 

“Коли він заявив начебто свою позицію, за яку я б йому набив би морду, ми 28 лютого, тобто за чотири дні після повномасштабного вторгнення, ухвалили рішення — виключили його із фракції, тому що фракція тоді ще існувала. І я подав документи до Києва, щоб позбавити його мандата. І справу довели б до кінця, якби не закрили партію. Мені три дні не вистачило, щоб позбавити його мандата. Потім процедура така, що я не міг цього зробити, бо партія була заборонена. А далі ми знайшли такий механізм законний, за яким міська рада і позбавила його мандата. Де він, що він, де ця тварюка — я не знаю. За сім місяців до повномасштабного вторгнення я його вже не пускав на фракцію. То не моя квота, але, на жаль, він дістався мені”, — розповів ЧЕСНО Артем Ільюк. 

Зазначимо, в законі “Про статус депутатів місцевих рад” визначено виключний перелік підстав для дострокового позбавлення мандата: 

1) з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, за яким його засуджено до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі; 

2) з особистою заявою депутата місцевої ради про складення ним депутатських повноважень; 

3) з несплатою аліментів на утримання дитини, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за дванадцять місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання.

“Заяву він не писав, виключення за законом за “прогули”, а вони у відеоформаті не надто описані, тому це було неможливо. Єдиним рішенням могло б бути позбавлення за рішенням суду, але й суду не було. Тож фактична обставина — у нього виник борг за несплату аліментів. Наше законодавство дозволяє позбавити людину мандата за таких обставин. Саме так ми і зробили”, — розповіла ЧЕСНО Олена Кісельова. 

Втім, сталося це вже на початку 2024 року. Протягом усього 2023 року Максим Невінчанний офіційно був у складі Миколаївської міської ради, засідань сесій і комісій у якій не відвідував. 

Потрапив до списку прогульників і представник фракції ЄС Сергій Танасов, який є військовослужбовцем. Ще до початку повномасштабного вторгнення Сергій Танасов служив за контрактом у 79-й бригаді. Був миротворцем в Іраку, Косово, Ліберії. Пізніше брав участь в обороні Донецького аеропорту. Після поранення керував Березанським районом на Миколаївщині. А у 2020-му став депутатом міської ради Миколаєва. Коли ж росіяни розпочали повномасштабне вторгнення — повернувся у лави армійців. Проте мандат не склав. 

“Він військовозобов’язаний, він виконує свій обов’язок, він стоїть на захисті України… Я так розумію, що можливості (доєднатися до онлайн-засідань — прим. ред.) у нього немає, але й підстав для його виключення я не бачу. Я думаю, що виборцям краще, якщо людина виконує обов’язок із захисту країни і знаходиться у складі тієї чи іншої ради, аніж іти шляхом його виключення”, — говорить ЧЕСНО очільниця фракції ЄС Олена Кісельова. 

За словами Кісельової, її однофракцієць Станіслав Мартиросов також є  військовослужбовцем. Крім того, секретар міської ради Дмитро Фалько назвав іще двох депутатів, які стали на захист України, членів фракції “Пропозиції” Євгенія Павловича та Андрія Єрмолаєва. Він каже, що є й інші депутати міської ради, які стали на захист територіальної цілісності та суверенітету України, але від них не отримано згоди на розголошення їхніх особистих даних. 

14 із 54 депутатів Миколаївської міської ради пропустили 25–50% засідань сесій чи комісій. До трійки прогульників за 2023 рік увійшли депутати від “Слуги народу”, Партії Шарія та ОПЗЖ: Раміль Агабеков, Микола Карцев і Артем Ільюк. 

Загалом кадрових перестановок у Миколаївській міській раді у 2023 році не було. За  інформацією секретаря ради, жоден із депутатів не склав повноважень і жодного не позбавили мандата. 

Натомість 2024 рік певні зміни приніс. Крім згаданого вище Максима Невінчанного, якого позбавив повноважень депутатський корпус, склав мандат Олег Третяк — теж представник забороненої ОПЗЖ. Рада отримала від нього заяву та її підтримали в залі. Замість нього прийшов Валерій Дашевський

У 2024 році Миколаївська міська рада продовжила працювати в онлайн-режимі.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]