Хто з нардепів "випарувався” і не підтримав позбавлення держнагород зрадників

Фото: Хто з нардепів "випарувався” і не підтримав позбавлення держнагород зрадників

31 народний депутат (8%) “випарувався” і не підтримав законопроєкт президента Володимира Зеленського про позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду держави-агресора чи вчинення інших протиправних дій проти України (№11410) — за основу. Водночас ці нардепи голосували “за” розгляд інших питань порядку денного на засіданні Верховної Ради 20 серпня або ж “не голосували” (картка в слоті, але жодні дії не відбуваються). 

Найбільший відсоток нардепів, які “випарувались” під час цього голосування у депутатських групах “За майбутнє” (24%), “Відновлення України” (22%) та фракції “Батьківщина” (17%). 

Загалом президентський законопроєкт №11410 у першому читанні проголосував 341 нардеп, найбільший відсоток голосів “за” дала фракція “Слуга народу” (91%), а також групи “Довіра” (89%) та ПЗЖМ (86%).

Примітно, що за позбавлення держнагород проголосували “за” більшість з присутніх нардепів групи ПЗЖМ, а також один із лідерів забороненої партії ОПЗЖ Юрій Бойко.

Нагадаємо, Бойко досі має звання Героя України. Це звання йому присвоїв Леонід Кучма у 2004 році. Тоді Бойко очолював НАК “Нафтогаз” і домовився про газові заборгованості перед росією та Туркменістаном. Влітку 2004 року Кучма відзначив Бойка орденом “Держава” та присвоїв звання Героя України. В указі це сформульовано так: “за визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку паливно-енергетичного комплексу, багаторічну самовіддану працю”. 

Водночас частина депутатів були “відсутніми” під час голосування за цей законопроєкт, проте були присутні у залі та голосували за інші питання. Ймовірно, це означає, що саме під час цього голосування нардепи витягли персональні картки для голосування, аби не ухвалювати рішення та не нести відповідальність за нього.

Інші ж просто не натиснули жодну кнопку, тому відображаються у системі як такі, що “не голосували.” Рух ЧЕСНО зауважує, що в обов'язки депутата входить голосувати “за”, “проти” або “утримуватися”. Такої участі у голосуванні, як “не голосував” регламентом ВРУ не передбачено. У цих випадках система голосування “Рада” відображає на табло результат “не голосував”.

ЧЕСНО неодноразово писав про факти імітації та нардепів-“ілюзіоністів”, коли на робочих місцях нардепів розставляють персональні картки відсутніх, або ж, навпаки, присутні депутати свідомо виймають їх у момент голосування, аби не брати відповідальності за ухвалене рішення.  

Читайте також: Парламентські ілюзіоністи: хто і для чого імітує роботу нардепів у Верховній Раді?

Перед голосуванням міністр юстиції Денис Малюська розповів, що запроваджується нове покарання у Кримінальному кодексі у вигляді позбавлення державної нагороди: 

“Суд, розглядаючи кримінальне провадження або обвинувачення особи у вчиненні тяжкого, особливо тяжкого злочину, або злочину проти основ національної безпеки, вирішує, зобов'язаний буде вирішити питання, чи потрібно застосовувати додаткове покарання у вигляді позбавлення державної нагороди. Відповідно зміни вносяться у ККУ про запровадження такого покарання, у КПК, щоб суд був зобов'язаний розглянути таке питання під час винесення вироку, та у Кримінально-виконавчий кодекс щодо процедури виконання такого вироку суду. Суд направить вирок у Мінюстиції, в Офіс президента. Міністерство юстиції повинно буде забезпечити надсилання такого вироку в органи, які забезпечують надання пільг чи інших якихось сервісних послуг для осіб, які мають державні нагороди. Плюс додаткова підстава позбавлення державних нагород, це рішення РНБО про застосування санкцій”.

Представники опозиції наголосили, що вони безумовно підтримують ініціативу, однак їх обурює факт того, що “навіть такі очевидні рішення штучно блокуються до того часу, доки до їх розуміння дозріє президент”. Зокрема нардеп від “ЄС” Володимир В’ятрович нагадав про низку законопроєктів на цю тематику — №6163 Романа Лозинського та №8374 Микити Потураєва

“Добре, що президент на третій рік великої війни нарешті дозрів до розуміння важливості позбавлення зрадників державних нагород. Але не може парламент постійно самопринижуватися і блокувати важливі державницькі ініціативи роками, чекаючи, поки до них дозріє президент. А, на жаль, ця ганебна практика стала вже візитівкою нинішнього скликання парламенту”, — заявив В’ятрович.

Крім того, він зазначив, що до другого читання з цього законопроєкту “мають бути вилучені норми, які пропонують поширити застосування санкцій до громадян України”: “Україна — правова держава, яка має всі необхідні механізми притягнення громадян до відповідальності, а санкції у всьому світі і в Україні застосовуються проти іноземців, а не власних громадян. Тому ми будемо голосувати в першому читанні і будемо готувати правки до другого”.

Роман Лозинський від “Голосу” запитав: чому прізвища авторів визначальні під час розгляду законопроєктів такого рівня: “До другого читання необхідні конструктивні поправки. Від мене їх буде п'ять-сім, це поправки, які стосуються того, аби кошти, які виплачуються з державними нагородами, ніколи більше не виплачувалися сім'ям зрадників, аби акти президента, які містять 99% документів у сфері держнагород, були приведені у відповідність з цим законом. І цей закон не залишився пустим, щоб цей закон не залишився просто заголовком”. 

Натомість нардеп від забороненої ОПЗЖ, а наразі представник групи “Відновлення України” Анатолій Бурміч поставив під сумнів механізм позбавлення держнагород: “За рішеннями РНБО теж можуть накладатися санкції у вигляді відбирання державних нагород. Ми в цьому бачимо сумнівне, тому що тільки суд визначає, хто є винуватим, а санкції, які видавало нам РНБО, ми бачили, там є і корупційні, і інші моменти”.

Раніше Рух ЧЕСНО неодноразово писав про проблему наявності державних нагород в осіб, які підтримали окупацію українських територій та російську агресію. Крім того, ЧЕСНО звернувся до Офісу президента щодо позбавлення державних нагород зрадників та колаборантів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]