Родина колаборантів у рясах: ТіkTok-блогери, адепти російської пропаганди та псевдореферендумів

Фото: Родина колаборантів у рясах: ТіkTok-блогери, адепти російської пропаганди та псевдореферендумів

У Реєстрі зрадників Руху ЧЕСНО 58 релігійних діячів, 57 із них  — священники московського патріархату. Представники УПЦ (МП) системно працюють на російську агентурну мережу, нерідко до цього долучаються діти та родичі фігурантів. 

Це яскраво ілюструє історія херсонського священника Геннадія Шкіля та його родини. Батько та син — обоє представники московської “церкви” — мають підозри від СБУ у колабораційній діяльності, запереченні збройної агресії рф, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. 

Вирішити проблему має законопроєкт про заборону московської “церкви” (№ 8371). Він перебував на розгляді парламенту понад півтора року. У березні 2024 року профільний комітет рекомендував депутатам підтримати ініціативу у другому читанні. 

Від настоятеля до пропагандиста

Геннадій Шкіль народився 3 січня 1966 року в селі Стара Маячка Херсонської області. Фактично він проживав у місті Гола Пристань, де й був настоятелем храму Серафима Саровського УПЦ (МП). До 2016 року Шкіль проводив служіння у Свято-Георгіївській парафії.

Скриншот з YouControl

 

Шкіль мав проросійські погляди ще до початку повномасштабного вторгнення. У 2018 році він долучився до флешмобу на підтримку УПЦ (МП) від “тиску влади” і запропонував співробітникам Служби безпеки України відмовитись від ведення подібних справ або затягувати їх.

Скриншот із відео телеканалу “Перший Козацький”

У 2022 році, після повномасштабного вторгнення та окупації Херсона, Геннадій Шкіль зазначив, що попри комендантську годину проводитиме нічне богослужіння. Про це він написав під дописом тодішньої в. о. мера Голої Пристані Світлани Лінник. Згодом Шкіль разом із синами долучився до окупаційного параду 9 травня. Примітно, що всюди були прапори росії, СРСР та георгіївські стрічки.

Фото: Олена Гнітецька

Паралельно Геннадій Шкіль вів свій телеграм-канал, який наразі заблокований. Пізніше він створив новий. В одному із дописів священник заперечував масові вбивства російськими окупантами місцевих жителів в Ізюмі. Крім того, Шкіль поширив допис, де йшлося про “провокацію” в Ізюмі щодо поховання за сценарієм Бучі.

Скриншот із телеграм-каналу Геннадія Шкіля

Також він поширив допис із російського пропагандистського каналу про те, що по Вінниці потрібно знову вдарити ракетами. Свій допис він зробив після обстрілу міста російськими окупантами, внаслідок якого було зруйноване приміщення Будинку офіцерів, згорів медичний центр у будинку побуту “Ювілейний”. Від влучання ворожих ракет загинули 29 осіб, у тому числі діти. Постраждали понад 200 людей, були знищені та пошкоджені близько півсотні автівок. Згодом священник виправдовував свої дії.

Скриншот із телеграм-каналу Геннадія Шкіля

Шкіль поширював звернення директора установи “Право і порядок” Олега Іваннікова до директора окупаційного управління внутрішніх справ Херсонської області. У зверненні була інформація про священників УПЦ, які підтримують українську владу. 

Згодом представник УПЦ (МП) виступив із доповіддю “Україна. Держава проти Церкви” у Російському православному університеті святого Іоанна Богослова в Москві. Він повторював тези російської пропаганди про “розрив єдності трьох братніх слов’янських держав” та “український націоналізм, який насаджувався в Україні та переформулював свідомість людей”.

Крім того, деякі ЗМІ публікували відео, де Геннадій Шкіль начебто відспівував загиблого херсонського колаборанта Дмитра Савлученка. Однак оригінал відео знайти не вдалося.

Підозра від СБУ

У липні 2022 року Геннадій Шкіль виступив на форумі “Мы вместе с Россией”, де заявив, що “українцям, росіянам та білорусам необхідно об’єднатися”. Форум проводили у захопленому на той час Херсонському державному університеті. Під час виступу протоієрей Шкіль сказав: “Херсону першому вдалося вирватись від колективного заходу. З нами росія”. Це опублікувала окупаційна адміністрація Херсонської області, на форумі також був присутній її очільник та фігурант Реєстру зрадників Володимир Сальдо.

Скриншот від окупаційної адміністрації Херсонщини

Після цього Шкіль дав інтерв’ю окупаційній ТРК “Таврія”, в якому підтримав організацію псевдореферендуму рф на Херсонщині. 

У липні 2024 року СБУ повідомила Геннадію Шкілю про підозру в колабораційній діяльності та виправданні збройної агресії росії проти України. Шкіль відреагував на свою підозру та іронізував про це в одному з відео. Також він зазначав: “Ніякого перемир’я бути не може, потрібно звільнити Україну від біса”.

Втеча до росії та голосування на “виборах”

За кілька тижнів до звільнення Херсона Збройними силами України Геннадій Шкіль втік до Ставропольського краю, про що сам повідомив на своїй сторінці у TikTok. Наразі він перебуває в росії та активно долучається до пропагандистських ефірів, зокрема веде власний ютуб-канал.

Священник подав документи на отримання російського паспорта ще під час окупації Херсонської області. А вже у 2023 році представник УПЦ (МП) проголосував на псевдовиборах у Ставропольському краї. Тоді проходили “вибори”  до окупаційних органів влади “ДНР”, “ЛНР”, Запорізької та Херсонської областей.

Скриншот з YouControl

Священник-блогер

Геннадій Шкіль — активний користувач соціальних мереж. Більшість його дописів містять не лише роздуми про релігію, а й російську пропаганду. В одному із відео священник повторював версію російських пропагандистів, що події Революції Гідності призвели до незаконного повалення влади. Тоді, за його словами, припинила діяльність українська державність, а росія нібито протягом восьми років намагалася повернути Донбас. 

Священник поширював відео про обмін священника Тульчинської єпархії УПЦ (МП) Іонафана та його зустріч із патріархом Російської православної церкви Кирилом Гундяєвим. 

Скриншот із ютуб-каналу Геннадія Шкіля​​​​​​

Шкіль має “срібну кнопку” від YouTube. Цю нагороду отримують канали, які мають понад 100 тисяч підписників та регулярно публікують контент. В описі каналу є посилання на російські платіжні системи для “пожертв”.

TikTok акаунт Шкіля налічує понад 300 тисяч підписників, деякі відео набрали мільйон переглядів. 

Читайте також: Скількох “московських попів” вже обміняли на полонених українців?

Родина

Геннадій Шкіль має трьох синів. Андрій — диякон УПЦ (МП) Святодухівського кафедрального собору Херсона, Антон та Назар — іподиякони митрополита Херсонського і Таврійського УПЦ (МП). Назар Шкіль, як і його батько, отримав підозру в колабораційній діяльності, запереченні збройної агресії рф, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Фото: Олена Гнітецька. Сини Назар та Антон (по центру та справа)

Назар Шкіль є представником організації “Молода Русь”. В одному із пропагандистських відео він стверджував, що процес так званого референдуму необхідно пришвидшувати, адже це дасть місцевим жителям зрозуміти, що “росія в Херсоні назавжди”.

Скриншот із відео

Крім того, Назар Шкіль неодноразово акцентував увагу на вихованні української молоді у “правильному дусі”. Він брав участь в ефірі російського журналіста Малькевича, де розповідав про так звану націоналістичну пропаганду в Україні, яка не залишає вибору українській молоді.

Також збирав “однодумців” для розфарбування стели на в’їзді в окупований Херсон у кольори російського прапора та агітував підтримати псевдореферендум щодо “приєднання” регіону до складу росії.

Раніше ЧЕСНО аналізував кількість судових рішень у справах проти національної безпеки України, які були відкриті після повномасштабного вторгнення. Зокрема йдеться про 1701 справу щодо колабораційної діяльності та 1019 щодо держзради. Водночас є проблема неспівмірності покарань, коли реальні терміни ув’язнення отримують за лайки та репости у соцмережах, тоді як посадові особи з органів місцевого самоврядування або політики можуть обмежитись умовним терміном.

Це розслідування реалізовано за активної підтримки OSINT-агенції Molfar у рамках програми наставництва для сприяння підвищенню якості журналістських розслідувань. Кінцевий зміст, висновки та аналітичні інтерпретації розслідування повністю належать автору(ам) і можуть не відображати офіційну позицію OSINT-агенції Molfar.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]