Понад шість тисяч депутатських запитів за час каденції: про що питали нардепи?

Фото: Понад шість тисяч депутатських запитів за час каденції: про що питали нардепи?

Понад шість тисяч запитів подали народні депутати протягом роботи Верховної Ради цього скликання. Переважну більшість із них реєстрували в перші роки роботи, натомість після повномасштабного вторгнення росії в Україну динаміка подання депутатських запитів знизилась у майже сім разів протягом року. 

Понад п'ять тисяч запитів депутати подали за період з вересня 2019 року до кінця 2021 року. Протягом наступних років нардепи подавали всемеро менше запитів, 300 проти близько 2 тисяч запитів на рік. 

Як ми бачимо, у перші роки каденції депутати дуже активно використовували інструмент депутатських запитів, проте ситуація кардинально змінилась з початком повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року. Тут важливо зазначити, що на сайті Верховної Ради відсутня інформація про будь-які запити у період з 18 липня до 7 жовтня 2022 року.  

Через повномасштабне вторгнення росії в Україну низка державних інституцій із міркувань безпеки зняли частину публічної інформації, зокрема і у форматі відкритих даних, закрили держреєстри та призупинили інформування про свою роботу. У березні  2022 року Кабмін видав постанову, яка дозволила обмежувати публікацію даних, а наступного місяця Мін’юст видав наказ про припинення публікації інформації у форматі відкритих даних. 

Читати більше: Війна і відкриті дані: де межа між небезпекою та підзвітністю?

Суттєво змінилась тематика запитів. Причин цьому може бути декілька. Перша — пріоритети нардепів суттєво змінились після початку повномасштабного вторгнення. Це помітно й через суттєву зміну тематики запитів. Зокрема з лютого 2022 року замість розрізнених соціальних тематик, було подано значну кількість запитів щодо питань нагородження військовослужбовців, в тому числі посмертно, питань оборони України та відбиття збройної агресії. 

Найбільш наочно зміну тематики запитів демонструє топ-запитів за кількістю співавторів. Наприклад, найбільша кількість співавторів у запитах, які були подані у 2024 році. Понад 130 нардепів долучились до подання колективного депутатського запиту про присвоєння звання Герой України та інших державних нагород (посмертно). У запиті депутати просять присвоїти звання Героя України екснардепу та ексміністру МВС Денису Монастирському й присвоїти державні нагороди першому заступнику міністра Євгенію Єніну та державному секретарю МВС Юрію Лубковичу, які трагічно загинули в авіакатастрофі у місті Бровари у січні 2023 року.   Іще одним аналогічним є запит від 102 нардепів про присвоєння звання Герой України (посмертно) офіцеру, дипломату, правнику Євгенію Єніну. 

Ці два запити мають найбільшу кількість співавторів і в цей же час є єдиними запитами у десятці за кількістю співавторів. Усі інші запити датовані 2019-2021 роками та стосуються доволі різних тем. Наприклад, третю позицію за кількістю співавторів посідає депутатський запит щодо скасування абонентської плати за транспортування природного газу для побутових споживачів, що був поданий у 2020 році за співавторства 92 нардепів. Такий стан справ наочно демонструє зміну пріоритетів нардепів та вплив закритості роботи парламенту.

Нагадаємо,  раніше ЧЕСНО проаналізував депутатські запити від початку роботи Верховної Ради ІХ скликання і до серпня 2024 року. Аналітики, виявили, що понад шість тисяч запитів — насправді, це лише незначна частина документів, які створюють нардепи. Можливість подання депутатських звернень також передбачена законом без необхідності публікувати перелік та їх зміст. Фактично інструмент звернень є непублічним та дозволяє використовувати статус нардепа для вирішення дуже різноманітних питань. 

З огляду на це, ЧЕСНО наполягає на необхідності публічності депутатських звернень, аби громадськість мала можливість відстежувати їх використання.


 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]