Як контролюватимуть гроші, які витрачають на передвиборчу агітацію?

Фото: Як контролюватимуть гроші, які витрачають на передвиборчу агітацію?

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11462, що передбачає подання електронних фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів через єдину платформу, що буде адмініструватися НАЗК. 

Ініціаторами законопроєкту стали семеро народних депутатів на чолі з Аліною Загоруйко (“Слуга народу”). Пропозицію зареєстрували п'ятого серпня, нині законопроєкт на етапі розгляду комітетом.

Політичні партії звітують через онлайн-платформу PolitData, яка в законодавстві визначена як Єдиний державний реєстр звітності політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру. Натомість законопроєкт пропонує запровадити єдину “Інформаційно-комунікаційну систему”.

"Питання прозорості коштів виборчих кампаній і контролю за використанням коштів виборчих фондів партій — одне з ключових у процесі реформування виборчого законодавства. Законопроєкт має євроінтеграційне спрямування та передбачає виконання міжнародних рекомендацій. Звісно, певні норми будуть дискутуватись, доопрацьовуватись або ж їх виключать. Наприклад, обмеження власних коштів кандидатів, встановлення максимального розміру для наповнення виборчих фондів та інші. Однак із запропонованим проєктом потрібно активно працювати", — зазначила у коментарі ЧЕСНО Аліна Загоруйко.

Як зазначено у пояснювальній записці, у чинному законодавстві функція контролю за фінансуванням виборчих фондів дублюється між НАЗК, ЦВК та банком, в якому відкрито відповідний рахунок виборчого фонду. Це ускладнює сам контроль, тому виникла необхідність додатково розділити повноваження. 

Пропонується закріпити цю функцію за єдиним державним органом — НАЗК. Агентство здійснюватиме вибірковий контроль власних виборчих фондів кандидатів на виборах народних депутатів України, а також партій і кандидатів на місцевих виборах з урахуванням ризиків фінансово-господарської та іншої діяльності. 

Крім того, законопроєкт пропонує ряд змін до механізму відкриття і використання рахунків виборчих фондів, спрощується структура рахунків, зокрема замість кількох рахунків для накопичувальних і поточних операцій вводиться єдиний поточний рахунок.

Також проєкт передбачає удосконалення порядків формування виборчих фондів, узгодження обмежень та лімітів щодо здійснення добровільних внесків, а також процес фінансування проведення місцевих виборів.

Нагадаємо, що в Україні політичні партії та кандидати можуть вести передвиборчу агітацію лише за рахунок коштів виборчих фондів, для яких створюються окремі банківські рахунки. Раніше ЧЕСНО розповідав про відповідні зміни, які необхідно внести до українського виборчого законодавства.


 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]