Година запитань до уряду: хто говорить найбільше?

Фото: Година запитань до уряду: хто говорить найбільше?

Протягом 2024 року у Верховній Раді уже шість разів проводили “годину запитань до уряду”, якої не було в парламенті на регулярній основі від початку повномасштабного вторгнення. Рух ЧЕСНО проаналізував, хто з нардепів найчастіше ставив питання і хто з урядовців найбільше відповідав. 

Кожна “година запитань” присвячується певній темі, яку заздалегідь обирають на погоджувальній раді. Зазвичай на питання відповідають профільний міністр та прем’єр-міністр, хоча присутніми мають бути всі члени Кабміну. 

У 2024 році на запитання нардепів найчастіше відповідали віцепрем’єрка-міністерка економіки Юлія Свириденко та міністр енергетики Герман Галущенко, оскільки більшість засідань стосувались тематики їхніх відомств. Крім того, нардепи задавали окремі питання Галущенку і на інших “годинах запитань”, що не були присвячені енергетиці.

Як головний міністр-доповідач також виступали очільник Мінфіну Сергій Марченко та віцепрем’єрка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина.

На п’яти із шести зустрічей на ряд запитань відповідав прем’єр-міністр Денис Шмигаль. У 2024 році він пропустив лише одну “годину запитань” — 23 лютого, оскільки тоді був у робочій поїздці на Львівщині.

Звучали питання і до представників інших міністерств, зокрема МВС (відповідав міністр Ігор Клименко та його заступник Богдан Драп'ятий), Мінкульту (відповідав т.в.о. міністра Ростислав Карандєєв), Міносвіти (Оксен Лісовий), Мін’юсту (Денис Малюська) та Міністерства реінтеграції (Ірина Верещук).

Майже на кожній “годині запитань до уряду” незалежно від тематики у нардепів виникали питання до Міноборони, але на жодній із шести зустрічей у 2024 році не був присутній міністр оборони Рустем Умєров. Замість нього на питання найчастіше відповідала його заступниця Наталія Калмикова.

Найбільше питань протягом останніх шести засідань поставили нардепи від фракції “Слуги народу”. Водночас у відсотковому співвідношенні набагато активнішими у питаннях до уряду, фактично сформованого більшістю, були представники опозиції.

Так у той час, як від “слуг” прозвучало 26% від усіх запитань, понад 40% питань поставили сумарно нардепи з фракцій “Євросолідарності”, “Голосу” та “Батьківщини”, решту — представники інших фракцій та груп та позафракційні нардепи.  

Серед нардепів на “годині запитань” найбільш активним упродовж 2024 року був представник “ЄС” Олексій Гончаренко. Зокрема він питав про виплати військовим та ВПО, а міністра енергетики Галущенка Гончаренко запитав “кому відірвуть яйця” за катастрофу з енергетикою.

На другому місці за кількістю поставлених запитань ексспікер Ради нині позафракційний нардеп Дмитро Разумков та обранець від колишньої ОПЗЖ Олександр Колтунович (нині група ПЗЖМ).  

Разумков майже на кожному засіданні у 2024 році питав, чи планує уряд підвищувати податки. Крім того, він цікавився виплатами військовим, реєстром олігархів і перезавантаженням БЕБ. Питання Колтуновича так чи інакше були пов’язані з економікою, зокрема й щодо можливого зростання податків.

Також активно брав участь у “годині запитань” мажоритарник із Луганщини Сергій Вельможний (група “Довіра”), який питав про житло і виплати для ВПО та заборгованість шахтарям. 

Раніше Рух ЧЕСНО також писав про міжфракційні депутатські об’єднання у Верховній Раді ІХ скликання. Таких МФО уже створили 173, найбільше — у перший рік каденції. Найпопулярнішими серед депутатів залишаються гуманітарні та географічні об’єднання, кількість яких росте з кожним роком. 

Низка народних депутатів є учасниками або очільниками одразу кількох МФО. Лідери за кількістю очолюваних об’єднань — нардепи від “Слуги народу” Дмитро Наталуха та Олександр Мережко, представниця депутатської групи “Довіра” Лариса Білозір та скандально відомий позафракційний мажоритарник Микола Тищенко. Останній навіть утворив однойменне МФО до парламентської ТСК та громадської організації своєї помічниці.

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]