Подоланню промзабруднення бути: Зеленський підписав довгоочікуваний законопроєкт

Фото: Подоланню промзабруднення бути: Зеленський підписав довгоочікуваний законопроєкт

Президент України Володимир Зеленський у вівторок, 6 серпня, підписав довгоочікуваний законопроєкт № 11355 щодо запобігання промисловому забрудненню та контролю над ним. Документ імплементує європейську Директиву 2010/75, а також є однією з умов фінансування за програмою Ukraine Facility на 50 млрд євро.

Хоча реформа є запорукою подолання токсичного багаторічного впливу промислових викидів на здоровʼя людей та довкілля, її “провалювали” близько 10 років в низці законопроєктів. Рух ЧЕСНО раніше писав про цю ініціативу та її розгляд у парламенті.

Читайте також: “Випадково провалили, але виправилися”: Рада повернулася до питання промислового забруднення

Ухвалений документ зобовʼяже підприємства протягом 11 років провести екомодернізацію на основі найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ) для визначених галузей, або закритися. Також він запроваджує єдиний (інтегрований) дозвіл, що регулюватиме викиди у повітря, скиди у воду, поводження з відходами тощо. Це дозволить забезпечити захист довкілля вцілому.

Законопроєкт є абсолютною копією законопроєкту № 6004-д, над яким експерти, зокрема і міжнародні, працювали понад два роки. Однак 19 червня за нього проголосували всього 225 народних депутатів, тобто щоб ухвалити його у другому читанні не вистачило лише одного голосу. Голосів не вистачило і для повторного другого читання.

Такий провал самі народні обранці та профільний міністр Руслан Стрілець назвали помилкою, а голова комітету екополітики Олег Бондаренко – захистом “дрібнопродажних інтересів”. 

Читайте також: Євроінтеграційний “моніторинг на трубі”: коли українці дихатимуть чистим повітрям?

Щоб виправити ситуацію, зокрема і для того, щоб не втратити європейську фінансову підтримку, законопроєкт протягом доби перереєстрували з іншою назвою та авторським складом, розглянули на засіданні екокомітету, та 20 червня винесли в зал для голосування. За скороченою процедурою документ підтримали у другому читанні 16 липня.

Тепер Кабінет міністрів протягом року повинен:

  • забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації закону; 

  • привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим законом; 

  • забезпечити перегляд і скасування міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів, що суперечать цьому закону. 

Також уряд має:

  • до 1 січня 2025 року розробити концепцію державної цільової програми підтримки підприємств, що впроваджують найкращі доступні технології та методи управління;

  • У 2025 році поінформувати Верховну Раду України про стан виконання цього закону.

Рух ЧЕСНО раніше також писав, що Україна вже подолала значний відрізок на шляху євроінтеграції та виконала низку вимог. А частина важливих євроінтеграційних рішень набула чинності під час повномасштабного вторгнення. Зокрема у цьому скликанні Верховної Ради вже зареєстрували 177 законопроєктів з ознаками євроінтеграційності, 58 із них уже стали законами. 

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]