Рух ЧЕСНО та НАЗК підписали меморандум про співпрацю

Фото: Рух ЧЕСНО та НАЗК підписали меморандум про співпрацю

Рух ЧЕСНО та Національне агентство з питань запобігання корупції  уклали двосторонній меморандум. Це дозволить консолідувати зусилля НАЗК та ЧЕСНО у забезпеченні прозорості  партійного фінансування. 

Меморандум передбачає співпрацю у сфері здійснення державного контролю за фінансами політичних партій, розробки пропозицій змін до законодавства, а також у просвітницькій роботі. 

“Рух ЧЕСНО та НАЗК працюють уже не перший рік для того, аби фінансування партій та виборів в Україні було прозорим. Зараз багато зусиль сконцентровано на перевірці та верифікації звітів за останні чотири роки. Проте маємо працювати й над іншими викликами — відсутністю фінансових звітів заборонених проросійських партій, можливим іноземним втручанням в діяльність політсил та невизначеністю щодо повоєнних виборів. Подолати ці виклики можливо лише спільними зусиллями громадського сектору та держави”, — пояснила голова Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

Фото: Рух ЧЕСНО

Співпраця НАЗК та ЧЕСНО не обмежується обміном інформацією та проведенням спільних зустрічей. Сторони також погодились працювати разом у робочих групах, надавати необхідну підтримку одна одній у процесі розробки механізмів контролю за партійним фінансуванням, а також спільно організовувати та проводити навчальні заходи.

“Прозорість фінансування політичних партій є одним з напрямків діяльності НАЗК, в якому надзвичайно важливо залучитися підтримкою громадського сектору. В межах співпраці з Рухом ЧЕСНО плануємо спільно шукати шляхи підвищення доброчесності та прозорості політичних фінансів. Крім того, наразі НАЗК працює над модернізацією Реєстру POLITDATA, адже саме він дозволяє бачити й перевіряти дані звітів політичних партій, не лише працівникам НАЗК, але й громадськості – контролювати діяльність партій. Як показує практика, синергія співпраці держави з громадськістю дає ефективні результати”, – зазначив Голова НАЗК Віктор Павлущик.

Раніше Рух ЧЕСНО детально розповідав про висновки Національного агентства з питань запобігання корупції за результатами перевірки звітів парламентських партій. Нагадаємо, що у червні 2024 року рішенням НАЗК призупинило державне фінансування однієї з партій. 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]