Проросійські гроші для угорської партії: хто спонсорує Демократичну партію угорців

Фото: Проросійські гроші для угорської партії: хто спонсорує Демократичну партію угорців

За 4 роки Демократична партія угорців України витратила трохи більше 160 тисяч гривень, що свідчить про її незначну активність. Натомість у соцмережах під таким же логотипом поширюються дописи людей, які є її учасниками. Мова йде про ГО “Демократична спілка України”, лідер якої — Ласлов Зубанич. Він одночасно є і лідером вищезгаданої партії. На сайті організації видно, що вона повʼязана з благодійними фондами, які функціонують на Закарпатті, та угорським урядом.

Ласлов Зубанич є діючим членом фондів “Закарпатського центру економічного розвитку “Еган Еде” (повʼязаного з угорським урядом) та фонду розвитку закарпатської угорськомовної освіти, окрім того, завідувачем кафедри історії Ужгородського національного університету. Він є основним донором партії, але не єдиним.

Окрім Зубанича, партії донатив і її учасник – Андрій Опаленик. Він колишній учасник ГО Віктора Медведчука “Український вибір”, яка пропагувала російський вектор і зупинку євроінтеграційних процесів. Особистість останнього донора, на жаль, не визначена, оскільки імʼя Аркадія Шиншилова невідоме пошуковим системам, а місцезнаходження особи у звітах приховане.

Про взаємозвʼязок партії з ГО свідчить і спільний сайт, натомість соцмережі у них різні. Фейсбук партії за останній час неактивний, але організація поширює дописи про свою діяльність: там можна помітити і репости дописів Віктора Орбана, зокрема, один з останніх був опублікований під час його візиту в Україну з наміром “сприянню вирішення викликів, які стоять перед Європейським союзом”. 

Рух ЧЕСНО намагався звʼязатися з партією щодо коментаря про її взаємозвʼязок з громадською організацію. Проте обіцяний партією дзвінок з керівником Ласловом Зубаничем так і не відбувся: ані він, ані представники ГО чи партії слухавки не взяли.


 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]