Законопроект Зеленського: як позбавлятимуть зрадників державних нагород?

Фото: Законопроект Зеленського: як позбавлятимуть зрадників державних нагород?

Президент України Володимир Зеленський ініціював законопроєкт щодо позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду РФ чи вчинення інших протиправних дій проти України (№11410). Відповідний законопроєкт у вівторок, 16 липня, надійшов на розгляд Комітету з питань правоохоронної діяльності ВРУ.

Який саме механізм пропонує ініціатива президента — у матеріалі Руху ЧЕСНО.

Відповідно до чинного законодавства, позбавити державних нагород наразі можливо лише у разі засудження нагородженого за тяжкий злочин (стаття 16 Закону “Про державні нагороди України”). Відповідно до процедур, суд має надіслати подання президенту, а  комісія державних нагород та геральдики має підготувати відповідні клопотання щодо позбавлення державних нагород.

Натомість законопроєкт Зеленського передбачає позбавлення державних нагород не лише обвинувальним вироком суду, а й на підставі рішення РНБО про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), введеним в дію указом президента.

Скриншот пояснювальної записки законопроєкту президента 

Водночас законопроєкт передбачає, що підставою для застосування санкції у виді позбавлення державних нагород може бути вчинення нагородженою особою дій, що популяризують або пропагують державу-агресора та її органи влади, представників органів влади держави-агресора та їхні дії, що створюють позитивний образ держави-агресора, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України.

Порівняльна таблиця поданого законопроєкту президента. Примітно, що законопроєкт готував заступник керівника Офісу президента Олег Татаров 

Чимало соратників Януковича та політиків від заборонених проросійських партій досі мають державні нагороди. Зокрема звання Герой України має один із лідерів забороненої проросійської партії ОПЗЖ Юрій Бойко, яке йому присвоїв Леонід Кучма у 2004 році. 

Читайте також: Юрій Бойко досі має звання Героя України

Дмитро Табачник нагороджений орденом Богдана Хмельницького, Ілля Кива — орденом Данила Галицького, Микола Азаров, Олександр Єфремов, Віктор Медведчук — орденами князя Ярослава Мудрого. 

Читайте також: Дві сторони медалі: коли зрадників та колаборантів позбавлять державних нагород?

Частина цих осіб визнані судом винними або мають підозри правоохоронних органів у злочинах проти національної безпеки.

Президент закликав Верховну Раду розглянути законопроєкт найближчим часом. 

Зазначимо, у 2021 році за ініціативи нардепа від “Голосу” Романа Лозинського та низки інших депутатв від усіх фракцій та груп парламенту, окрім забороненої ОПЗЖ, було подано законопроєкт № 6163. Відповідно до проєкту, пропонується вносити на розгляд президенту подання про позбавлення державної нагороди у випадках, якщо нагороджений  виправдовує, збройну агресію проти України, анексію території, має зв'язки з окупаційними силами або пропагує органи держави-агресора та її посадових осіб. Законопроєкт був проголосований у першому читанні у квітні 2022 року. З того часу нардепи до нього не поверталися. Більше того, на початку 2023 року нардепи подали ще чотири законопроєкти, які стосуються процедури позбавлення державних нагород України (№8407, 8407-1, 8407-2, 8407-3 ). 

“Понад два роки нардепи не можуть ухвалити рішення щодо спрощення процедури позбавлення державних нагород. Наявність звань та орденів у соратників Януковича, зрадників та проросійських політиків дискредитує інститут державних нагород. Рух ЧЕСНО закликає парламентарів не зволікати з вирішенням цієї проблеми. Будемо стежити за голосуванням та висвітлювати позицію кожного нардепа”, — наголошує лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

Важливо не лише позбавити державних нагород зрадників та колаборантів, а й позбутися радянського підходу до нагородження. В суспільстві давно вже трансформувався образ Героя, настав час змінити процедуру відбору та подання осіб для нагородження. Механізм має бути прозорим, з чітко розробленими критеріями для номінації та із залученням незалежних експертів.

Проблема актуальна не лише для державних нагород, а й почесних звань у сфері культури. Рух ЧЕСНО неодноразово звертав увагу на те, що дискредитує звання "народний артист" наявність  серед нагороджених росіян та колаборантів. До прикладу, "народна" артистка України Ружена Рубльова перейшла на бік окупантів в Херсоні та стала директоркою двох музичних шкіл. Народна артистка Таїсія Повалій живе та працює в Росії, виступає на концертах "Время героев" та "ПесниZаРодину". Ще одна народна артистка Ані Лорак фінансує фонди, які займаються депортацією дітей з окупованих територій України до росії. 

Нагадаємо, раніше Рух ЧЕСНО звертався до ОП щодо позбавлення державних нагород Володимира Сальдо, Євгена Балицького, Іллю Киву та Олега Царьова. Ці особи отримали вироки суду у злочинах проти національної безпеки.









 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]