Висновок НАЗК: “Слуга народу” платила завищені зарплати працівникам через повʼязане товариство

Фото: Висновок НАЗК: “Слуга народу” платила завищені зарплати працівникам через повʼязане товариство

Національне агентство з питань запобігання корупції знайшло порушення у фінансових звітах партії “Слуга народу”. Вони стосуються витрат партії протягом останніх чотирьох років. 

НАЗК побачило, що “слуги” перерахували понад 160 млн гривень товариству за наймання персоналу для партії. От тільки персонал отримував більшу зарплату, ніж очікувалося. 

“Слуга народу” перерахувала понад 160 млн гривень пов’язаному з партійцями товариству “Профмаркет Сервіс”. Завдяки послугам компанії партія мала наприкінці 2020 року 43 позаштатних працівників, а у наступні три роки — від 91 до 30.

За контрактом, “Профмаркет Сервісу” платили 10% від суми витрат на утримання персоналу. У цю суму включали не лише зарплату працівників, а й премії, податки та збори, виплати на час відпусток. 

Хоча зарплата працівників могла бути невисокою, сума доходу у них була вища.

Так, у 2021 році провідний консультант відділу звʼязків із громадськістю з частковою зайнятістю мав отримати 12,5 тис. гривень зарплати на місяць. Проте фактично отримав 173,9 тис. гривень, адже у перший місяць роботи йому дали 161,1 тис. гривень премії.

У поясненні для НАЗК “Слуга народу” зазначила, що рішення преміювати працівників приймав керівник “Профмаркет Сервісу”.

Про контракти із “Профмаркет Сервіс” уже писав Рух ЧЕСНО. Товариство заснували лише за місяць до укладення договору з партією, а ліквідували — одразу після закінчення його дії. 

Причому “Слуга народу” уклала договір із компанією у січні 2020 року одразу на чотири роки, тобто на час каденції партії в парламенті. І крім “Слуги народу” товариство більше ні з ким не укладало таких договорів.

Також Рух ЧЕСНО дослідив, що працівниками товариства є представники партії у різних регіонах. А ліквідаційну комісію товариства очолила головна бухгалтерка партії Валентина Макарова. Власницею компанії виявилася концертмейстерка з Кривого Рогу Оксана Надрага, яка проживає за кордоном.

З 2022 року організацією керував Роман Воробйов. Він є уповноваженою особою “Слуги народу” та помічником нардепки від партії Євгенії Кравчук. А до нього товариство очолювала Марина Шатунова — членкиня ради регіональної організації “Слуги народу” в Києві.

Детальніше: Криворізька концертмейстерка: хто отримував держмільйони від “Слуги народу”

Нагадаємо, НАЗК перевірило й фінансові звіти партії “Голос”. За результатами перевірки “Голосу” зупинили державне фінансування. Щоправда, у партії зупинення держфінансування назвали небезпечним прецедентом. 


 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]