Висновок НАЗК: “Європейська солідарність” купила облігації за рахунок державного бюджету

Фото: Висновок НАЗК: “Європейська солідарність” купила облігації за рахунок державного бюджету

Партія “Європейська солідарність” перевела через купівлю облігацій 35 млн гривень з державного бюджету на свій поточний рахунок. Про це йдеться у висновку Національного агентства з питань запобігання корупції. 

 

Так, у лютому 2024 року партія купила ОВДП (облігації внутрішньої державної позики), а через місяці продала їх. Потім ці кошти вивела на свій поточний рахунок. Таким чином гроші держфінансування втратили свій статус. 

У висновку НАЗК зазначили, що перед купівлею “Європейська солідарність” зверталася в агенство, щоб те пояснило, чи можуть партії купувати так звані військові облігації. Проте, не дочекавшись відповіді, купила їх. Коли ж НАЗК відповіло, партія одразу ж продала облігації.  

Також НАЗК з’ясувало, що у IV кварталі 2020 року партія отримала пожертви від людей, чиї доходи не відповідають розмірам внесків. Їхня сума — 666,5 тис. гривень. 

Натомість на рахунки львівського та дніпропетровського осередків партіїу II кварталі надійшло близько 290 тис. гривень. Доходи донорів також не відповідають сумам пожертв. 

У цих же регіонах близько 500 тис. гривень задонатили люди, які вигравали державні та комунальні тендери на суму понад 50 прожиткових мінімумів. Внески подібними порушеннями були й звітах за інші роки, проте їхня сума була меншою.

Крім того, партія досі надає поворотну фінансову допомогу громадській організації “Солідарна справа громад”. У 2023 році договорів уклали на понад 86 млн гривень. Частину грошей повернули на рахунки, а близько 30 млн перевели у безповоротну допомогу. НАЗК ж партія, що від імені партії закуповувала військову техніку.

Рекламний борд “Справи громад” та Фонду Порошенка. Фото: Рух ЧЕСНО

Читайте також: Благодійність, допомога фронту чи піар? Куди партії витрачають державне фінансування

Нагадаємо, нардепи “Європейської солідарності” не раз хотіли узаконити купівлю ОВДП партіями за рахунок коштів державного фінансування. Проте парламентом це не підтримувалось. 

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]