“Небезпечний прецедент”: у “Голосі” відреагували на припинення фінансування НАЗК

Фото: “Небезпечний прецедент”: у “Голосі” відреагували на припинення фінансування НАЗК

Рішення НАЗК про припинення фінансування “Голосу” у партії назвали “небезпечним прецедентом”, який може мати довготривалі наслідки не тільки для них, але і для практики розбудови політичних партій в Україні. Про це Руху ЧЕСНО заявили на запит у пресслужбі “Голосу”.

25 червня НАЗК опублікувало наказ, яким знову зупинили державне фінансування для партії “Голос”. Все тому, що агентство знайшло у її фінансових звітах недостовірні відомості на майже п’ять мільйонів гривень. Вони стосуються витрат партії у 2020 році.

Що знайшло НАЗК

У партійних звітах за III та IV квартали 2020 року НАЗК знайшло недостовірні відомості. Партія “Голос” та її Київський міський осередок перерахували гроші для ТОВ “Мейнтіс”, зокрема у 3 кварталі — це І млн грн, а у IV — майже 3,5 млн грн. Гроші перерахували за надані консультаційні послуги та послуги з перевірки правильності заповнень документів. Проте НАЗК встановило, що товариство не надавало таких послуг. 

Натомість у фінзвіті за ІІІ квартал йдеться й про недостовірні відомості щодо витрат для двох підприємців на загальну суму у 274 тисячі гривень. Зокрема у договорах вказані номери законопроєктів, які на момент укладання договорів,  не були зареєстровані у парламенті. 

Наявність порушення у двох звітах партії за один рік говорить про повторне порушення. А це “є підставою для прийняття рішення про припинення державного фінансування статутної діяльності”, — йдеться у висновку НАЗК щодо звіту за 4 квартал.  

Детальніше: “НАЗК припиняє фінансування "Голосу" через недостовірні відомості у звітах

Позиція партії

Проте у партії “Голос” вважають, що “такі дії НАЗК створюють враження не допомоги політичній партії у напрацюванні ефективних методів контролю і перевірки порядку використання коштів державного фінансування, а умисного пошуку надуманих приводів, аби припинити його”.

“Голос” успішно пройшов перевірки за 2021, 2022, 2023 роки. І тоді у НАЗК і Рахункової палати не викликало запитань щодо контрагентів”. — йдеться у відповіді. — “Цього ж разу, рішення НАЗК по суті ґрунтується на репутації одного з сотень контрагентів під час виборчої кампанії у 2020 році і жодним чином не відображає усієї складної організаційної діяльності політсили у виборчий період 2020 року”.

Зазначимо, Руху ЧЕСНО партія не навела аргументів, що товариство та підприємці таки надавали для “Голосу” відповідні послуги. 

Також у партії не відповіли на питання, як саме партія повертатиме державне фінансування — подаватиме до суду на рішення НАЗК чи виправить недостовірні відомості у звітах. 


Джерело фото: "Факти"

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]