Казус Безуглої: чому відкликання депутатки з посади не розглядає Рада?

Фото: Казус Безуглої: чому відкликання депутатки з посади не розглядає Рада?

Депутатка від "Слуги народу" Мар'яна Безугла систематично фігурує у різноманітних політичних скандалах, які не завжди стосуються парламентської діяльності. 

Про відкликання її з посади в Комітеті національної безпеки та оборони зареєстровано вже кілька постанов від колег з комітету та фракції, проте жодна з них досі не виноситься на голосування у сесійну залу. 

Чому питання про її відставку не розглядається парламентом, хто із нардепів вимагає її відкликання та що стоїть за цими постановами — у новому матеріалі Руху ЧЕСНО. 

Постанови про відкликання

Мар'яна Безугла відома своїми скандальними висловлюваннями та ініціативами, нещодавно Рух ЧЕСНО писав про це у рубриці #ПортретНардепа. Однак не всі колеги поділяють її погляди та методи роботи. Як результат, про  відкликання Безуглої з керівних посад у комітеті зареєстровано кілька постанов. 

У лютому 2023 року однопартієць Безуглої та голова підкомітету з держбезпеки й оборони Федір Веніславський запропонував виключити її з комітету. Згідно з пояснювальною запискою, Безугла 16 лютого надала комітету неправдиву інформацію про попереднє узгодження нею з ГУР МОУ редакції законопроєкту № 4210, підготовленого до другого читання. Зазначений законопроєкт пропонує у період дії воєнного стану забезпечити можливість призначення міністром оборони України військового без його відставки зі служби. Документально вона підтвердити свої слова не змогла. Натомість керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що ГУР не підтримує законопроєкт № 4210.

Скриншот пояснювальної записки проєкту постанови

Згодом подібні постанови про відкликання Мар’яни Безуглої з посади зареєстрували й інші нардепи від “Слуги народу”. Депутат Ігор Кривошеєв зареєстрував постанову № 10295, наступного дня свій проєкт постанови №10300 запропонувала Юлія Яцик. У пояснювальній записці вона зазначила, що “дії Безуглої були спрямовані на дискредитацію Залужного і підрив авторитету командування ЗСУ”. 

У січні 2023 року голова Комітету ВРУ з питань нацбезпеки та оборони Олександр Завітневич із членами комітету також ініціювали відкликання Безуглої з посади заступниці голови. Регламентний комітет ВРУ у висновку рекомендував включити розгляд цього питання до порядку денного. 

Проте відповідну постанову не винесли на розгляд найближчого засідання ВРУ 10 січня. Саме у той день Безугла написала заяву на вихід із фракції та партії “Слуга народу”, але через кілька місяців сказала, що передумала, щоб “не підводити президента”.

Реакції нардепів

Діяльність Безуглої та її висловлювання викликають незадоволення не лише  серед частини однопартійців, але в першу чергу серед представників опозиції.

Зазначимо, що постанову нардепи намагалися внести у порядок денний шляхом блокування трибуни, але у підсумку голова Верховної Ради Руслан Стефанчук достроково завершив засідання парламенту. 

Скриншот допису Ярослава Железняка

Нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк неодноразово акцентував на проблемі відсутності розгляду постанови про відкликання Безуглої.

Скриншот допису Ярослава Железняка

Крім того, неоднарозово про відкликання Безуглої та відсутність цього питання у порядку денному парламенту заявляла також й співголова фракції “Європейська солідарність” Ірина Геращенко

Скриншот допису Ірини Геращенко

“Парламент має вже проголосувати за постанову Комітету з питань безпеки, оборони і розвідки щодо відкликання з посади заступниці голови комітету народної депутатки Безуглої, яка своїми заявами та навіть законодавчими ініціативами дискредитує парламентаризм як такий. У разі чергової відмови ставити це питання на голосування це буде сигналом суспільству, що Безугла діє не сама, а фактично озвучує позицію монобільшості та влади загалом”, — наголошує депутатка Геращенко.

Натомість нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко навіть почав збір підписів за відставку голови ВРУ Стефанчука через невнесення на розгляд постанови. 

Рух ЧЕСНО звернувся із запитом до керівництва Верховної Ради з проханням прокоментувати ситуацію тривалого невнесення постанови про відкликання Мар’яни Безуглої з посад у Комітеті нацбезпеки та оборони. Однак відповіді на запит на час публікації матеріалу так і не отримали.

Крім того, ми звернулися за коментарем до голови фракції “Слуга народу” Давида Арахамії та його першого заступника Андрія Мотовиловця. Обоє нардепів повідомлення прочитали, однак прохання прокоментувати проігнорували. 

Зазначимо, що голова ВРУ Руслан Стефанчук на початку цього року запевняв, що порядок денний кожного пленарного засідання формує колективно погоджувальна рада: “Представниками кожної фракції. Голова Верховної Ради України не бере участі в цих голосуваннях. Сьогодні на засіданні погоджувальної ради жодна з фракцій не поставила питання про внесення до порядку денного постанови. Тому коли на погоджувальній раді буде ухвалено рішення внести це або будь-яке інше питання до порядку денного, його буде винесено на розгляд. Тільки так". 

Реакція політиків та експертів на ситуацію з постановами про відкликання Мар'яни Безуглої є різною і часто суперечливою. Проте загальна думка зводиться до того, що ця ситуація демонструє серйозні проблеми у функціонуванні парламентських процесів, зокрема щодо прозорості й  дотриманні процедур. 

Що по механізму?

Процедура розгляду постанов про відкликання депутата з посади на розгляд Верховної Ради є складною і багатоступеневою. На перший погляд, це стандартний бюрократичний процес, однак в реальності він сповнений політичних інтриг та маніпуляцій. 

Першим кроком у процесі відкликання депутата є реєстрація відповідної постанови. Документ може бути ініційований групою депутатів, які вважають, що колега не виконує обов'язки належним чином або порушує етичні норми. У випадку з Мар'яною Безуглою, таких постанов вже зареєстровано кілька. Для реєстрації постанови необхідно зібрати підписи частини нардепів. Наприклад, у випадку з Безуглою, ініціаторами останньої постанови були 11 народних депутатів, серед яких і голова комітету Олександр Завітневич. 

Після цього постанову про відкликання розглядає комітет, який може підтримати її або ж відхилити. Часто саме на цьому етапі відбувається основна боротьба. Рішення комітету щодо відкликання Безуглої ухвалили майже одноголосно, що підкреслює важливість цього питання для нардепів. 

Крім того, секретар Комітету ВР з нацбезпеки Роман Костенко також підтвердив рекомендацію комітету, але Безугла назвала рішення “підступним”.

Однак навіть при наявності позитивної рекомендації комітету, постанова може не дійти до розгляду в сесійній залі. Тут в гру вступають політичні інтереси та домовленості між фракціями. Наприклад, представники правлячої партії можуть не підтримати постанову, щоб уникнути подальших внутрішніх конфліктів. Щоб постанова була винесена на розгляд Ради, очевидно, необхідна підтримка керівництва парламенту. Спікер Верховної Ради має право включити або не включити питання до порядку денного. В цьому процесі значну роль відіграють політичні домовленості та інтереси. 

У випадку з Мар'яною Безуглою, попри існування кількох постанов про відкликання з посад, жодна з них так і не дійшла до фактичного розгляду. Це свідчить про те, що існують впливові сили, які блокують ініціативи. А частина нардепів може бути зацікавлена у збереженні невизначеного статусу для уникнення нових скандалів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]