Після початку повномасштабного вторгнення нардепи частіше створюють ТСК — дані Руху ЧЕСНО

Фото: Після початку повномасштабного вторгнення нардепи частіше створюють ТСК — дані Руху ЧЕСНО

Після 24 лютого 2022 року Верховна Рада утворила 22 тимчасові слідчі та спеціальні комісії (ТСК). Зокрема нардепи об’єднувались у ТСК, щоб проконтролювати надходження західної допомоги, порушення при мобілізації та витрати бюджету на фортифікації. Про це йдеться у матеріалі Руху ЧЕСНО.

Загалом від початку роботи Верховної Ради IX скликання нардепи створили 46 тимчасових слідчих та спеціальних комісій. Значно активніше нардепи почали утворювати ТСК після початку повномасштабного вторгнення РФ. І більшість з них стосувались питань, пов’язаних з війною. 

Так у парламенті виникли ТСК щодо готовності енергетики перед війною, взаємодії з корінними народами Росії, щодо прав ВПО та соцгарантій ветеранам, а також кілька ТСК з моніторингу міжнародної допомоги. Крім того, депутати зайнялися розслідуванням порушень при публічних закупівлях та порушень при мобілізації

Водночас на тлі буму утворення нових ТСК окремі нардепи створили свої комісії, в рамках яких відзначались зловживаннями повноваженнями і навіть засвітились у бійках. Зокрема йдеться про скандальну лісову ТСК колишнього “слуги” Миколи Тищенка та ТСК по кол-центрах його однопартійця Олександра Куницькького.

Також наприкінці травня 2024-го після прориву росіян на Харківщині у Раді з’явилась ТСК щодо витрат бюджету на фортифікації та дрони. 

Ця комісія ще не встигла розпочати свою роботу, але вже опинилась у центрі скандалу, коли з’ясувалось, що до її складу увійшли одразу двоє обранців від нині забороненої проросійської партії ОПЗЖВіталій Борт (наразі в групі ПЗЖМ) та Анатолій Бурміч (наразі в групі “Відновлення України”). Після розголосу Борта виключили зі складу ТСК, а от Бурміч все ще лишається у робочій групі.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]