“Караван лає, ТСК йде”. Навіщо нардепи створюють слідчі комісії та що з ними не так

Фото: “Караван лає, ТСК йде”. Навіщо нардепи створюють слідчі комісії та що з ними не так

Нещодавно соцмережі сколихнув черговий скандал за участі одіозного нардепа Миколи Тищенка, якого рік тому після не менш резонансної поїздки у Таїланд “для зустрічі з виборцями” виключили зі “Слуги народу”. 

Сам Тищенко стверджує, що конфлікт у Дніпрі виник “під час проведення обшуків шахрайських ботоферм”. Щоправда, у місцевій поліції відхрестились від співпраці з нардепом. А Тищенко врешті отримав підозру за протиправне позбавлення волі та домашній арешт

Це вже не перший випадок, коли нардепи перебирають на себе функції правоохоронців, прикриваючись діяльністю тимчасових слідчих комісій (ТСК) Верховної Ради. 

Так, у липні минулого року той-таки Тищенко разом із поліцією прийшов з обшуками в офіс у Києві нібито в рамках роботи ТСК “Нацресурс”. А у жовтні того ж року депутати Олександр Куницький (СН) і Артем Дмитрук (“Відновлення України”) влаштували бійку, перевіряючи роботу начебто ще одного “шахрайського кол-центру”. 

Що ж таке ТСК, для чого насправді нардепи їх створюють і які повноваження це їм дає — про все це в матеріалі Руху ЧЕСНО. 

Крім роботи в комітетах, нардепи можуть об’єднуватися в тимчасові слідчі та спеціальні комісії (ТСК). Такі комісії утворюють рішенням Верховної Ради для розслідування резонансних справ та подій і роботи над покращенням законопроєктів. Участь у ТСК дозволяє нардепам колективними зусиллями вирішувати ті чи інші проблеми. 

За створення нової ТСК мають проголосувати принаймні 150 депутатів (тобто не менше третини від конституційного складу ВРУ). 

Загалом за час роботи Верховної Ради IX скликання нардепи створили 46 тимчасових слідчих і спеціальних комісій. Станом на зараз 17 із них продовжують свою роботу.

За ці роки нардепи об’єднувались у ТСК з найрізноманітніших питань — від корупції на митниці чи збитковості “Укрзалізниці” до розслідування вибухів на складах боєприпасів та законності відчуження українського майна за кордоном після розпаду СРСР. 

Значно активніше нардепи почали створювати ТСК після початку повномасштабного вторгнення. Відтоді у парламенті виникли ТСК щодо готовності енергетики перед війною, взаємодії з корінними народами Росії, а також кілька ТСК з моніторингу міжнародної допомоги й комісія щодо порушень при мобілізації

А наприкінці травня 2024-го, після прориву росіян на Харківщині, у Раді з’явилась ТСК щодо витрат бюджету на фортифікації та дрони. Ця комісія ще не встигла розпочати роботу, але вже опинилась у центрі скандалу, коли з’ясувалося, що до її складу увійшли одразу двоє обранців від нині забороненої проросійської партії ОПЗЖВіталій Борт (нині у групі ПЗЖМ) та Анатолій Бурміч (ниніі у групі “Відновлення України”). Після розголосу Борта виключили зі складу ТСК, а от Бурміч все ще лишається у робочій групі.

Кожна фракція чи група має право делегувати своїх представників до ТСК. Але її голова, заступник та секретар не можуть бути членами однієї фракції. 

Крім того, нардеп може одночасно бути членом не більше двох ТСК (до слова, ще рік тому нардеп міг входити не більше ніж до однієї комісії). Також депутат не може стати членом ТСК, якщо це створює конфлікт інтересів. 

Оскільки ТСК формуються за принципом пропорційного представлення фракцій та груп, найчастіше у ТСК Верховної Ради IX скликання входять представники “Слуги народу”. 

Ініціаторами створення і головами ТСК теж найчастіше стають “слуги”, але також активно створювали ТСК представники “Голосу” та “Батьківщини”. 

Загалом 287 депутатів IX скликання брали участь у роботі тих чи інших тимчасових комісій. Найактивнішою серед них була Лариса Білозір (група “Довіра”), яка була членкинею семи різних ТСК. 

Мета слідчої комісії полягає в тому, щоб встановити обставини певної резонансної події. Тому депутати в рамках ТСК мають досить широкі повноваження: вони можуть отримувати доступ до різних документів, залучати до розслідування правоохоронців та запрошувати посадовців і службових осіб для надання свідчень чи пояснень. 

Утім, на практиці траплялось так, що фігуранти розслідувань ігнорували засідання ТСК. Так, у березні 2024 року голова КМВА Сергій Попко та мер Києва Віталій Кличко попри запрошення не з’явилися на перше засідання ТСК по Києву. А представники ТЦК та Міноборони проігнорували нещодавнє засідання комісії щодо порушень при мобілізації.

Члени ТСК регулярно збираються на засідання — не менше двох разів на місяць. Через пів року роботи ТСК має відзвітувати перед парламентом. Загалом же робота тимчасової комісії може тривати до року, а наприкінці ТСК подає звіт на голосування Верховної Ради. 

За весь час роботи Верховної Ради IX скликання нардепи підтримали звіти 11 тимчасових комісій, зокрема звіт ТСК з розслідування нападів на Катерину Гандзюк та інших активістів, звіти ТСК щодо вибухів на складах боєприпасів та ТСК щодо “Укрзалізниці”. 

Свого часу великий резонанс викликав проміжний звіт слідчої комісії щодо “справі вагнерівців” під головуванням Мар’яни Безуглої (СН), хоча врешті він не дійшов до голосування у Раді. 

У законі наголошується, що ТСК не можуть заміняти правоохоронні органи чи суди. Але у нинішньому скликанні Ради склалася безпрецедентна ситуація, коли деякі нардепи почали зловживати повноваженнями ТСК і навіть перебирати на себе функції слідчих. 

Днями колишній “слуга” Микола Тищенко опинився у центрі скандалу через відео, на якому двоє людей у камуфляжі із супроводу нардепа просто посеред вулиці затримують колишнього військового підрозділу Kraken. Один з учасників інциденту виявився співробітником поліції Києва.

Тищенко пояснив, що як нардеп “разом з правоохоронцями прибув на місце вчинення злочину у Дніпрі”. За його словами, “під час проведення обшуків шахрайських ботоферм на представників поліції було здійснено напад”. 

Відео бійки:

Декілька місяців тому подібний інцидент стався у Києві за участі обранців від “Слуги народу” Олександра Куницького й Артема Дмитрука. Нардепи влаштували бійку на території одного зі столичних бізнес-центрів, куди вони прийшли нібито для перевірки роботи шахрайського кол-центру. Куницький та Дмитрук на той момент входили до ТСК щодо боротьби з кол-центрами. 

А от Тищенко ніколи не був членом цієї комісії. Натомість ще з жовтня 2022 року він очолював так звану ТСК “Нацресурс”. Офіційно вона мала розслідувати можливі факти неефективної діяльності державних агентств лісових та водних ресурсів та Держекоінспекції. 

Певний час Тищенко звітував, як проводить виїзні засідання ТСК, перевіряє лісгоспи та розслідує незаконну вирубку лісів. А згодом навіть виготовив спеціальну уніформу для своєї ТСК, подібну до тієї, що носять силовики. 

Джерело: Facebook

Однак на початку травня 2023 року Верховна Рада не затвердила проміжний звіт лісової комісії, тож вона припинила свою діяльність. Водночас Тищенко став активно цікавитись кол-центрами. У липні він повідомив, що разом із Нацполіцією та членом ТСК щодо кол-центрів Олександром Суховим (СН) викрив ботоферму в одному з київських офісів. Тищенко стверджував, що цю інформацію він отримав зі звернень громадян у ТСК “Нацресурс”.

Відтоді Тищенко регулярно писав про викриття кол-центрів і ботоферм у різних містах України в рамках роботи вже давно не чинної ТСК “Нацресурс”. 

“Вітаю з клоаки шахрайських ботоферм — міста Дніпро. На місці працює слідчо-оперативна група та ТСК “Нацресурс”, — написав нардеп під одним зі своїх відео, опублікованим у травні 2024 року. 

Щобільше, прикриваючись ТСК, Тищенко повідомляв також про перевірки об’єктів інфраструктури.

Тут варто зазначити, що, пред’явивши посвідчення нардепа, а також за дорученням комісії члени ТСК дійсно можуть безперешкодно заходити до будь-яких установ незалежно від їх підпорядкування, форми власності та режиму секретності. Але Тищенко робив це, не будучи офіційно членом жодної ТСК.

Крім того, ТСК щодо кол-центрів у грудні минулого року також припинила свою діяльність. Але нардепи продовжують проводити якісь перевірки нібито в межах цієї робочої групи.

Після останньої бійки у Дніпрі Тищенко отримав підозру за протиправне позбавлення волі, після чого суд відправив його під домашній арешт.

Втім, постає питання, чи відреагує на ці дії керівництво Верховної Ради і нардепи, які голосують за утворення таких ТСК. Щоб врешті тимчасові комісії не перетворилися з інструмента парламентського контролю на інструмент для зловживань з боку окремих нардепів. 

Раніше Рух ЧЕСНО писав, що це скликання ВРУ стало першим офіційно “доторканним”, що значно спростило притягнення нардепів до відповідальності. Щонайменше 54 депутати Верховної Ради IX скликання отримали підозри у кримінальних злочинах. Фактично це кожен восьмий обранець. 

У Верховній Раді існують і інші форми об’єднань депутатів, наприклад міжфракційні депутатські об’єднання. Одне з найбільш відомих МФО в чинному скликанні — “Розумна політика” Дмитра Разумкова. Рух ЧЕСНО раніше писав, як працюють МФО і навіщо нардепи їх створюють. 

Софія Лазарова для "Лівого Берега"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]