НАЗК припиняє фінансування "Голосу" через недостовірні відомості у звітах

Фото: НАЗК припиняє фінансування "Голосу" через недостовірні відомості у звітах

НАЗК знайшло недостовірні відомості на майже 5 мільйнів гривень щодо витрат партії “Голос”, що є підставою для припинення державного фінансування. Про це йдеться у наказі НАЗК за результатами аналізу звітів партії “Голос” про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 3 і 4 квартали 2020 року. 

У звітах за обидва квартали 2020 року йдеться про перерахування грошей для ТОВ “Мейнтіс” за надані послуги для партії та її Київського міського осередку. У третьому кварталі це 1 млн грн, а у четвертому — майже 3,5 млн грн.   

Як йдеться у висновках, дані щодо витрат за цими договорами є недостовірними і “спростовуються інформацією, що отримана Національним агентством від органів державної влади (ДБР, ДПС України), бази даних ІС “Податковий блок”, ЄДРСР”. 

Так, з товариством укладали договори про: 

— усні консультації та роз’яснення з питань практичних аспектів застосування Виборчого кодексу України для представників партії; 

— усні юридичні консультації з питань виборчого процесу для членів дільничих виборчих комісій на місцевих виборах; 

– перевірку правильності заповнень документів для спостерігачів на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2020 року тощо. 

Проте НАЗК встановило, що товариство не надавало цих послуг. 

У фінзвіті за третій квартал йдеться й про недостовірні відомості щодо витрат для двох підприємців на загальну суму у 274 тисяч гривень. Зокрема у договорах вказані номери законопроєктів, які на момент укладання договорів,  не були зареєстровані в парламенті. 

Натомість наявність порушення у двох звітах партії за один рік говорить про повторне порушення. А це “є підставою для прийняття рішення про припинення державного фінансування статутної діяльності”, — йдеться у висновку НАЗК щодо звіту за 4 квартал.  

Також у висновку йдеться, що на рахунки Львівської, Івано-Франківської, Волинської та Рівненської обласних територіальних організацій партії донатили люди, з якими до того укладали договори про закупівлю робіт, товарів чи послуг “для забезпечення потреб держави або територіальної громади“. І сума цих робіт перевищує обмеження з п. 9 ч. 1 статті 15 Закону “Про політичні партії”.

Однак притягнути цих жертводавців до відповідальності вже не вдасться, адже закінчився термін, протягом якого це можна було зробити.  

Рух ЧЕСНО звернувся до очільниці “Голосу” Кіри Рудик, аби почути позицію партії щодо висновків. Проте на момент публікації матеріалу відповідь ми не отримали. 

Нагадаємо, у 2021 році НАЗК вже припиняло державне фінансування для партії “Голос”. Це зробили після перевірки фінзвіту за 2 квартал 2020 року. Тоді агентство знайшло порушення щодо фіктивних витрат партії на низку ФОПів. 

Держфінансування для “Голосу” відновили на початку цього року, адже партія виправила інформацію у звітах. За розподілом, як видно на графіку, у 2024 році “Голос” мав би отримати 115,7 млн гривень. Проте за два звітні квартали партії встигли перерахувати 58 тис. гривень. 


 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]