Фан-клуб Кличка: хто дає гроші УДАРу

Фото: Фан-клуб Кличка:  хто дає гроші УДАРу

Протягом 2022-2024 років партії УДАР Віталія Кличка кошти перерахували представники юридичної компанії “Алєксєєв, Боярчуков та партнери”. Це компанія, яку заснували експрезидент фанклубу братів Кличків та власник товариства, яке допомагало Кличку-молодшому викупити столітній будинок у центрі Києва. Про це йдеться в аналізі Рухом ЧЕСНО фінансового звіту партії.

Донорами УДАРу від юридичної компанії виявились Ростислав Сачок, Альона Мостіпанська, Володимир Владимиров та Інна Джаловян. Протягом 2022–2024 років вони задонатили партії майже чотири мільйони гривень. 

Компанію у 2005 році заснували Сергій Алєксєєв та Сергій Боярчуков. Перший у 2014 році залишив компанію: став депутатом Верховної Ради. Керувати фірмою залишився Боярчуков. 

Зліва направо — Сергій Алєксєєв та Сергій Боярчуков. Фото: Facebook

У Верховній Раді VIII скликання Алєксєєв був нардепом від “Блоку Петра Порошенка”, а до IX скликання пройшов уже від “Європейської солідарності”. Водночас він близький і до мера Києва Віталія Кличка. Зокрема ще у 2016 році Алєксєєв називав себе президентом фан-клубу братів Кличків. 

Сергій Алєксєєв із братами Кличками, 2016 рік. Фото: Facebook

Ми запитали про донати для партії УДАР у Альони Мостіпанської, Ростислава Сачка та Володимира Владимирова. За словами жертводавців, внести гроші було їхнім рішенням, а Сергій Алєксєєв не має до цього стосунку.

“Сергій Олегович був давним-давно [у компанії]. Станом на сьогодні в нього немає права займатись діяльністю: він тільки народний депутат. Тому сказати, що ми з ним навіть пересікались, — ні”, — відповів Владимиров у коментарі Руху ЧЕСНО. 

Проте дотичність Кличка до компанії можна простежити і в іншому. Адже прізвища Боярчукова та Алєксєєва у 2021 році фігурували у розслідуванні “Слідство.Інфо”. Все тому, що товариство Сергія Боярчукова “Альтернатива” допомагало Кличку-молодшому викупити столітній будинок у центрі Києва.   

До слова, адвокати донатили партії не лише у 2023 році. У 2021 році Джаловян та Владимиров внесли 2,891 млн гривень, а у 2022-му — 2,12 млн гривень. Владимиров, Сачок і Мостіпанська у 2023 році разом задонатили вже 1,364 млн гривень, а у першому кварталі 2024 року понад 0,5 млн внесли Владимиров та Мостіпанська.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]