Золото партій: хто донатив партії Кличка у грудні 2023 року

Фото: Золото партій: хто донатив партії Кличка у грудні 2023 року

У грудні 2023 року 19 людей вирішили задонатити партії УДАР понад 132 тисячі гривень. Примітно, що вони зробили внески однаковими сумами — 2 тисячі 400 гривень,  4 тисяч 800 гривень та 7 тисяч 200 гривень. Крім того, було й чотири неповторювані внески сумою від 9 тисяч 600 гривень до 36 тисяч гривень.

З фінансового звіту партії видно, що донори з різних областей. Проте аналізуючи їх детальніше, ми виявили, що більшість з них представляє партію УДАР у регіонах або входить до волонтерського штабу “Українська команда”, який пов’язаний з УДАРом.

Хто донатив

Найбільшу суму у грудні вніс Едуард Цибенко з Хмельниччини, який пожертвував партії 36 тисяч гривень. Людину з таким же ім’ям ЗМІ “засвітили” волонтером Хмельницького районного волонтерського штабу “Українська команда”.

Едуард Цибенко. Фото: скриншот із відео МТРК МІСТО

Друге місце за величиною внеску посідає Юлія Дьомкіна з Вінниччини. Її ЗМІ титрують головою виконавчого комітету Волонтерського штабу “Українська команда” Вінниччини. Вона перерахувала УДАРу 12 тисяч гривень. 

Фото: скриншот з відео телеканалу “Вінниччина”

Через те, що Дьомкіна та Цибенко не реєструвалася підприємцями, ми не знайшли їх телефонів для розмови. Проте поговорили з іншими внескодавцями.

Наприклад, Віктор Маланчук у власному дописі у Facebook називає себе членом волонтерського штабу на Вінниччині — у Бершадській ОТГ. У 2020 році він балотувався головою Бершадської міської ради від вже забороненої партії “Наш край”. Руху ЧЕСНО він зазначив: внесок у 4 тис 800 гривень робив добровільно і ніхто з ним щодо цього не комунікував. 

Натомість Віталій Жеганський очолює Дніпропетровську обласну організацію партії “УДАР”. Проте у 2020 році балотувався в мери Дніпра від партії “Голос”. У коментарі Руху ЧЕСНО він розповів, що питання внеску порушували на обласній нараді щодо діяльності партійної організації “УДАРу”. Тоді він також віддав 4 тисяч 800 гривень. 

“Піднімалось питання стосовно внесків у партійну діяльність і хто може яку суму, то таку і внесіть. За рік у мене не було більше внесків, тому я просто зробив внесок одним платежем”. 

Як “Українська команда” пов’язана з УДАРом

Логотип волонтерського штабу “Українська команда” має таку саму стилізовану літеру “К”, що і партія Кличка. 

Фото: скриншоти з сайту “Української команди” та партії “УДАР”

Судячи із сайту, штаб створили у 2022 році. І при ньому діє однойменний благодійний фонд, де почесний президент — нардеп VII скликання від УДАРу Артур Палатний. Це вказує на зв’язок “Української команди” та УДАРу.

Рух ЧЕСНО вже писав, як партії використовують благодійні організації задля піару, що до повномасштабного вторгнення вважалося порушенням. 

 Фото: скриншот із сайту волонтерського штабу “Української команди”

У відповіді Руху ЧЕСНО партія підтвердила, що «Волонтерський штаб “Українська команда”, — ініціатива УДАРівців. І що вони надали “допомогу ЗСУ та цивільному населенню на суму понад 375 млн гривень”.

“Ми також постійно підтримували і продовжуємо підтримувати наших захисників та захисниць на передовій. Дрони, військове обладнання, засоби обігріву та багато іншого – неповний перелік того, що завдяки українцям “Українська команда” передала на фронт”, — йдеться у відповіді.

З аналізу профілів донорів у соцмережах, ми побачили детальніше, яку, крім військової, волонтерський штаб надає допомогу.  

Так, вже згаданий Віктор Маланчук з Вінниччини звітує, що за підтримки французьких партнерів #Doc4Ukraine вони “надали гуманітарну допомогу для людей похилого віку” у селах Вовчок та Лісне та “подарували нові спортивні комплекти” ліцею та школам. А також “завітали до багатодітних родин села Пятківка, які отримали продукти та морозиво”.

“Українська команда” під час роздачі гуманітарки родині багатодітних. Фото: сторінка Віктора Маланчука у Facebook

Як видно зі світлини, допомогу надають у пакетах з брендом “Української команди”. Через те, що брендинг УДАРу та штабу подібні, у людей може скластися враження, що допомогу надає саме партія Кличка. Що може вплинути на вибір цих людей на майбутніх виборах. 

Цікаво, у 2020 році з'явилася й партія “Всеукраїнське об’єднання “Українська команда””. Тоді її перейменували з “Нової солідарної України”. Зараз цю партію очолює Олег Криштафович, який був помічником в Артура Палатного та від УДАРу балотувався до Київської обласної ради VIII скликання. Тому складається враження, що Всеукраїнське об’єднання “Українська команда” може бути технічною партією. 

Нагадаємо, партія “Український демократичний альянс за реформи Віталія Кличка” (УДАР) була створена у квітні 2010 року. Тоді її перейменували з маловідомої партії “Нова країна”, а головою обрали Віталія Кличка. Мером Києва Кличко став у 2014 році.

 

   










 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]