Вивчення пацієнтського досвіду: ГО в регіонах створюють мережу представників пацієнта

Фото: Вивчення пацієнтського досвіду: ГО в регіонах створюють мережу представників пацієнта

Як ефективно обʼєднуватися на регіональному рівні, аби втілити в життя проєкт представництв інтересів пацієнтів, а також як створити потужні та ефективні громадські ради при медзакладах  — обговорювали в Києві на другому етапі національного Форуму “Представництва інтересів пацієнтів”.

Подія відбулася за ініціативи Руху ЧЕСНО та Благодійного фонду “Пацієнти України”. Партнерами заходу стали Світовий банк, посольство Швейцарії в Україні, USAID HRS за участі Національної служби здоровʼя України.
Вивчення досвіду пацієнтів — ключовий компонент для пацієнтоорієнтованої системи охорони здоровʼя. Оцінка взаємодії між надавачем медичних послуг і пацієнтами дозволяє зрозуміти комплексні потреби, покращити якість надання медичних послуг та напрацювати рішення для підвищення рівня обслуговування. 

Пацієнтський досвід формується під час запису на прийом до лікаря, проходження лікування, комунікації з персоналом та подальшою взаємодією із медичним закладом. Тому важливо знати і розуміти, чи всі потреби пацієнта враховано і наскільки задоволеними вони залишаються. Про інструменти та підходи дослідження детально розказала лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

Лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська. Фото: Рух ЧЕСНО​​​​​

Учасники напрацювали механізми вивчення та врахування досвіду пацієнта в медичних закладах своїх громад й обговорили можливості, які можуть запропонувати амбасадори пацієнта. 

“Рух ЧЕСНО навесні запустив пілотний проект “Представник пацієнта”, який успішно реалізовано у п’яти закладах Києва та Львова. Представники пацієнтів стали якісним каналом збору зворотного звʼязку. Наразі маємо намір вивчити роботу цього механізму у менших громадах. ЧЕСНО запрошує до співпраці організації та проактивних громадян, яким не байдуже, як працює медицина в їх громадах. Уже скоро опублікуємо деталі”, — зазначила Думанська.

Голова НСЗУ Наталія Гусак під час відкриття форуму також зазначила, що окрім громадських досліджень та моніторингу важливе й створення наглядових рад та долучення громадян до їх формування у медичних закладах. 

Голова НСЗУ Наталія Гусак. Фото: Рух ЧЕСНО

“Торік ми обʼїхали всі регіони України. І зараз продовжуємо зустрічатися з пацієнтськими організаціями. На цих зустрічах ми заохочуємо представників організацій діяти більш проактивно, зокрема будувати взаємодії на регіональному рівні та входити в громадські наглядові ради”, — розповіла Гусак.

Понад 50 представників громадських організацій отримали практичні знання щодо вивчення пацієнтського досвіду та отримали можливість одразу долучитися до мережі, яка його досліджуватиме протягом наступних кількох місяців.

Нагадаємо, 28 травня 2024 року відбулася перша он-лайн частина форуму, де спікери розповіли про загальну ідею мережування неурядових організацій задля вивчення пацієнтського досвіду та поліпшення якості медичних послуг.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]