Цифрові технології на виборах — міжнародна дискусія Руху ЧЕСНО

Фото: Цифрові технології на виборах — міжнародна дискусія Руху ЧЕСНО

У 2024 році половина населення планети голосуватиме на виборах. Часто від результатів цих виборів залежить і майбутня підтримка України. Важливо, аби вони були чесними і прозорими, а зовнішні сили не втручалися в хід виборів. Тому Рух ЧЕСНО у рамках найбільшої міжнародної антикорупційної конференції IACC провів панельну дискусію про вплив діджитал інструментів на вибори у світі. 

Цифрові технології відкривають нові можливості, полегшують спілкування кандидатів з виборцями та значно здешевлюють виборчі кампанії. Водночас вони створюють й загрози, наприклад, анонімна реклама в соціальних мережах, дезінформація та втручання третіх сторін або ж зловживання можливостями штучного інтелекту.

“В Україні вибори неможливі до завершення війни, але вже зараз потрібно вивчити уроки інших країн. Сучасні виборчі технології дуже динамічні. Поки держави розробляють правила та регулювання, громадянське суспільство має відслідковувати нові тенденції та працювати з інструментами, що забезпечують прозорість виборів та фінансування кампаній”, — зазначила лідерка ЧЕСНО Віта Думанська.

 

Важливо розуміти, що законодавство не може передбачити усі можливі виклики майбутнього та швидко адаптуватися до них. Тому важлива співпраця усіх сторін виборчого процесу — політиків, урядових органів, міжнародних та громадських організацій, а також комерційних компаній й соціальних мереж. 

Ми вже маємо успішний приклад такої взаємодії завдяки відкритим даним про політичну рекламу у Facebook. Проте на цьому зупинятися не можна, адже далі діджитал інструменти будуть лише посилювати свою роль у виборчому процесі.

Читайте також: Відкрийте Google! Чому ми маємо знати, скільки політики витрачають на рекламу

Магнус Оман, директор регіонального представництва IFES в Європі наголосив, що нині виклики, повʼязані з цифровими технологіями, виникають одразу на кількох рівнях. З одного боку, хтось може вкрасти ноутбук з даними або атакувати сайти виборчих комісій, а з іншого — намагатися фальсифікувати результати виборів.

Представниця KNAB Латвії Аніта Бекхере зазначила про ще один виклик — поширення дезінформації. За результатами дослідження латвійського бюро, найлегше піддаються дезінформації молодь та пенсіонери. Вони визначаються зі своїми кандидатами в останній момент, отже спрямована на них кампанія може змінити весь хід голосування.

Голова урядових та соціальних партнерств Meta в Центральній та Східній Європі Оскар Бращинські додав, що соціальні платформи зі своєї сторони намагаються забезпечити прозорість політичної реклами. Так, наприклад, запровадити спеціальні позначки для штучно згенерованого контенту. Компанії також відкриті до співпраці з громадськими організаціями та дослідниками.

Діджитал інструменти не лише дозволяють більшій кількості людей отримувати інформацію, а і значно полегшують процес входу у політичну систему. Соціальні мережі здешевили політичну рекламу. В Латвії у парламент змогла увійти новостворена партія, яка проводила свою кампанію саме на онлайн платформах, як зазначила Аніта Бехере.

Читайте також: Країни різні, агітація однакова. Як політики відкривають відремонтовані дороги та роздають корів

Нагадаємо, що раніше Рух ЧЕСНО разом з Університетом Ворека провів міжнародний дослідницький воркшоп на тему фінансування політичних кампаній.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]