Депутати Київради не зможуть озвучувати правки до проєктів рішень?

Фото: Депутати Київради не зможуть озвучувати правки до проєктів рішень?

Вже завтра на пленарному засіданні Київрада розгляне проєкт рішення, згідно якого, мають бути внесені зміни до Регламенту. Один із ризиків — депутатів можуть позбавити можливості озвучувати правки на пленарному засіданні, що є одним із способів запобігти ухваленню рішень, що шкодять врядуванню Києва. 

Суб'єктами подання є секретар Київради Володимир Бондаренко та депутат фракції "Європейська солідарність" і голова комісії з питань регламенту Леонід Ємець. 

Проєкт рішення було розглянуто на засіданні комісії з питань регламенту. Перша редакція ініціативи містила зміну, згідно якої прийняття проєкту рішення мало відбуватися в разі відсутності "пропозицій, крім редакційних правок". У чинній редакції це відбувається в разі відсутності "пропозицій, зауважень і поправок, крім редакційних правок".

"Дуже дивна ситуація, коли Київський міський голова говорить про згортання демократії, а його права рука — секретар Київради разом з головою регламентної комісії вносять проект рішення про згортання демократії у Київраді. Суть проекту дуже проста — максимально обмежити права депутатів у внесенні поправок на сесіях Київради. Саме поправки до шкідливих проектів — це один з небагатьох дієвих інструментів захисту інтересів киян", — пояснив Павло Островський, представник ГО "Сильні громади". 

Проєкт рішення оприлюднили на сайті Київради вже після 19:00 із поданням про невідкладність, що суперечить Регламенту Київради, згідно якого письмове обґрунтування винятковості та невідкладності має розміщуватися із відповідним проєктом рішення не пізніше, ніж за 24 години до пленарного засідання. Наразі ж це відбувається у вечір перед пленарним засіданням. 

Примітно й те, що в опублікованому вигляді вже відрізняються зміни, які пропонує проєкт рішення. Пропонується прийняття проєкту рішення "за основу і в цілому в разі відсутності зауважень, рекомендацій, пропозицій і поправок, крім редакційних поправок". Тобто, право озвучувати правки за депутатами залишається, проте необхідна кристалізація термінів "правки" та "поправки", а також відмінності між ними. 

Перша редакція проєкту рішення була поширена між депутатами, що є членами комісії з питань регламенту на відповідному засіданні. Важливо, що за першої редакції зміни містили скасування можливості депутатами подавати правки до проєктів рішень на засіданні — лише у письмовому вигляді. 

Відповідно, голосування за проєкт рішення було можливим просто із урахуванням пропозицій, а не правок, як відбувається зараз згідно Регламенту. Версія, що опублікована на сайті, вже не містить подібної зміни і натомість роз'яснює визначення поправок та пропозицій. 

Рух ЧЕСНО слідкуватиме завтра за перебігом засідання Київради та за ходом голосування за цей проєкт рішення. Проте підкреслимо, що включення проєкту рішення до порядку денного суперечить Регламенту, адже і киянам, і депутатам потрібен час, щоб якісно ознайомитися із проєктами рішень, що виносяться на голосування.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]