Половина депутатів Глибоцької громади — прогульники

Фото: Половина депутатів Глибоцької громади — прогульники

Найбільше прогульників у фракції “Батьківщини” — 100%, у фракції “Слуги народу” — 71%, у “Єдиної альтернативи” — 46%. У фракції “Європейської солідарності” прогульників за минулий рік немає.

Рух ЧЕСНО аналізує відвідуваність Глибоцької селищної ради за підсумками 2021 року.

Під час аналізу ми використовували дані, отримані від Глибоцької громади у відповідь на запит ЧЕСНО. У 2021 році відбулося 16 засідань сесій. 

Рух ЧЕСНО виявив шістьох кандидатів на відкликання серед 26 депутатів за підсумками відвідування засідань. Четверо кандидатів на відкликання — представники фракції “Слуги народу”. Петро Микитюк пропустив понад 80% засідань сесій та 90% засідань бюджетної комісії, Альона Крайнічук — 62% засідань земельної комісії та 69% засідань сесій, Анжела Гулько — 62% засідань бюджетної комісії, Тетяна Ткачук — 56% засідань сесій. 

Понад 90% засідань сесій та бюджетної комісії пропустив представник “Батьківщини” Григорій Романюк. Його колега по фракції Ольга Зеленко пропустила 54% засідань комісії. Ще двоє кандидатів на відкликання за підсумками відвідування комісій у фракції “Єдиної альтернативи” — Олена Гафу (54% прогулів) та Валерій Мостовий (62%).

Ще вісім депутатів пропустили 25–46% засідань сесій та/або комісій і стали прогульниками відповідно до методології ЧЕСНО. У фракції “Слуги народу” це Андрій Савчук, Тетяна Ткачук та Микола Гуцман. Четверо прогульників у фракції “Єдиної альтернативи” — Юрій Блисенко, Володимир Білоус, Василь Гумельник та Юрій Сорощук. Одна прогульниця в “Батьківщині” — Світлана Лупуляк

Якщо депутат протягом року пропускає понад половину засідань сесій або постійної комісії, до якої належить, це є підставою для відкликання його виборцями (ч. 5 ст. 49 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ч. 2 ст. 37 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”). Після прийняття Виборчого кодексу партії мають можливість застосовувати імперативний мандат, щоб відкликати тих депутатів, які пропускають засідання чи неякісно виконують представницьку функцію протягом року.

При цьому закон не передбачає поважних і неповажних причин для пропусків засідань сесій або комісій.

Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО виступає за те, щоб депутати місцевих рад отримували грошову компенсацію за роботу.

Порядок відкликання місцевого депутата за народною ініціативою прописаний у законі “Про статус депутатів місцевих рад”. Відкликати депутата можна в будь-який час, але не раніше ніж через рік після його обрання. На відміну від процедури відкликання депутата виборцями, процедура його відкликання політсилою є максимально простою.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував, яка більшість була утворена у Глибоцькій раді після виборів 2020 року.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]