Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Чийгоз Ахтем

Чийгоз Ахтем Зейтуллайович

Рік народження: 1964

Опис політика

Народний депутат 9-го скликання від "Європейської солідарності", заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу (з 2008 року). Ексголова Бахчисарайського регіонального меджлісу та ексдепутат Бахчисарайської райради.

У 2020-му прокуратура АР Крим оголосила про підозру 25 особам – російським "слідчим", "прокурорам" і "суддям" в окупованому Криму – які влаштували судилище над Чийгозом за участь у мітингу 26 лютого 2014 року під будівлею Верховної Ради Криму.

У 2019 році обраний нардепом Верховної Ради 9-го скликання від партії "Європейська солідарність" під номером 8 у списку як безпартійний. Член однойменної фракції. Член Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Під час виборів президента України 2019 року був довіреною особою кандидата на посаду Президента України Петра Порошенка у ТВО №186 (Херсонська область).

У 2017 році отримав орден «За заслуги» III ступеня.

У січні 2015 року Чийгоза затримали російські силовики у Криму через участь в мітингу перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. У вересні 2017 року Верховний суд анексованого Криму засудив Чийгоза до 8 років колонії суворого режиму за статтею про "організацію масових заворушень".

Через півтора місяця після міжнародних домовленостей за посередництва президента Туреччини Реджепа Ердогана Росія видала Чийгоза Туреччині разом з іще одним кримськотатарським політиком Ільмі Умєровим. Незабаром вони повернулися в Україну.

Чийгоз заявляв, що російська влада після окупації Криму намагалась "купити" його та інших членів Меджлісу. За його словами, маріонетка Кремля у Криму Сергій Аксьонов і повпред Володимира Путіна у Криму Олег Белавенцев пропонували йому 3 мільйони доларів за лояльність.

У 2013-му після оголошення Мустафою Джемілєвим наміру скласти повноваження голови Меджлісу, Чийгоз вважався одним з головних кандидатів на цю посаду, однак відмовився брати участь у виборах, підтримавши кандидатуру Рефата Чубарова.

У 2012 році балотувався до Верховної Ради 7-го скликання як самовисуванець за округом №10 (Автономна Республіка Крим), програв вибори представнику "Партії Регіонів" Григорію Грубі.

У 2010 році обраний депутатом Бахчисарайської районної ради від "Народного руху".

У 2008 році призначений заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу, яким на той момент був Мустафа Джемілєв.

У 2002-2010член Ради представників Кримськотатарського народу при Президентові України.

У 2002 році обраний головою Бахчисарайського регіонального меджлісу, і невдовзі - членом Меджлісу кримськотатарського народу.

Має вищу освіту.

У 1989 році повернувся на історичну батьківщину у Крим.

Народився 14 грудня 1964 року в місті Булунгур Самаркандської області Узбецької РСР. Брат кримськотатарського політика Рустема Чийгоза.  

Маркерні голосування

Позбавляє впливу російських спецслужб в Україні під прикриттям релігі Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Дозволяє обіг медичних препаратів на основі канабісу, що полегшить лікування онкохворих та військових. Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Балотування

Фракції

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Європейська Солідарність

Міжфракційні обʼєднання

Комітети

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин
У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Голосування у Верховній Раді 9

У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Промови у Верховній Раді 9

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу