"...План Путіна-Януковича. Будь-яка публічність могла зашкодити", - Тарас Шевченко

На сайті Верховної Ради з'явилися результати поіменного голосування депутатів за скандальні закони, проголосовані 16-го січня. Під час голосування за закони, які звужують права і свободи громадян, виявлені нові деталі. Виявилося, що серед депутатів, які ніби проголосували "за", 5 депутатів були відсутні в залі парламенту під час електронної реєстрації. 

Це зокрема, новообраний депутат Віктор Пилипишин. Причому прізвище Пилипишина відсутнє, як в письмовій реєстрації, так і в електронній. Тим не менше, його голос зараховано "ЗА" закон "про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів". 

У списку зареєстрованих електронною системою 16 січня 2014 року немає також регіоналів Вадима Новинського, Віталія Грушевського, Олександра Пономарьова, а також перебіжчика з "Батьківщини" тепер позафракційного Ігора Скосара. Усі їхні голоси пораховані "ЗА" згаданий закон.
 

Електронна реєстрація присутності депутатів 16 січня 2014 року
 

Не зареєстровані чи відсутні депутати голосують  

Є також розбіжності між письмовою та електронною реєстрацією. Так, комуніст Петро Цибенко та регіонал Андрій Селіваров  не були зареєстровані письмово 16 січня, але їхні голоси зараховані "ЗА". 

Завдяки оприлюдненню списку депутатів, які голосували за суперечливі закони, громадяни можуть детальніше вивчити, хто з них голосував, а хто – ні. 

Хто голосував "за" зміни до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", які запроваджують наклеп? 

Серед 239 – х, які проголосували "За" – перебіжчики – "тушки", які пройшли в Раду під прапорами опозиції, серед них 2 Табалови – Олександр і АндрійВ'ячелав Кутовий, Василь Кравчук та  Ігор Скосар.  Голосували "За" також троє новообраних депутатів, які щойно прийняли присягу -  ректор, який співає -  Михайло Поплавський, лідер громадського руху "Кияни передусім!  Віктор Пилипишин та Микола Круглов

Голосували "ЗА" ще позафракційні депутати Володимир Литвин та Ігор Єремеєв. Проголосували усі комуністи, серед яких і Оксана Калетник. Проголосували сини Президента і Прем'єр – Міністра Віктор Янукович і Олексій Азаров. Проголосувала Ганна Герман.Виділилася народна депутатка Віталіна Дзоз. Вона сама не голосувала, а уже згодом звернулася з заявою і проханням вважати результати її голосування "За"

Народна депутатка Віталіна Дзоз, світлина з сайту rada.gov.ua

ХТО НЕ ГОЛОСУВАВ  за закон "про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів"? 

Окрім опозиції, не голосував лідер фракції регіонів Олександр Єфремов
НЕ ГОЛОСУВАЛИ ще такі регіонали: Станіслав Березкін, Анатолій Близнюк, Віталій Журавський, Олександр Онищенко, Олександр ПресманАнтон Пригодський, Віктор Тихонов, Володимир ЧубЮрій Шаповалов

Загалом, Рух "Чесно" підготувував графіку про депутатів, які проголосували за жорсткі закони, які обмежують права і свободи громадян, без обговорення.



 Більшість ухвалених законів 16 січня, нагадаю, були проголосовані БЕЗ ОБГОВОРЕННЯ, підняттям рук. Кількість тих,  хто проголосував озвучував вголос Володимир Олійник. Але він чи будь-який інший депутат НЕ РАХУВАЛИ У ЗАЛІ ПАРЛАМЕНТУ ГОЛОСИ ДЕПУТАТІВ. Кількість тих, хто була "ЗА" просто ОЗВУЧУВАЛАСЯ через кілька секунд після підняття рук.    Закон про судоустрій був зареєстрований за два дні до голосування! У порядку денному жодного парламентського комітету цього законопроекту не було ані 14, ані 15 січня. Ось перелік анонсів проведення засідання парламентських комітетів цього тижня. Серед анонсів, на офіційному сайті парламенту, жодної згадки про про розгляд цього закону НЕМАЄ!

  А тепер подивіться на порівняльну таблицю до цього закону. ВОНА ПОРОЖНЯ!

Порівняльну таблицю зазвичай оприлюднюють на сайті парламенту та роздають депутатам, щоб вони могли зрозуміти, що і як зміниться в країні після того, як закон запрацює. 
 



Не дивно, що частина депутатів, яка проголосувала навіть не уявляла, за що саме вони голосують. Отже, процедура ухвалення була кричуще порушена. 

Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко у Фейсбук відповів усім на питання, як же він та інші могли пропустити такий закон:
 

Сергій Андрушко, для Руху "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]