Декларації депутатів Оболоні: збіднілий Столар та пенсіонерка-мільйонерка Кустова

Депутат-прогульник Вадим Столар виявився найбагатшим депутатом Оболоні. У нього дохід за минулий рік становить понад 8 мільйонів гривень. В інших активах значиться ще майже три мільйони гривень. Через відсутність задекларованого житла Столар потрапив до списку депутатів-безхатченків. Що цікаво, за інформацією деяких ЗМІ Столар був одним із засновників “Еліта-Центру” (втім, міліція та прокуратра повідомляли, що він не фігурує в кримінальних справах навколо “Еліта-Центру”).

Але задекларовані депутатом мільйони - це далеко не всі статки сім’ї позафракційного депутата Київради. У декларації значиться, що інформація про майно та доходи його сім’ї не оприлюднюється через заборону з боку родичів.

Це єдиний такий випадок з-поміж майже 100 депутатів, що подали свої декларації для оприлюднення. Столар відверто порушує принцип прозорості, покликаний виявити ознаки корумпованості депутата.

На сайті Київради йдеться про те, що дружина Столара - Інна Майструк - приватний підприємець. У Столара четверо дітей: доньки Діана, Джема, Єва і син Давид.

Громадський рух ЧЕСНО проаналізував декларацію Столара за 2011 рік, аби спробувати віднайти для мешканців Оболоні, що ж так старанно може приховувати прогульник засідань Київради.

З декларації на сайті ЦВК, яку член Партії регіонів Столар подавав як кандидат в народні депутати, випливає, що його сім’я вклала у цінні папери за кордоном майже 400 тисяч. У самого ж депутата на той час на рахунках у банку було майже 25 мільйонів гривень. І це без урахування майже 3 мільйонів внеску до статутного капіталу товариства.

На членів сім’ї тоді були задекларовані 3 автівки - два Мерседеси-Бенц SLS та G55 та одна Тойота Лендкрузер.

У Столара, в якого зараз немає нерухомого і рухомого майна, тоді був задекларований Мерседес-Бенц  S600L. І якщо депутат тепер безхатько, то ще кілька років тому за ним таки числилася нерухомість - квартира у понад 350 м2 та садовий будинок, площа якого сягала майже 1000 м2. Окрім того, була й земельна ділянка загальною площею понад 0,5 га.

Але попри відсутність у декларації нерухомого та рухомого майна та суттєвого зменшення капіталу, Столар залишається й надалі офіційно мільйонером і потрапляє у топ-5 депутатів Київради із набільшим доходом.

Попри те, що Оболонь за кількістю мільйонерів посіла 4 місце з поміж 10 районів столиці у 2013 році, окрім Столара, депутатів-мажоритарників, які мали б мільйонні доходи, у цьому районі не виявлено.

 

Безымянный1

Але доволі цікавою є декларація пенсіонерки УДАР-івки Вікторії Кустової, яку ЗМІ пов’язують із підприємством ПП “Ніка-1”. Саме це підприємство, як повідомила програма “Гроші”, щороку виграє тендери на поставки продуктів для харчування школярів.

Виграє навіть тоді, коли конкуренти пропонують закуповувати харчі за нижчою ціною і отримує понад 50 мільйонів на рік.

Загалом фірма Кустової перемогла у понад 70 тендерах. Лише на Оболоні на цьому отримала майже 20 мільйонів.

Журналістів програми “Гроші” Кустова переконувала, що живе на пенсію. У декларації в неї за 2014 рік дійсно значиться дохід у 42 тисячі гривень. Але у графі “інші активи” значиться, що вона вклала понад 1 млн 706 тис грн до статутного капіталу.

“Конкурентам Кустової, які пропонують закупити м’ясо за нижчою ціною, відмовляють. Причина вражає. Одна з довідок, яку приніс учаник тендеру, надана російською мовою”, – повідомляють журналісти 1+1. – “Ніка-1” не є виробником. Просто перевозить товар від виробника у холодильники держустанов. На цьому й живе. Місто напряму у виробників харчі не закуповує.”

Журналістів програми “Гроші” Кустова запевнила, що не є керівником фірми, і теперішній керівник для неї – “ніхто”. Але журналістське розслідування 1+1 показало, що “ніхто” Кустовій доводиться рідним зятем. А донька Кустової їздить відпочивати по світу, хоча в декларації депутатки доходи доньки не відображені.

Депутатка Кустова відзначилася не лише з тендерами. Її вміння паркувати авто у 2014 році, якого у неї, згідно з декларацією у 2014 році немає, жваво обговорюють в Facebook у групі “Герой парковки”.

У сюжеті ТСН міська урядниця-пенсіонерка переконувала, що авто для неї – це недоступна розкіш.

Завдяки тому, що Кустова – балотувалась у парламент від УДАРу за списком у 2012 році під номером 71 на сайті ЦВК, як і в Столара, є її декларація про доходи за 2011 рік.

Безымянный1

Із неї випливає, що Кустова мала ще кілька років тому і машину, і гараж. Доходи її були втричі більшими. На сайті ЦВК є інформація, що кандидатка тоді – тимчасово не працювала. Але знайшла і в той рік суму дещо менше мільйона, аби вкласти в статуний капітал підприємства.

Депутат-УДАР-івець Владислав Михайленко - пов’язаний з позафракційним мільйонером Столаром.

У них навіть приймальні розташовані за однією адресою.

У Михайленка, на відміну від Столара, є своє житло площею 70 м2.

Окрім цього депутат задекларував доходу менше 40 тисяч гривень за 2014 рік. І більша частина - це не його дохід, а дохід матері - Костюченко С.М.  

З доходом, що не перевищує кілька тисяч гривень на місяць, і недешевим пальним у Михайленка значиться транспортний засіб - Мазда 3. Заправити повний бак при середній ціні 20,3 грн за літр А-95 бензину коштує рівно одну мінімальну зарплату - 1218 грн .

Депутат Михайленко працює юристконсультом у “Шевчук та партнери”.

Схожа ситуація з помічником нардепа від БПП Володимира Ар’єва - Владислава Турця. Він задекларував дохід у розмірі дещо більше 115 тисяч гривень і при цьому має три автівки БМВ 535, Шевроле Авео та Пежо 1.6. Заправити такі три автівки один раз коштує понад 3 тисячі гривень.

Більше того, житлова площа, яка вказана у декларації, становить 200 м2. Відповідно на комунальні послуги для утримання теж треба витратити чимало коштів.

У депутата Турця на утриманні двоє синів Тарас і Богдан та дружина Анастасія.

Двоє депутатів-УДАРівців Олексій Безпалий та Юрій Лещенко взагалі не надали декларацій для оприлюднення на сайті Київради.

Щоправда Громадському руху ЧЕСНО прес-служба депутата Безпалого надіслали податкову декларацію, але ця форма декларації не передбачає внесення даних про членів сім’ї. Це просто стандартна форма декларації, яку здають до податкової.

Безымянный

Окрім мажоритарників, декларації не подали і 6 списочників. 5 з них - УДАРівці.

Громадський рух ЧЕСНО підготував також детальний аналіз декларацій депутатів Київради.

Громадський рух ЧЕСНО продовжує моніторинг роботи місцевих рад в рамках кампанії “Чесна весна – відповідальна осінь”. Усіх охочих доєднатися просимо писати нам на скриньку:[email protected]

Авторка: Ірина Федорів, регіональний координатор Громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]