“Нові обличчя” - загроза для Києва та області

Передвиборча кампанія ще офіційно не стартувала, але на бордах столиці вже є політична реклама. “Нові обличчя” рекламуються чи не найбільше. Дорогою з дому до офісу нарахувала 10 бордів. Поява “Нових облич” на бордах столиці та Київщини - ознака того, що маловідома партія готується взяти активну участь у виборах і підвищує свою впізнаваність.

Очолює “Нові обличчя” міський голова Ірпеня і забудовник Володимир Карплюк. Деталі про становлення цієї політсили вивчали активісти Громадського руху ЧЕСНО.

Володимир Карплюк - від протеже Петра Мельника до самостійного гравця

За посаду міського голови Ірпеня у 2010 році змагалися представники двох кланів - тогочасного ректора податкової академії Петра Мельника - Володимир Карплюк, та тогочасного прем’єр-міністра Миколи Азарова - Володимир Скаржинський.

Оскільки вплив Мельника у Партії регіонів на той час вже був значно слабшим, то мером Ірпеня став Володимир Скаржинський.

Але Карплюк всі ці роки готувався до реваншу. Він вибудував мережу своїх місцевих ЗМІ, розвинув рекламний бізнес - борди та сітілайти, який започаткувала на Вінниччині його мати. Під час передвиборчої кампанії у 2012 році Петро Мельник розміщував свою рекламу в тому числі й у Карплюків.

Але найбільшу частку свого капіталу Карплюк сколотив на забудовах на дорогій землі поблизу столиці.

Його кум - екс-”регіонал” Анатолій Федорук - міський голова Бучі. Їхні дружини, за інформацією Insider, значаться як керівники ТОВ “Будрегіонінвесту”. Це товариство і веде масштабне будівництво в регіоні.

У Карплюка є ділянки навіть в роздерибаненому Біличанському лісі, які він обгородив парканом і збирався зводити чергові висотки. Але спротив активістів та іміджеві ризики на чергових виборах таки змусили забудовника зняти паркан.

Але на меті в кумів було вибороти мерське крісло для Карплюка, щоб контролювати регіон. І цей намір здійснився після Революції Гідності.

Фото Української правди

Під час майдану журналісти телефонували всім головам міст та селищ Приірпіння і просили скласти партквитки. Федорук - відмовився виходити з Партії регіонів. Більше того, за кілька тижнів від початку Революції Гідності у скриньки людям розкидали ось такі календарики.

kalendaryk

Зате після втечі Віктора Януковича з країни всі як один покидали партквитки. Тепер вони балотуються під виглядом нових політиків та нових облич та піаряться на патріотичній тематиці Революції Гідності та АТО.

Від календариків з Януковичем Федорук відхрестився лише через кілька місяців після втечі останнього.

Як БПП і Народний фронт злили Ірпінь куму “регіонала”

Після втечі Януковича  - Ірпінь став одним з небагатьох міст, де міський голова “регіонал” Скаржинський написав заяву на звільнення “за власним бажанням”.

Активіст Ігор Домбровський, який був на майдані 19-20 лютого, особисто був присутній під час написання заяви “регіоналом” Скаржинським й фактично домігся того, що протеже Азарова залишив цю посаду.

skarzh_dombrov

Після цього Домбровський пішов на фронт, а в.о. міського голови став його однопартієць - “свободівець” Богдан Мельничук.

Але було очевидно, що забудовники Ірпеня, які швидко змінили і партквитки, і риторику, не допустять, щоб дорогою землею під столицею керувала людина, що не дає дерибанити.

Восени 2014 року кум екс-“регіонала” Федорука - Володимир Карплюк - став мером Ірпеня. Ані Народний фронт, ані БПП не виставили на цих виборах своїх кандидатів. Це, найбільш імовірно, означає повний злив регіону під столицею в інтересах місцевих політиків.

І Народний фронт, і БПП могли б підтримати єдину кандидатуру, як це було зроблено на 223 окрузі Києва, і тоді міг би перемогти інший кандидат, наприклад “свободівець” Богдан Мельничук, який веде боротьбу із незаконними забудовами.

Імовірність “зливу округу” підтверджує той факт, що представник “Нових облич” Іван Лисенко, який колись відсидів за злочин, негласно очолював штаб БПП в Бучі ще в травні 2014 року, до того, як відбулись вибори мера в Ірпені.

Штаб БПП в Ірпені так само негласно координував Володимир Карплюк.

Передвиборчу кампанію Карплюка та екс-“регіонала” Федорука, який подався у той же час до парламенту, супроводжував скандальний політтехнолог та медіаконсультант Сандея Аделаджі - Петро Щербина. Щербина також є заступником голови партії "Нові обличчя".

Два кума їздили регіоном і підтримували одне одного.

Федорук програв вибори до парламенту. У цьому окрузі переміг представник “Народного фронту” козак Гаврилюк.

Зате збулася мрія Карплюка - він з другої спроби взяв мерське крісло в Ірпені. Новообраний мер одразу знайшов спільну мову з екс-”регіоналами” ради та забудовниками, які до того фактично бойкотували “свободівця” Мельничука.

peshyi

Фото Олени Жежери

На фото ліворуч першим стоїть депутат Ірпінської ради - дерибанник Біличанського лісу Валерій Пєший, а по праву руку від Карплюка - секретар Ірпінської ради Юрій Денисенко, який разом з Пєшим бере участь в організації дерибанних схем.

Квартирному магнату Карплюку - столичні мільйонери не рівня

Громадський рух ЧЕСНО проаналізував декларацію і порівняв статки чиновника з майном депутатів Київради.

Як виявилося, Володимир Карплюк може дати фору столичним місцевим урядникам, чиї декларації детально проаналізував Громадський рух ЧЕСНО.

За кількістю нерухомості Карплюк би з легкістю посів перше місце. У нього аж 67 квартир (загальна площа понад 7 тисяч квадратних метрів), які він придбав у 2013 році і заплатив за них майже 21 мільйон. А також 4 садових будинки.

Іще 11,8 млн гривень декларант витратив на придбання нежитлової нерухомості. На додачу до всього Карплюк у 2013 році поклав 4 млн гривень на рахунок у банку. Що цікаво, утримання всієї згаданої нерухомості чомусь не коштувало Карплюку ані копійки - або принаймні він не зазначив цю суму в декларації.

Для порівняння, у власності столичних депутатів, з-поміж яких є мільйонери-забудовники, максимум є - 6 квартир і 5 будинків.

З декларації Карплюка випливає, що він системно скуповує нерухомість саме в Бучі.

Також він скуповує землю, яку, ймовірно, збирається використати під забудову.

Карплюк міг би з легкістю поповнити список лендлордів столиці. Щоправда, він посів би тут вже не 1-ше, а 5-те місце. Але це при тому, що з високою ймовірністю, відсутня сторінка з повним переліком земельних ділянок.

За кількістю своїх доходів, а це понад 21 мільйон, які він отримав від продажу нерухомості, Карплюк посів би 2-ге місце. Він поступився б хіба мільйонеру-УДАРівцю, теж забудовникові, Микитасеві, але обігнав би секретаря Київради Олексія Рєзнікова.

При цьому загальні витрати мера Ірпеня на нерухомість склали майже 34 млн грн.

Дохід всесвітньо відомого спортсмена Віталія Кличка, який задекларував дещо більше 1 мільйона гривень, навіть порівнювати з доходами забудовника-Карплюка не варто.

Цікаво, що мільйонер зареєстрований не в новобудові, а в старому будинку.

Польова, 28

Зареєстрований за цією адресою не з дружиною, а з двома іншими жінками, одна з яких Наталія Бойчук - його партнерка по бізнесу.

Які плани на місцеві вибори?

Міський рівень влади в Приірпінні Володимир Карплюк та його кум екс-“регіонал” Анатолій Федорук фактично закріпили.  Наступним рівнем є облрада та, ймовірно, столиця.

Це підтверджує активна рекламна політична кампанія в столиці та за її межами.

Більше того, звіт про 100 днів роботи Володимира Карплюка розмістили не просто місцеві ЗМІ, а й загальнонаціональні видання.

tsn

ТСН, УНІАН та низка інших ЗМІ розмістили звіт мера міста, населення якого не перевищує 50 тисяч.

Тут, ймовірно, не обійшлося без комерції, бо в загальнонаціональних виданнях немає практики друкувати звіти міських голів з усієї України.

Окрім цього, Володимир Карплюк почав з’являтися як гість в студії на низці телеканалів. Його запрошував зокрема і телеканал “Інтер”.

Не виключено, що куми ще виявлять себе і на парламентському рівні.

Окрім “Нових облич” свою кампанію вже розпочали в столиці “Ми - кияни”. Цю політичну ініціативу Громадський рух ЧЕСНО проаналізує для мешканців столиці найближчим часом.

Ми запрошуємо долучатися до моніторингу перед місцевими виборами активістів столиці та Київщини ([email protected]).

Авторка: Ірина Федорів, регіональна координаторка Громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]