300 днів Київради: депутати прогулюють і не пишуть запитів

Депутати Київради, обрані торік, дозволяють собі прогулювати засідання та майже не пишуть запитів. А чергові вибори – вже восени.

Аби громада Києва зробила свідомий вибір, громадський Рух ЧЕСНО проаналізував роботу кожного депутата. 300 днів з моменту першої сесії Київради припадають саме на кінець березня.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

Кожен депутат розуміє: прогули або неякісна робота можуть безпосередньо вплинути на подальшу політичну кар’єру. Тому, як свідчить аналіз ЧЕСНО, мажоритарників з-поміж прогульників лише троє.

 

Найзатятіші прогульники у Київраді

Загалом ЧЕСНО нарахувало аж 13 депутатів, які з 26 засідань (з червня по березень) пропустили 7 і більше (а це понад 25%).

Перше місце з-поміж прогульників розділили аж четверо депутатів. У найбільшій фракції "УДАР-Солідарність" відзначився 10-й номер списку – молодий депутат Павло Тарасюк.

Тарасюк працює виконавчим директором ГО "Союз сприяння розвитку реклами на транспорті в місті Києві". Той, хто не має часу на Київраду, вирішив іти до парламенту за списком БПП під номером 101. Зазнавши фіаско, подався у помічники нардепа-мажоритарника БПП Романа Мацоли.

Тарасюк не лише найбільший прогульник, він ще й не написав жодного депутатського запиту.

"Самопоміч" на Олімпі прогульників представляють одразу двоє – Максим Гапчук та Андрій Логвін. Пропустивши останні два засідання, депутати Самопомочі наздогнали Тарасюка-УДАР-івця, який ще в лютому був беззаперечним лідером.

Максим Гапчук – один з очільників страхової компанії "Княжна". А його однопартієць Логвін – гендиректор шопінг-клубу modnaKasta.ua. Гапчук повідомив ЧЕСНО, що не впевнений, що прогуляв саме стільки робочих днів Київради.

Не відвідувати регулярно засідання Київради дозволяє собі і представник "Єдності" – заслужений будівельник України, повний кавалер ордену "За заслуги", кавалер ордену Ярослава Мудрого V ступеня, герой України – прогульник Петро Шилюк.

У 66-річному віці Шилюк – президент корпорації "ДБК – ЖИТЛОБУД". Депутат не написав жодного запиту. Громадському Руху ЧЕСНО відсутність продуктивної роботи Шилюк пояснює поганим станом здоров’я.

На другому місці опинилась найбільш знакова фігура – це Володимир Бондаренко з "Батьківщини" – екс-очільник Києва.

Фото: "Телеграф"

Саме він конкурував на виборах мера з Віталієм Кличком й після поразки на мажоритарному окрузі Олександра Третьякова (БПП) заявив, що у 2015-му балотуватиметься в мери.

"Я не звик відсиджуватись. Так і напишіть – піду на мера Києва. Кличко вже показав, на що здатний. Може і мені вдасться. Не подібне, не дай Бог", - розповідав журналістам після парламентських виборів Бондаренко.

ЧЕСНО поцікавилося в Бондаренка, чому він пропустив понад 25% засідань ради.

"Це неправда. Не знаю, хто вам такі дані. Я на засідання ходжу регулярно. Якщо я був на лікуванні місяць, дійсно, то мене не було, це було одне чи два засідання. Тому це не є об’єктивно, я ходжу на засідання регулярно", - переконує Бондаренко.

За кількістю прогулів поруч з Бондаренком опинився депутат-львів’янин Роман Андрейко, у минулому депутат Львівської міської ради. На сайті "Самопомочі" значиться, що депутат керує телерадіокомпанію "Люкс" та є гендиректором каналу новин "24". На рахунку Андрейка 13 запитів.

Таким чином 3 з 6 представників "Самопомочі" (50%) потрапили до лав прогульників.

Третю сходинку розділили одразу 7 депутатів. ЧЕСНО навіть зафіксувало сімейні прогули. Так Баленко-батько та Баленко-син, чия родина володіє мережею супермаркетів "Фуршет", прогулюють синхронно.

Цей випадок примітний тим, що це депутати-мажоритарники, які дозволили собі стільки прогуляти у рік виборів. Виборців та УДАР варто проінформувати, що на своїй сторінці у соцмережі писав про голову своєї партії – Кличка – Баленко-молодший.

Скриншот з Facebook Баленка

Але для УДАРу це, як виявилось, не проблема й партія з радістю надала свій прохідний бренд для Баленків, що зараз преспокійно пропускають засідання і погіршують імідж політсили.

Фото з Facebook

Баленко-батько своїх прогулів не визнає і зазначає, що пропустив не більше 10%. Помічник Баленка-сина повідомив руху ЧЕСНО, що не бажає спілкуватися на цю тему.

Згідно з офіційною інформацією від Київради, дала собі волю і мажоритарниця Алла Шлапак – представниця команди Леоніда Черновецького.

Фото: "Антикор"

Своїх прогулів Шлапак не визнає:

"Я не знаю, звідки ця цифра, і мене не було тільки в жовтні місяці, і в кінці вересня, коли я балотувалася до Верховної Ради в Одеській області!"

Тобто Шлапак бачить себе з-поміж депутатів ВРУ й громаду Києва доволі легко готова поміняти на громаду рідної Одещини. На окрузі за неї проголосувало менше 3 % виборців.

Рух ЧЕСНО напередодні парламентських виборів зарахував пані Шлапак до списку фігурантів антикорупційних розслідувань. Зауважимо, що за весь час Шлапак написала лише 4 депутатські запити.  

По 7 робочих днів прогуляли "свободівець" Олексій Колісніченко, який очолює ТОВ "ОРІЙ", та "радикал"Юрій Сухін.

Варто нагадати, що родина "радикала" Сухіна отримала на території Бучанського межигір’я 5 ділянок у лісі, які потім опинились у власності родини екс-нардепа комуніста Ігоря Калєтніка, який зараз перебуває у розшуку.

На виборах до ВР Сухін був на прохідному 15-му місці списку Радикальної партії. Але пізніше партія подала звернення про скасування його реєстрації кандидатом. Своїх прогули, як і майже всі інші депутати-прогульники, Сухін не визнає.

Син екс-міністра оборони Анатолія Гриценка та один з лідерів Автомайдану – Олексій Гриценко – пропустив 7 робочих днів і теж потрапив у цей список. Але тут варто зазначити, що Олексій – військовослужбовець.

Фото з Facebook Гриценка

Гриценко – депутат-"списочник". Якби він склав мандат, то на його місце потрапила б наступна людина у списку "Громадянської позиції".

Але якщо у Олексія Гриценка є причини, чому він пропускає засідання, то зрозуміти його колегу по фракції, гендиректора групи компаній "ЛІГА"  Дмитра Бондаренка, який пропустив стільки ж робочих днів, важко.

 

У фракційному розрізі список прогульників очолила "Самопоміч". На другому місці "Батьківщина" та "Нове життя".

Моніторинг ЧЕСНО довів, що депутати значно гірше відвідують засідання комісій, аніж сесій. Є такі, що пропустили понад 50% і, згідно з законом, потрапляють у кандидати на виліт.  

 

Хто із депутатів найбільш допитливий?

Інший, окрім відвідуваності, критерій, аналізу роботи депутатів – це депутатські запити.

Депутатські запит – це інструмент, яким користуються далеко не всі депутати Київради.

На відміну від депутатського звернення, яке може написати будь-який обранець киян, депутатський запит має вищу силу, бо його на сесії голосуванням підтримує більшість депутатів. По суті запит – це не вимога одного депутата, а вимога усієї Ради.

Майже 3 десятки (близько 25%) депутатів взагалі не подали жодного запиту на розгляд Ради.

А ось ті, хто став лідером за кількістю запитів.

Екс-голова міста Києва Олександр Омельченко з червня по січень написав лише один депутатський запит.

Політик наголошує, що лише ім’я під час вирішення суспільно важливих питань без запитів не допомагає. Але, на його думку, навіть на запити держоргани реагують неналежним чином.

Громадський рух ЧЕСНО дослідив, що більшість депутатських запитів адресовані міському голові Віталію Кличку.

Мера столиці напряму просять вирішувати проблему збільшення популяції щурів або демонтувати сходи біля конкретного будинку.

"Це все від малограмотності. Депутати не хочуть працювати реально, а переслати питання на найвищий рівень, щоб потім сказати виборцям: я для вас все зробив, що міг. Я переконаний, що треба було провести навчання для депутатів та їхніх помічників. Але це треба не лише для Київради", - наголошує Анатолій Ткачук, директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства.

"Партійні середовища повинні готувати свої кадри. Але в Україні така культура відсутня. Академія держуправління маленька і неадекватна система. Тому така реальність – від  малограмотності," - додає Ткачук.

Рух ЧЕСНО вирішив з'ясувати, яка фракція написала в середньому найбільшу кількість запитів. Тут у лідерах – "Самопоміч" та "Громадянська позиція".

Якщо деякі депутати дозволяють собі прогулювати понад 25% засідань ради у передвиборчий рік та не писати депутатських запитів – що ж буде, якщо вони знову пройдуть до Київради вже на 5 років?

Громадський Рух ЧЕСНО звертається до всіх політичних сил з вимогою не включати до списків найбільших прогульників і не надавати їм партійну підтримку у мажоритарних округах.

Ми висловлюємо подяку секретареві Київради Олексію Рєзнікову та прес-службі в особі Ірини Золотар, завдяки яким на наше прохання доволі оперативно підготували дані для аналізу. Усі охочі можуть ознайомитися з інформацією про відсутність депутатів на засіданнях Київради та постійних комісій.

Ірина Федорів, координатор регіональної мережі громадського руху ЧЕСНО, та Юлія Борисенко, журналіст

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]