Сергій Лещенко: Шахрайство у Раді. Як кнопкодави прийняли бюджет-2015

У середу я представив на засіданні комітету Верховної Ради з протидії корупції своє розслідування того, як фальсифікувалося голосування за бюджет.

Ухвалення бюджету 2015 року супроводжувалося системними фальсифікаціями. Чому системними? Тому що було підроблено волевиявлення народних депутатів шляхом використання карток тих, хто був відсутній у сесійній залі.

Як відомо, бюджет на 2015 рік був схвалений о 4:24 ночі з 28 на 29 грудня 2015 року. За це рішення начебто проголосували 233 депутати.

Мої дані дозволяють стверджувати, що під час голосування за бюджет в системі голосування було використано картки щонайменше семи відсутніх у сесійній залі депутатів.

Отже, слідкуйте за фактами.

Перше. Давайте уважено подивимося це відео "Громадського.tv", на якому видно сесійну залу в момент голосування за бюджет.



А тепер зробимо розкадровку, яка дозволяє стверджувати, що в ході голосування за бюджет депутат від Народного фронту Валерій Бабенко, проголосував одразу за трьох депутатів. Депутат від БПП Олексій Савченко натиснув за двох депутатів.

 

Коли Бабенко займався фальсифікацією голосування, від камер журналістів невдало намагався прикрити депутат Денис Дзензерський (на відео видно, як він неприродно стоїть та тягнеться через ряд, аби перекрити камерам Бабенка). Але його спроба виглядає доволі недолуго, оскільки все голосування в залі знаходить своє відображення на табло.

І ви можете побачити, що під балконом поряд з Бабенком перебував лише один депутат – тоді як табло показує, що там проголосувало одразу чотири картки.
 

Так само на табло видно, що на місцях блоку Порошенка під балконом загорілося більше карток, ніж там було присутніх депутатів. Так, співставивши відео і табло, видно, що Олексій Мушак в останньому ряді проголосував лише за себе, тоді як Олексій Савченко – за себе в передостанньому ряді та за крайнє праве місце під балконом у останньому ряді.

Також можна вирахувати, кого не було в сесійній залі під час голосування за бюджет, але чиї картки спрацювали. Для цього беремо голосування деяких депутатів протягом всього довгого дня 28 грудня.

І що ми бачимо. Депутат Кривохатько з БПП значився у системі Рада як "відсутній" протягом всієї доби. Це значить, що його картка не була взагалі в системі. І раптом о 4:24 ранку його картка з'являється в системі голосування та... голосує за бюджет.
 

Очевидно, сам Кривохатько не давав добро на використання своєї картки, тому що написав на спікера Гройсмана заяву про те, що просить не враховувати його голос.

Вчинок Кривохатька зрозумілий – він є мажоритарником, а бюджет обрізає багато пільг його виборцям – і нардеп не хоче нести відповідальність за рішення, ухвалене чужими руками з використанням його імені.

Аналогічна ситуація трапилася з депутатом Гарбузом із БПП. Протягом всього дня 28 грудня його картка не голосувала, але о 4:24 ранку її хтось вставив у систему "Рада" та натиснув за бюджет. За моєю інформацією, Гарбуз в цей час взагалі перебував за кордоном – на території Республіки Беларусь.
 

Також з аналізу знімків під куполом та результатів голосувань, що передували бюджету, видно, що у сесійній залі о 4:24 не було Марії Іонової, Ігоря Гриніва (обидва – БПП), Руслана Лук'янчука, Максима Полякова (обидва – Народний фронт). Усі четверо позначені як такі, що голосували "за" бюджет-2015.

Голосування Марії Іонової в ніч бюджету
 

Голосування Руслана Лук'янчука в ніч бюджету
 

Окрім того, був відсутній у залі Сергій Куніцин (БПП), але його картка значилася в системі як така, що вказує на присутність депутата. Але нею не встигли скористатися.

За інформацією джерел в апараті парламенту, картки відсутніх депутатів від БПП взяв у апараті один з керівників фракції та роздав їх депутатам для кнопкодавства.

Що робити в ситуації, коли навіть Майдану виявилося недостатньо, щоб відучити політиків від крадіжки голосів? За наслідками звіту на антикорупційному комітеті ми домовилися звернутися до правоохоронних органів та складом комітету підписати закон про відповідальність за кнопкодавство. На сьогодні існує дві версії санкцій – кримінальна та дисциплінарна. Зрозуміло, що тільки запровадження дієвого покарання зможе зупинити парламентських шахраїв.

Сергій Лещенко


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]