Нові комітети - старі традиції

Низка новостворених комітетів у Верховній Раді не інформують про свої засідання, а деякі подають інформацію про свою роботу за 1-2 години до початку. Верховна Рада – нова, підходи – старі.

З початку роботи нового скликання 4 комітети Верховної Ради анонсували свої засідання лише за пару годин до їх початку, а ще три комітети – взагалі не повідомили про свої засідання.

Засідання без камер

Як мінімум 3 комітети взагалі не анонсували свої засідання на сайті Верховної Ради. Комітет з питань економічної політики, де вирішив працювати син президента Олексій Порошенко, Комітет з питань транспорту, який очолює Ярослав Дубневич, та Комітет з питань правової політики – той самий, де зчинився скандал, пов'язаний з кабінетом народного депутата Сергія Ківалова.

На неанонсоване засідання Комітету з питаньо економічної політики прийшов новий міністр Айварас Абромавічус розповісти про програму міністерства і плани.

Комітет з економічної політики – один з тих комітетів, які взагалі не мають власної веб-сторінки. Не анонсоване засідання відбулося в головній будівлі Верховної Ради. Мені вдалося потрапити сюди.

Новий міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус розповів про монополізацію цілих галузей економіки, корупцію, збитки на держпідприємствах, про плани приватизації: "Здесь многие имеют связи с бизнесом и пришли из бизнеса, но позиция такая, что должны быть уравновешенные правила для всех. Не должно быть преференций для большого бизнеса. Ряд отраслей монополизированы, и никакой конкуренции нет. Не знаю, публичная информация или нет, экспорт в ЕС только 2 процента в этом году. Это очень мало – это не значит, что Украина не имеет какого-то товара, с моей точки зрения, не умеем этот товар поставить.

Что касается управления госсобственностью, по разным оценкам 3 тысячи 300 предприятий – это около 1 млн сотрудников – сумасшедшие убытки и рост задолженности. Качество кредитов сомнительное, в такой стране, в которой мы находимся – корумпированной - никто не докажет, что государство – лучший собственник. Моя позиция – никакая не реприватизация, а масштабная приватизация на прозрачных условиях в момент, когда рыночные условия будут подходящие. Первым делом – реформа управления, аудит: будет закон о тендерах, об аудиторах вноситься изменения, где самая значимая компания из 4-х может провести аудит. Не позволять чиновникам быть в наблюдательных компаниях".

Для громадськості викладаю відео доповіді міністра, оскільки, більше ніхто цього не знімав.


Комітети з питань бюджету, культури і духовності, податкової та митної політики та у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів інформували про початок свого засідання за пару годин до його початку.

На сайті Верховної Ради є розділ "Графіки засідань комітетів Верховної Ради України", де публікують анонси таких засідань.

Це такий собі трюк. Виходить, інформація про захід формально є, але скористатися нею експерти чи журналісти не встигають, принаймні щоб потрапити фізично на засідання.

Два з чотирьох зазначених комітетів вважаються чи не найбільш впливовими.

Порядок денний митного комітету – ексклюзив

Наприклад, Комітет з питань податкової та митної політики. Він – найчисленныший у парламенті цього скликання. Тут працюють 33 депутати. Порівняйте: в Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення записалося лише вісім народних депутатів.

Членом митного комітету, наприклад, уже вкотре є, мільйонер і засновник "Епіцентру" Олександр Герега.

Порядок денний засідання митного комітету ніде не оприлюднений. На чинному сайті комітету є інформація кількамісячної давнини.

Тому, фактично, ексклюзивно публікуємо фотокопію порядку денного в цьому блозі.

Чому ж комітет не інформує громадськість? Ось відповідь його очільника. Спочатку він направив подивитися на сайт цього комітету. Сайт не оновлюється. Згодом відповів: "Це до Апарату".

Апарат в особі голови секретаріату комітету Сергія Шоломіцького повідомив, що на сайті Верховної Ради анонс вже є.

"Спонтанне зібрання" Комітету з фінансів

А ось це Комітет з питань фінансів і банківської діяльності. Без громадськості та журналістів. Депутати розповіли, що у них просто зустріч, оскільки в.о голови комітету і він же заступник не з'явився на засіданні. Помічник в.о голови комітету в коридорі розповів, що у депутатів "спонтанное собрание".

Сергій Андрушко, рух "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]