Вибори у Швеції з українськими прапорами

В минулу неділю в Швеції відбулися парламентські вибори.

Серед головних тем, які обговорювали кандидати у депутати, – шкільна освіта, робота, міграція. Згадували і Україну. На головному Майдані Стокгольма провідні партії Швеції вивісили біля своїх наметів українські прапори, симпатизуючи і підтримуючи таким чином Україну.

Робота медіа на виборах

Шведські ЗМІ аналізують програми та обіцянки партій щодо найактуальніших питань для громадян країни. Ось, наприклад, в одній зі шведських газет є порівняльна таблиця позицій партій.

Журналіст Клас Баркман розповів про домінування думок політиків у мас-медіа наприкінці 70-х років і що змінилося тепер. У ЗМІ, за його словами, близько 65% інформації про партії і кандидатів – це інтерпретація журналістів. І лише решта – власні думки політиків. Ще 40 років тому коментували і пояснювали свою позицію виключно політики.

У Стокгольмі не помітно біл-бордів. Замість цього агітація за кандидатів та партії розвішена на поручнях біля доріг, на мостах, стовпах. Вона легко чіпляється і знімається.

Система проведення виборів у цій північноєвропейській країні дуже ліберальна. Група українських представників, які перебували в Швеції, обговорювала між собою, де б теоретично могли бути зловживання на виборах, якщо б така система існувала в Україні.

Судіть самі, по-перше, голосувати тут можна впродовж двох з половиною тижнів до дня виборів. В день виборів можна змінити свою думку, забрати свій бюлетень і переголосувати.

Це черги на одній з виборчих дільниць, де голосують заздалегідь.

По-друге, на бюлетенях не має жодних номерних чи водяних знаків. Однак, бюлетені запаковують в спеціальний конверт з особистим ID номером виборця. При бажанні, можна дізнатись, хто за кого проголосував.

Бюлетені кладуть у конверти, які скидають у скриньку для голосувань у день виборів самі працівники виборчої комісії.

У день виборів біля практично кожної виборчої дільниці стоять представники партій зі стрічками через плече і роздають бюлетені.

Інколи біля виборчих дільниць стоять самі кандидати у депутати, які кажуть, під яким номером вони йдуть у виборчому списку. Кандидатка у депутати від Помірної коаліційної партії (Moderate Party) Маргарета Цедерфельд роздає бюлетені з виборчим списком її партії на вулиці. Вона – 8-й номер у виборчому списку своєї партії, але може опинитися вище у списку, якщо виборці так вирішать.

У Швеції список партії відкритий, на відміну від України, оскільки наші депутати не спромоглися ухвалити такі демократичні зміни до закону. У бюлетенях є всі прізвища кандидатів від партій. Виборець голосує за конкретне прізвище в партії і це впливає на його шанси отримати мандат після підрахунку голосів.

Підрахунок голосів – відкритий для усіх

Кожна партія в Швеції має по два бюлетеня. На одному зазначена просто назва партії, це означає, що виборець підтримує такий порядок кандидатів, який висунула ця партія. А інший бюлетень – з повним списком прізвищ кандидатів. Виборець може обрати один із цих двох бюлетенів. Якщо він обирає зі списком кандидатів, то під час підрахунку голосів буде визначено такий порядок висунення кандидатів, якому надали пріоритет виборці.

У Швеції немає зобов'язання, щоб на виборчій дільниці під час виборів чи підрахунку голосів перебували спостерігачі.

Відкритість під час підрахунку голосів – це те, що впадає в око у Швеції. Дивитись за тим, як підраховують голоси на виборчій дільниці може будь-хто без жодних домовленостей і посвідчень.

Я відвідав одну з таких дільниць за півсотні метрів до Ріксдагу (Парламент Швеції). Тут були присутні лише члени виборчої комісії, які рахували бюлетені. Я був журналістом і громадянином іншої країни. Але мав можливість бути присутнім і фільмувати підрахунок голосів. На запитання, чи хтось ще відвідував підрахунок голосів на цій дільниці мені відповіли, що ще заходили 4 японські туристи.

Бюлетені рахують двічі. Перший раз – на виборчій дільниці. Вдруге ті ж самі бюлетені – у комісії з підрахунку, до якої їх направляють з усього міста.

Працівників, які рахують голоси на звичайних дільницях, шукають через публічні оголошення. Тут розповідають, що членство у партіях таких людей не запитують при прийомі на роботу. А ще існують спеціальні машини для перевірки правильності підрахунку.

Довіра до влади = відсутність корупції

Високу довіру громадян Швеції до влади можна пояснити відсутністю корупції. Швеція на четвертому місці у світі в рейтингу щодо сприйняття корупції. Тут один з найнижчих рівнів корупції у світі. Україна у цьому ж рейтингу на 144 місці: http://www.transparency.org/country/#UKR

Керівниця однієї з виборчих дільниць Лілія Стоглунд розповіла про довіру громадян до держави: "У нас є довіра людей до тих, хто це робить (проводить вибори) ".

Сергій Андрушко для руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]