Польоти Азарова

Один мільйон гривень з держбюджету в середньому йшов лише на один переліт колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова та інших міністрів. А літав він, в основному, у Росію.

На перельоти Прем'єр-міністра, міністрів та урядників витратили 17 млн. грн у 2013 році. Про це свідчать документи, отримані у відповідь на інформаційний запит від секретаріату Кабміну.

Відповідно до договору, підписаного секретаріатом Кабміну та державним авіаперевізником "Україна", було заплановано 17 перельотів прем'єра з урядниками. Таким чином, в середньому 1 переліт Азарова коштував 1 млн. грн українським платникам податків.
 

фото з сайту www.saeukraine.com

В одному літаку перебували часто по 10 – 11 посадовців. До суми перельоту, серед іншого, входили, відповідно до угоди, представницькі послуги компаній по "наданню допомоги в обслуговуванні спецрейсів в аеропортах посадки". Ще додаткове страхування пасажирів, харчування на борту пасажирів, відповідно до замовлення Кабміну, інші непередбачені послуги, які не розписані.

Впадає в око переліт, здійснений Азаровим до Автономної Республіки Крим 20 – 21 вересня 2013 року. Тоді екс-прем'єр літав на 10-ту щорічну зустріч YES (Ялтинська Європейська Стратегія), засновану бізнесменом Віктором Пінчуком. Азаров там виступав.

Бізнесмен Віктор Пінчук разом з Миколою Азаровим. Вересень 2013 року в Ялті

Очевидно, ця подорож не була пов'язана з вирішенням проблем українських громадян, а швидше приватна ініціатива. Тим не менше, переліт оплатили саме платники податків. У звіті Кабміну ця подорож і зустріч у Ялті була названа "робочою".

Цим же чартером разом з Азаровим літали, серед інших, віце прем'єр-міністр України Юрій Бойко, заступник Міністра надзвичайних ситуацій України Володимир Сиротін, прес-секретар Прем'єра Віталій Лук'янченко, офіційний фотограф, офіційний відеооператор, представники господарсько – фінансового відділу департаменту Кабміну.

І ще для Азарова з державного бюджету був оплачений перекладач англійської мови.

Один із чартерних рейсів по Україні був здійснений також на Житомирщину у квітні 2013 року. Так, від Києва до Житомира відстань складає 130 кілометрів, але візит був здійснений саме спецрейсом. Загалом, по Україні Азаров з урядниками пролітали торік 6 млн. грн, а закордон – 11 млн.

За кордон найчастіше екс-прем'єр літав до Росії. Впродовж 2013 року було замовлено 5 чартерних рейсів до Російської Федерації: 12 липня до Сочі, до Москви – 26 серпня і 24 грудня, 15 жовтня – до Москви і Калуги, 19-20 листопада – до Санкт-Петербургу.

Найчисельніша делегація летіла 19-20 листопада 2013 року до Санкт-Петербургу. Понад 2 десятки пасажирів.

Фото з урядового порталу

Нагадаю, розпорядження Кабміну про зупинку Євроінтеграції підписано на наступний день по прильоту з Росії – 21 листопада 2013 року. Після чого розпочався Євромайдан. Загалом, разом з Азаровим тоді до Росії відправився віце прем'єр-міністр Юрій Бойко, міністр промполітики Михайло Короленко і 7 заступників міністрів різних міністерств.

Серед тих, хто тоді летів чартерним рейсом були і 2 журналісти, один з яких представляв російське агентство "РІА Новини". Літаком, оплаченим коштом держбюджету, також скористався виконавчий директор ТОВ "Епіцентр К" Вадим Лозовий. У цьому ж літаку тоді летів і Віктор Суслов, як представник уряду України в Євразійській економічній комісії.

Ще один закордонний візит чартером пана Азарова був до Угорщини 27-29 березня 2013 року. Разом з ним літала його дружина Людмила Миколаївна Азарова.

Це був офіційний візит і про нього на офіційному сайті Кабміну було свого часу обмаль інформації.

Варто додати, що державне авіапідприємство "Україна" відмовилось надати інформацію про виконання спецрейсів Азаровим, посилаючись на "конфіденційну інформацію". Водночас, як згадувалося раніше, таку інформацію надав секретаріат Кабінету Міністрів.

Загалом, за інформацією Кабміну, цього року така угода на чартерні перельоти між Кабміном і державним авіапідприємством "Україна" не укладалися. Бо постановою Кабміну оплата чартерних рейсів державним коштом заборонена.

Сергій Андрушко, рух "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]