У Турчинова знайшли відмазку, аби не публікувати декларації депутатів

Рух ЧЕСНО засуджує відмову нової влади у Парламенті відкрити декларації народних обранців. «Незважаючи на драматичні події Євромайдану та майбутні дострокові парламентські вибори, апарат Верховної Ради України знову відмовився відкрити доходи депутатів», - йдеться у заяві ЧЕСНО.

26 червня Рух ЧЕСНО надіслав звернення до Голови Верховної Ради Олександра Турчинова із проханням опублікувати декларації усіх народних депутатів на офіційному сайті ВРУ, як того вимагає Закон «Про засади запобігання і протидії корупції».

Проте у відповідь на звернення 6 серпня Рух ЧЕСНО отримав чергову «відписку». Як йдеться у відповіді, Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» містить «незавершений механізм правового регулювання, оскільки не визначено способу та форми надання народними депутатами України копій декларацій, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, які б враховували вимоги закону щодо інформації з обмеженим доступом».

Водночас юристи ЧЕСНО наполягають, що таке обґрунтування є неправомірним. “Раніше аналогічні відмови давалися під приводом захисту персональних даних, але коли цю штучну проблему було знято змінами, внесеними законом № 1170 (проект 0947), який ввів обов’язкове оприлюднення декларацій на веб-сайті та узгодив Закон «Про захист персональних даних» із законом «Про доступ до публічної інформації», зявилась нова відмазка”, - зазначають експерти.

Рух Чесно закликає народних депутатів України особливо напередодні позачергових парламентських виборів продемонструвати виборцям свою фінансову прозорість. Ми звертаємось особисто до спікера ВРУ Олександра Турчинова та голів депутатських фракцій із закликом подолати “пережитки Януковича”.

Нагадаємо, що навіть за часів спікера Володимира Рибака у жовтні 2013 року було доступно 205 декларацій народних депутатів за 2012 рік.  Станом на сьогодні оприлюднено декларації лише 166 народних депутатів за 2013 рік, і з них менше 100 – на сайті Верховної Раді.

Також у травні цього року Інститут медіа права виграв суд в апарату ВРУ, який раніше відмовлявся вказати, де була оприлюднена декларація лідера фракції Регіонів Олександра Єфремова. Зазначимо, що рішення суду так і не було виконано до цього часу.

Варто звернути увагу й на той факт, що Закон «Про вибори народних депутатів України» не передбачає подачу майнових декларацій як одну із обов’язкових умов реєстрації кандидатів у депутати на позачергових парламентських виборах.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]